Στέφανος Κασσελάκης: Στο ΣΤΕ ο φόρος για τη βίλα του πατέρα του στην Εκάλη

Στο ΣτΕ ο φόρος για τη βίλα του πατέρα Κασσελάκη στην Εκάλη

Στέφανος Κασσελά

H υπόθεση του φόρου εισοδήματος και ακίνητης περιουσίας ύψους των περίπου 11 εκατομμυρίων ευρώ που έχει καταλογιστεί στον πατέρα του Στέφανου Κασσελάκη, Θεόδωρο για τη διώροφη βίλα στην Εκάλη, έχει μπει στο «μικροσκόπιο» του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Παρών κατά τη διάρκεια της συζήτησης ήταν ο κ. Κασσελάκης ο οποίος μέσω των δικηγόρων του, επιμένει πως οι φόροι θα πρέπει να καταβληθούν από την offshore που κατείχε το ακίνητο και όχι από τον ίδιο που ήταν ο ενοικιαστής.

Ο κ. Κασελάκης, ωστόσο, μέχρι τώρα έχει χάσει τη «μάχη» σε Διοικητικό Πρωτοδικείο και Εφετείο. Έτσι, προσέφυγε στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ζητώντας την ακύρωση της απόφασης που του ζητεί να πληρώσει φόρους ύψους 4.016.269 ευρώ οι οποίοι μαζί με τις προσαυξήσεις 20 ετών, ξεπερνούν τα 11,1 εκατ. ευρώ.

Η υπόθεση παραπέμφθηκε στην 7μελη σύνθεση το Στ’ Τμήματος όπου σήμερα οι δικηγόροι του Θεόδωρου Κασσελάκη εξέφρασαν τη θέση ότι με τις αποφάσεις των Διοικητικών Δικαστηρίων έχει παραβιαστεί η συνταγματική προστασία της επιχειρηματικής ελευθερίας ενώ είναι αντίθετες στην διάκριση των εξουσιών.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους, οι φόροι που έχουν καταλογιστεί πρέπει να καταβληθούν από την λιβεριανή offshore εταιρεία, στην οποία εμφανιζόταν ότι ανήκε η βίλα, καθώς όπως τόνισαν εξακολουθεί να είναι ενεργή δραστήρια και δεν προκύπτει από πουθενά η λύση της.

Μάλιστα, επέμειναν πως η παύση της δραστηριότητας offshore στην Ελλάδα δεν μπορεί να εκληφθεί ως διάλυσή της. Για να ενισχύσουν τις θέσεις τους οι δικηγόροι του κ. Κασσελάκη επικαλέστηκαν νομοθετικές διατάξεις της Εμπορικής νομοθεσίας προκαλώντας την αντίδραση του αντιπροέδρου, Ιωάννη Γράβαρη ο οποίος σημείωσε ότι το φορολογικό Δίκαιο έχει δική του αυτοτέλεια.

Η εισηγήτρια σύμβουλος Επικρατείας, Βαρβάρα Ραυτοπούλου επισήμανε ότι «σε περίπτωση που μια αλλοδαπή επιχείρηση έχει ως μοναδικό αντικείμενο την εκμετάλλευση ακινήτου κυριότητας της, την οποία εν συνεχεία μεταβιβάζει νομίμως με αποτέλεσμα να εκλείπει κάθε αντικείμενο δραστηριότητά της, ενώ δεν ευρίσκεται πλέον στη δηλωμένη στην Ελλάδα έδρα της, η διακοπή αυτή της δραστηριότητάς της, η οποία μάλιστα είναι οριστική, ισοδυναμεί με λύση της επιχείρησης αυτής κατά την έννοια των φορολογικών διατάξεων».

Επιπλέον, ανέφερε ότι η συγκεκριμένη ερμηνεία είναι, μεταξύ άλλων, σύμφωνη με την αρχή της αναλογικότητας και της στενής ερμηνείας των φορολογικών διατάξεων.

Το ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.

Πηγή: newsbeast.gr