«Subway shirt»: Τι είναι και πώς συνδέεται με την παρενόχληση των γυναικών
Γιατί μπορεί να χρειάζεται μία γυναίκα ένα «subway shirt» ή αλλιώς, μία «μπλούζα του μετρό»;
Γιατί μπορεί να χρειάζεται μία γυναίκα ένα «subway shirt» ή αλλιώς, μία «μπλούζα του μετρό»;
Για να αποφύγει την παρενόχληση.
Και αυτό δεν είναι καθόλου οκ.
Τι είναι το «subway shirt»;
Το «subway shirt» αποτελεί ένα viral κόλπο στο TikTok, προκειμένου οι γυναίκες που χρησιμοποιούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στην προκειμένη το μετρό της Νέας Υόρκης, να αισθάνονται προστατευμένες από τα αδιάκριτα, αχόρταγα και άκρως ενοχλητικά βλέμματα του ανδρικού πληθυσμού.
Έτσι, με στόχο να γλιτώσουν από ανεπιθύμητη προσοχή, μπορεί οι γυναίκες να απολαμβάνουν τον ζεστό καιρό και τη θερμοκρασία που ανεβαίνει με πιο ανάλαφρα outfits, όμως παίρνουν μαζί τους ένα oversized T-shirt ή ένα πουκάμισο, ένα ρούχο εν ολίγοις που μπορούν να φορέσουν πάνω από το look τους, αρκετά φαρδύ και «αδιάφορο», ώστε να καλύψουν το σώμα τους.
Ένα ρούχο που ονομάζεται και «outfit dampener», αφού «κατεβάζει» το look και θεωρητικά, το κάνει λιγότερο αξιοπρόσεκτο.
@rae.hersey Just know if you see me in a white button down, the real fit is underneath 💅🏼 #subwayshirt #nyc
♬ Applesauce – Mark Fabian & Alexander Smith & George King & RK Masters
Πώς ξεκίνησε το «subway shirt»;
Το trend έγινε viral με αφορμή ένα βίντεο από την 24χρονη creator, Claire Wenrick, η οποία μόλις το περασμένο – ζεστό – Σάββατο στη Νέα Υόρκη, ετοιμαζόταν να περάσει το βράδυ της στην ταράτσα ενός φίλου, επιλέγοντας ένα baby blue tank top και μία μίνι φούστα.
Μόνο που πριν φύγει από το σπίτι της, πήρε μαζί της ένα extra-large T-shirt, προκειμένου να καμουφλάρει επαρκώς το outfit για την έξοδό της.
Είναι ένα κόλπο που χρησιμοποιεί η ίδια, ώστε να νιώθει ασφαλής και να αποφεύγει τους περίεργους και τα βλέμματά τους, κατά τη διάρκεια της μετακίνησής της μέσα στην πόλη.
«Είναι ένας τρόπος να προστατεύω την ασφάλειά μου πηγαίνοντας από το ένα σημείο στο άλλο. Δε θέλω να γίνομαι στόχος, όσο περίεργο και εάν ακούγεται αυτό», αναφέρει στο βίντεό της η Claire, λέγοντας πως και εκείνη είδε το trick μέσω του TikTok.
«Μακάρι να μην χρειαζόταν να το φοράω (το T-shirt) και να ήταν ασφαλές για μένα να φοράω ό,τι θέλω. Όμως νιώθω ότι πηγαίνω πίσω στο dress code του σχολείου, ακόμα και ως ενήλικη – συνεχίζω να ντύνομαι, για να με αφήνουν οι άνδρες στην ησυχία μου».
@quesoscorpio stay safe ladiessss #nycsubway
Πόσο απαραίτητο είναι το «subway shirt»;
Εάν είσαι γυναίκα, κατά πάσα πιθανότητα γνωρίζεις πάρα πολύ καλά πώς ακριβώς είναι η καθημερινή πραγματικότητά μας όταν κυκλοφορούμε εκεί έξω και ειδικότερα τους καλοκαιρινούς μήνες, που μπορεί η γκαρνταρόμπα μας να έχει τζιν σορτσάκια, tank/crop tops και αέρινα φορέματα.
Με κάποιον τρόπο, ο τρόπος που ντυνόμαστε δεν πρέπει να είναι «προκλητικός», ακόμα και εάν αυτή η λέξη είναι τόσο παρωχημένη και επικίνδυνη όσο τα στερεότυπα και οι αντιλήψεις που συνδέονται με το τι φοράμε.
Το catcalling ποτέ δεν ήταν κομπλιμέντο. Το να ακούς σφυρίγματα, απρεπή σχόλια και να τραβάς πάνω σου την προσοχή που δε θες να έχεις, είναι εξουθενωτικά κουραστικό και αποτελεί ξεκάθαρα ένα είδος παρενόχλησης. Κάτι που μπορεί να κάνει triggering σε ουσιαστικές φοβίες για τη σωματική ακεραιότητα και ασφάλεια ενός ανθρώπου.
Και ναι, για όποιον μπορεί να μην το έχει σκεφτεί ποτέ στη ζωή του, δε ντυνόμαστε με γνώμονα το να τραβήξουμε το βλέμμα των ανδρών, οπότε το επιχείρημα «εάν δεν ήθελε προσοχή, δε θα ντυνόταν έτσι» είναι βαθιά σεξιστικό και μισογυνιστικό, καλλιεργώντας μία κουλτούρα slut-shaming και αυθαίρετης κυριαρχίας πάνω στο σώμα μίας γυναίκας.
Είναι εξοργιστικό ότι προκειμένου να νιώθουμε ασφαλείς, πρέπει να «περιορίζουμε» τον εαυτό μας σε μία κατάσταση αφάνειας.
Τι πάει λάθος με το «subway shirt»;
Μιας που το viral TikTok trend τοποθετείται περισσότερο στην Αμερική (αν και δυστυχώς, αποτελεί φαινόμενο και σε ευρωπαϊκό έδαφος), η Νέα Υόρκη μπορεί να είναι θεωρητικά μία σχετικά ασφαλής πόλη, όμως τα ποσοστά των βίαιων περιστατικών στο μετρό έχουν αυξηθεί από το 2019 μέχρι σήμερα.
Έτσι, περισσότερες γυναίκες αποφεύγουν να χρησιμοποιήσουν τα ΜΜΜ εάν μπορούν να κάνουν διαφορετικά: μία έρευνα μάλιστα, κατέδειξε πως το 41% εκείνων που ρωτήθηκαν, απάντησε πως χρησιμοποιούσε το μετρό λιγότερο συχνά και από αυτό το ποσοστό, άλλο ένα 44% ανέφερε πως αυτό οφειλόταν σε ανησυχία για την προσωπική ασφάλεια.
Και μπορεί το μήνυμα του «subway shirt» να είναι η προστασία των γυναικών, όμως ταυτόχρονα διαιωνίζει και έναν πολύ επικίνδυνο μύθο: πως για οποιοδήποτε περιστατικό παρενόχλησης ή κακοποίησης, ευθύνεται ο τρόπος ντυσίματος του θύματος.
Και αυτό δε θα μπορούσε να είναι πιο μακριά από την αλήθεια, αφού ερευνητικά δεδομένα έχουν αποδείξει πως το «τα’θελε και τα’παθε» είναι το πιο λανθασμένο σκεπτικό, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις κακοποίησης, τα θύματα φορούσαν «κακόγουστα» ρούχα, όπως φόρμες γυμναστηρίου.
Επομένως όχι, ποτέ δεν είναι ευθύνη του θύματος και ποτέ μία κακοποίηση δε συνδέεται με το τι φορούσε. Όλα καταλήγουν σε τρία βασικά στοιχεία: κυριαρχία, θυμός και σαδισμός.
Αυτά είναι που ευθύνονται για περιπτώσεις παρενόχλησης, κακοποίησης και βίας έναντι των γυναικών.
Και όσο συνεχίζουμε να ανεχόμαστε τον μύθο περί «προκλητικού ντυσίματος», είναι σα να γινόμαστε συνεργοί σε ό,τι συμβαίνει γύρω μας.
Με πληροφορίες από mashable.com και guardian.com
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News