Συνταγή για Μπάμιες από τον Αξιώτη Παράσχο
Είναι ένα ευπροσάρμοστο λαχανικό με χαρακτηριστική γλοιώδη υφή αν τεμαχιστεί και με μια διπλή σειρά από σπόρους.
Αυτόχθονο λαχανικό σε περιοχές γύρω από τον Νείλο και την Μέση Ανατολή, ήταν γνωστή στην Αιθιοπία πριν από 3.500 χρόνια. Η λέξη μπάμια είναι αφρικανικής καταγωγής και σημαίνει «γυναικεία δάχτυλα» στα Ίγκμπο, μια γλώσσα που ομιλείται στη σημερινή Νιγηρία.
Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή λαχανικά της ιαπωνικής κουζίνας ενώ στο Ισραήλ, την Ιορδανία, την Ελλάδα και άλλα μέρη της ανατολικής Μεσογείου, οι μπάμιες μαγειρεύονται στην κατσαρόλα με λαχανικά και κρέας.
Στην ινδική κουζίνα οι μπάμιες είτε τσιγαρίζονται είτε προστίθενται σε παρασκευάσματα με βάση το ζωμό. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η έλλειψη των κόκκων καφέ, έκανε πολλούς να χρησιμοποιούν τους σπόρους της μπάμιας ως υποκατάστατο του καφέ. για να χάσουν τη βλεννώδη υφή που έχουν όταν καθαρίσετε το κεφάλι τους, ραντίστε τες πριν με ξίδι ή μουλιάστε τες σε νερό με ξίδι.
Υλικά
500 gr. φρέσκες ή κατεψυγμένες μπάμιες
5 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
100 gr. ελαιόλαδο
μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι ζάχαρη
Αλάτι – πιπέρι στην γεύση
Προετοιμασία:
Αν οι μπάμιες είναι φρέσκες, τις καθαρίζουμε, αφαιρώντας με ένα μικρό κοφτερό μαχαίρι το κοτσάνι, μαζί με το σκληρό περίβλημα που έχει, τις πλένουμε και βουτάμε το κομμένο μέρος σε αλάτι, τις αφήνουμε για 30΄ στην συνέχεια ξεπλένουμε καλά με νερό και λίγο ξύδι.
Αν οι μπάμιες είναι κατεψυγμένες τις ξεπλένουμε απλώς με νερό και λίγο ξύδι.
Βάζουμε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σοτάρουμε το κρεμμύδι.
Ρίχνουμε μέσα τις ντομάτες, το μαϊντανό, τη ζάχαρη, το πιπέρι, λίγο νερό και βράζουμε τη σάλτσα για 15΄.
Βάζουμε τις μπάμιες σε μία πήλινη γάστρα μικρή, ρίχνουμε το μίγμα με τη σάλτσα που έχουμε βράσει και ανακατεύουμε ελαφρά, σκεπάζουμε με το καπάκι.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180ο .
Βάζουμε την πήλινη γάστρα μας στον φούρνο και ψήνουμε το φαγητό, προσοχή σκεπασμένο για 30΄ περίπου, μέχρι να μαλακώσουν οι μπάμιες, χωρίς όμως να λιώσουν.
Παράσχος Αξιώτης
Executive Consultant Chef
Τα Μονοπάτια των Γεύσεων
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News