Τέμπη: Τι αναφέρει το πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων – Ο επιμερισμός ευθυνών σε Οργανισμούς και πρόσωπα

Τι αναφέρεται στο πολυσέλιδο πόρισμα της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα τω Τεμπών.

πόρισμα

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως σε ότι αφορά το πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και τα όσα αναφέρονται μέσα σε αυτό  για το  σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Το εν λόγω πόρισμα πήρε στα χέρια του χθες, Τρίτη 18 Απριλίου, ο Υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για θέματα υποδομών και μεταφορών, Γιώργος Γεραπετρίτης.

«Κύριο μέλημα των Μελών της Επιτροπής ήταν, μετά την ανάλυση των συνθηκών του τραγικού δυστυχήματος να αναδειχθούν και να εντοπιστούν τα προβλήματα στην όλη διάρθρωση των εμπλεκομένων στη λειτουργία των σιδηροδρομικών μεταφορών, Φορέων, Οργανισμών και Αρχών και στην άσκηση των αρμοδιοτήτων φυσικών ή νομικών προσώπων και ιδίως να προταθούν λύσεις, που θα συμβάλλουν – στο πλαίσιο και των λοιπών διερευνήσεων, μελετών, προτάσεων και πρωτοβουλιών των αρμοδίων προς τούτο Φορέων και Αρχών στη λήψη όλων των απαιτούμενων μέτρων που θα αποτρέψουν ίδια ή παρόμοια δυστυχήματα στο μέλλον» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πολυσέλιδο πόρισμα της Τριμελούς Επιτροπής αναμένεται να δοθεί και στα κόμματα, αλλά και στις αρμόδιες δικαστικές αρχές για την ποινική εξέλιξη της υπόθεσης.

Στο πόρισμα των 230 σελίδων, υπάρχει επιμερισμός ευθυνών σε Οργανισμούς και πρόσωπα, όπως στον ΟΣΕ, την ΕΡΓΟΣΕ, την Ρυθμιστική Αρχή Συγκοινωνιών, την Hellenic Train αλλά και στον μοιραίο σταθμάρχη, που προφυλακίστηκε μετά το τραγικό δυστύχημα.

Υπάρχει, επίσης, αναφορά για την ανάγκη να γίνει άμεσα εκσυγχρονισμός του σιδηροδρόμου, καθώς διαπιστώνονται χρόνιες παθογένειες και για την ανάγκη ριζικών αλλαγών σε θέματα όπως είναι οι μετατάξεις και η εκπαίδευση του προσωπικού.

Υπενθυμίζεται ότι από την εισαγγελία Λάρισας έχουν οριστεί δύο δικαστικοί πραγματογνώμονες, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, ολοκληρώνουν και αυτοί το έργο τους και αναμένεται να παραδώσουν το δικό τους πόρισμα στον εφέτη ειδικό ανακριτή, που χειρίζεται την υπόθεση.