Τι έκανε για τη φτώχεια η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Ο Χαράλαμπος Μπονάνος είναι αν. περιφερειάρχης.

Η έννοια της φτώχειας προσεγγίζεται ως ένα φαινόμενο επιμέρους πολυδιάστατων πτυχών και εμφανίζεται ως μία αόριστη έννοια, που εμπεριέχει όμως ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία. Οι θεωρητικές προσεγγίσεις της έννοιας του φαινομένου της φτώχειας συγκλίνουν στη διαπίστωση ότι φτωχά θεωρούνται τα νοικοκυριά και τα άτομα εκείνα τα οποία δεν διαθέτουν αρκετούς πόρους ώστε να συμμετέχουν σε ικανοποιητικό βαθμό στον κοινωνικοοικονομικό ιστό της χώρας στην οποία διαμένουν. Η ποσοτική προσέγγιση της φτώχειας ταυτίζεται με την ύπαρξη ανεπαρκών χρηματικών πόρων οι οποίοι θα εξασφαλίσουν τις προϋποθέσεις ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, όπως προκύπτει από την Ερευνα Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών έτους 2023, το ποσοστό πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ανέρχεται στο 35,2 % με μέσο όρο στην Ελλάδα 26,1%.

Γι΄ αυτό είναι σημαντικό να αναφέρω ότι για την τετραετία ως περιφερειακή αρχή κινηθήκαμε σε δύο κατευθύνσεις: Στην υλοποίηση έργων ανάπτυξης της περιοχής μας και ενίσχυσης της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων, καθώς και στην εφαρμογή ενός πλήρους προγράμματος δράσεων πρόληψης, υγείας, κοινωνικής ένταξης και ουσιαστικής ανακούφισης των ευπαθών ομάδων πολιτών μας .

Ενδεικτικά αναφέρω:

1. Τα 944 ενταγμένα και λειτουργικά έργα στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, συνολικού προϋπολογισμού 1,4 δις. Εργα που ολοκληρώνονται, όπως αποδεικνύεται, κάθε χρόνο, καθώς επιτυγχάνεται μεγαλύτερη αύξηση πληρωμών. Το 2023 οι πληρωμές έφτασαν τα 188,7 εκ. ευρώ, δέκα εκ. ευρώ περισσότερα από το 2022.

2. Τα 7.417 έργα που αφορούν το ΕΣΠΑ 2014-2020 και με νομικές δεσμεύσεις που έχουν φτάσει στα 801,3 εκ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας κατά 105% τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό. Το 2019 η απορροφητικότητα ήταν μόλις στο 26,6%, για να φτάσει στο 105% μέσα σε τέσσερα μόνο χρόνια. Το 96% των έργων εντάχθηκε την τελευταία 4ετία.

3. Το ΕΣΠΑ 2021-2027, ένα νέο πρόγραμμα, συνολικού ύψους 628,5 εκ. ευρώ, που ξεκίνησε με ταχύτητα. Ηδη, μέσα στο 2023, εκδόθηκαν 58 προσκλήσεις και εντάχθηκαν 223 νέα έργα. «Εχουμε ήδη ενεργοποιήσει περίπου το 1/3 του συνολικού προγράμματος!».

4.Η δημόσια υγεία και η κοινωνική αλληλεγγύη, που το 2023 διατέθηκαν για δράσεις 30 εκ. ευρώ, δύο εκατομμύρια ευρώ παραπάνω από όσα είχαν διατεθεί το 2022.«Η Περιφέρεια δεν είναι μόνο πυλώνας ανάπτυξης, αλλά και πυλώνας κοινωνικής συνοχής».

5. Την υλοποίηση του προγράμματος ΤΕΒΑ μέσα από το οποίο διανείμαμε τρόφιμα και είδη βασικής υλικής συνδρομής αξίας 11,5 εκ. ευρώ σε 82 χιλιάδες ωφελούμενους, την παροχή υπηρεσιών αυτόνομης διαβίωσης και ασφαλούς γήρανσης ηλικιωμένων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ΚΛΙΚ ΖΩΗΣ

Αποτέλεσμα: Στο 9,9% διαμορφώθηκε το ποσοστό ανεργίας το πρώτο τρίμηνο του 2023 έναντι 25,6% το πρώτο τρίμηνο του 2019. Ο ρυθμός μείωσης ανεργίας στη Δυτική Ελλάδα είναι περίπου 14 φορές μεγαλύτερος από τον ρυθμό μείωσης της ανεργίας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι αυτή η περιφερειακή αρχή συμπλήρωσε 4 χρόνια θητείας, εκ των οποίων, μέσα σε συνθήκες μίας παγκόσμιας πανδημίας, μίας πρωτόγνωρης απειλής που επηρέασε τις ζωές όλων μας.

Αλλά μέσα σε αυτές τις δυσκολίες για τη διακυβέρνηση της Περιφέρειας, αυτά τα 4 χρόνια ήταν γεμάτα αλλαγές, προκλήσεις, επιτεύγματα, σκληρή δουλειά, διεκδικήσεις, μαθήματα, αλλά και καινοτομίες, οι οποίες διαμορφώνουν τον δρόμο για το μέλλον. Επιδείξαμε ισχυρά αντανακλαστικά. Δράσαμε άμεσα και οργανωμένα σε κάθε έκτακτη συνθήκη και ταυτόχρονα πετύχαμε να σχεδιάζουμε μεθοδικά την καλύτερη λειτουργία του φορέα.