Τι σημαίνει για σας η νέα κατάσταση; – 6 κλάδοι υπό καθεστώς νέων μέτρων

Ανησυχείτε πως τα συγκεκριμένα μέτρα φέρνουν μαζί τους ανακατοσούρα και βαρυχειμωνιά για τον κλάδο σας;

μέτρων

Από χθες ξεκίνησε και επίσημα ο διαχωρισμός σε…Βόρειους και…Νότιους. Σε… εμβολιομάχους και…εμβολιολάτρες.
Μέσα οι εμβολιασμένοι (και σε μερικές περιπτώσεις οι νοσήσαντες και οι αρνητικοί των ράπιντ) και έξω οι ανεμβολίαστοι.
Στην εστίαση-ψυχαγωγία και στους αθλητικούς χώρους οι ανεμβολίστοι μένουν τελείως έξω. Ούτε το ράπιντ μετράει! Σε δικαστήρια, θέατρα, κινηματογράφους, παιδότοπους, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς οι εμβολιασμένοι έχουν ελευθέρας και οι ανεμβολίστοι θα μπαίνουν μόνο με καθαρό ράπιντ ανά χείρας ή στο κινητό τους!

Οι επαγγελματίες – επιχειρηματίες ψάχνουν και ψάχνονται. Απ’ τη μια βλέπουν να χάνουν ένα μεγάλο κομμάτι της πελατείας τους, απ’ την άλλη πρέπει να υπακούσουν γιατί καραδοκούν πρόστιμα.

Το ερώτημα κοινό: Ανησυχείτε πως τα συγκεκριμένα μέτρα φέρνουν μαζί τους και βαρυχειμωνιά για τον κλάδο σας;

Παναγιώτης Κοραντζόπουλος: «Τάχα υπερασπίζεται το δικαίωμά τους…»

«Προ του καινοφανούς χαρακτήρα του «φαινομένου» που αντιμετωπίζουμε στην παρούσα συγκυρία, όλα τα μέτρα που λαμβάνονται είναι αλυσιτελή και στην εφαρμογή τους μερικώς αποτελεσματικά. Η λύση στο πρόβλημα προκύπτει μόνο από την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που δίνει η «τεχνολογία» της εποχής μας, τον εμβολιασμό. Εξαρχής θα έπρεπε να έχει επιβληθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός του συνόλου των πολιτών κατά τις συστάσεις και οδηγίες του επιστημονικού προσωπικού και τούτο θα ήταν απολύτως συμβατό με την αρχή προστασίας της δημόσιας υγείας και της «διατηρησιμότητας», διότι τώρα η συγκεκριμένη αρχή ήδη έχει υποχωρήσει σε σχέση με την αρχή της οικονομικής συνέχειας και λειτουργίας και τούτο είναι δραματική εξέλιξη που την υπαγορεύει η υποκριτική στάση του «Κράτους» έναντι των πολιτών, που τάχα υπερασπίζεται το δικαίωμά τους και την ελευθερία αυτοδιαθέσεως του ατόμου όσον αφορά τον εμβολιασμό, αλλά τους επιβάλλει ταυτόχρονα κυρωτικούς κανόνες εξοντωτικούς για την συμμόρφωσή τους, παραβιάζοντας τα Συνταγματικά τους δικαιώματα περί ελευθερίας της βούλησης».

* Ο Παναγιώτης Κοραντζόπουλος είναι δικηγόρος.

Φάνης Δίπλας: «Δέκα για ράπιντ, δέκα για εισιτήριο;»

«Δεν είναι θέμα άποψης, είναι θέμα εφαρμογής νόμου, άρα δεν μπορώ να κάνω ό,τι νομίζω αλλά ό,τι πρέπει. Δηλαδή, να ελέγχω όσους θα μπαίνουν στο χώρο…
Ολο αυτό είναι βέβαιο πως θα μας δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα. Ακόμα κι αν δεν γίνει ξανά λοκ ντάουν, θα έχουμε δύσκολο χειμώνα. Ο κόσμος δεν αντιμετωπίζει το θέατρο ως πρώτη προτεραιότητα. Εκτός αυτού, θα υπάρχουν αρκετοί που, ακόμα και εμβολιασμένοι, θα φοβούνται να έρθουν και αρκετοί που δεν θα αντέχουν 1,5 και 2 ώρες με τη μάσκα… Και φυσικά ένας ανεμβολίαστος σε καμία περίπτωση δεν θα δώσει 10 ευρώ να κάνει ράπιντ για να έρθει στο θέατρο κι άλλα 10 για το εισιτήριο. Πολλές φορές απευθυνόμαστε σ’ ένα νεανικό κοινό κάτω των 30 ετών κι ένα μεγάλο ποσοστό αυτής της ηλικιακής κατηγορίας είναι ανεμβολίαστοι».

* Ο Φάνης Δίπλας είναι σκηνοθέτης και υπεύθυνος του Θεάτρου «Λιθογραφείον».

Χρήστος Μήλας: «Θεωρητικά, χάνουμε το 50% του κόσμου»!

«Σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε απαγόρευση εισόδου προκαλεί προβλήματα στην προσέλευση φιλάθλων αριθμητικά. Και αυτό θα το δούμε και φέτος, ανάλογα με το ποσοστό εμβολιασμένων στην ελληνική κοινωνία. Απ’ την άλλη, είναι νόμος του κράτους και δεν μπορούμε να τον αγνοήσουμε και να πράξουμε διαφορετικά. Κάθε απαγόρευση, όμως, συνοδεύεται από θέματα και προβλήματα, είναι προφανές. Στους αθλητικούς χώρους, μάλιστα, επιτρέπεται μόνο η είσοδος εμβολιασμένων ή νοσήσαντων, άρα ακόμα πιο μεγάλο το πρόβλημα. Οταν οι μισοί Ελληνες είναι ανεμβολίαστοι, θεωρητικά και το 50% των υπαρχόντων φιλάθλων μας είναι ανεμβολίαστοι. Μπορεί να είναι το 40%, αλλά μπορεί και παραπάνω. Κι αυτοί οι φίλαθλοι δεν θα έχουν πλέον δικαίωμα να έρχονται στο γήπεδο».

* Ο Χρήστος Μήλας είναι εκπρόσωπος της ΚΑΕ Προμηθέας

Ηλίας Οικονομόπουλος: «Θα οδηγεί, θα φορτώνει και θα ελέγχει κιόλας;»

«Δεν θα ‘ναι καθόλου εύκολα τα πράγματα. Ειδικά σε κάποιες περιπτώσεις, δεν γίνεται ο οδηγός, την ώρα του δρομολογίου, να είναι οδηγός, να φορτώνει, να κόβει εισιτήρια και να κάνει και έλεγχο πιστοποιητικών εμβολιασμού. Ακόμα και στους σταθμούς, που ο έλεγχος θα γίνεται από ελεγκτή, συνεπάγεται μια καθυστέρηση. Υπάρχει, όμως, κι άλλο πρόβλημα, πιο μεγάλο αρκετές φορές: ότι κάποιοι μέσα στα λεωφορεία αρνούνται να φορέσουν μάσκα. Και δημιουργείται φασαρία μεταξύ των επιβατών. Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τον αστυνόμο. Αν όμως πέσουμε σε πολύ δύστροπο πελάτη, πρέπει να καλέσουμε περιπολικό.
Γενικά, πάντως, θα υπάρξει πρόβλημα, παρότι η πλειοψηφία του κόσμου μέχρι τώρα δείχνει να ανταποκρίνεται…».

* Ο Ηλίας Οικονομόπουλος είναι πρόεδρος στον προμηθευτικό Συνεταιρισμό ιδιοκτητών λεωφορείων ΚΤΕΛ Αχαΐας.

Δημήτρης Λαζανάς: «Αποκλείονται πια και οι οικογένειες…»

«Θα βρεθούμε σε δύσκολη θέση απέναντι στον πελάτη, αλλά απ’ την άλλη είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε το νόμο, γιατί προβλέπονται βαριά πρόστιμα. Θα είναι ένας πολύ δύσκολος χειμώνας, φοβάμαι πιο δύσκολος κι απ’ τον περσινό. Γιατί τώρα θα είμαστε ανοιχτοί, τα έξοδα θα τρέχουν και ο κόσμος που θα ‘ρχεται θα είναι λίγος. Οταν το 50% είναι ανεμβολίαστοι, καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό… Οταν μάλιστα το μέτρο απαγόρευσης επεκτάθηκε και για παιδιά πάνω από 12 ετών, αυτό είναι καταστροφικό για μας. Δεν είναι μόνο παρέες που αποκλείονται από τα μαγαζιά μας, αλλά και οικογένειες. Πόσα παιδιά 12, 13 και 14 ετών έχουν εμβολιαστεί; Ελάχιστα. Και απαγορεύτηκε η είσοδος και σ’ αυτά, άρα στην οικογένεια. Συν τους άλλοις, μας βάζουν και απέναντι στον πελάτη να κάνουμε τον αστυνόμο…».

* Ο Δημήτρης Λαζανάς είναι ιδιοκτήτης της ταβέρνας «Τα νέα Αηδόνια» (Περιβόλα).

Μιχάλης Λιβάνης: «Τώρα που ανοίξαμε, μεγάλωσαν τα άγχη»

«Φοβάμαι πως η ζημιά μας θα πλησιάσει και πιθανότατα θα ξεπεράσει και το 50%. Από τη στιγμή που βάσει των μέτρων περιορίζεται ο χώρος μας πάνω από το 50% και θα υπάρχει και ο διαχωρισμός εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων, το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο. Γιατί στην προκειμένη περίπτωση, στους εσωτερικούς χώρους στον κλάδο μας επιτρέπεται η είσοδος μόνο εμβολιασμένων ή νοσήσαντων γονέων, άρα καταλαβαίνετε… Οι ανεμβολίαστοι δεν θα έρχονται. Θα ζήσουμε μια εποχή πολύ παράξενη. Αν καταφέρουμε να ζήσουμε… Μια το ένα, μια το άλλο, πόσο θ’ αντέξουμε; Οσο καιρό ήμασταν κλειστοί, το μοναδικό άγχος μας ήταν πότε θ’ ανοίξουμε. Τώρα που ανοίξαμε, τα άγχη πολλαπλασιάστηκαν αντί να μειωθούν…».

* Ο Μιχάλης Λιβάνης είναι υπεύθυνος του παιδότοπου «Μικροί Ηρωες» (Πατρών – Κλάους 21).