To «Λενάκι» του Δημήτρη Ινδαρέ από το Λειβάρτζι στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης
Πρόκειται για την επανάσταση της Ελένης, που υπερασπίστηκε τον απαγορευμένο έρωτα με το αδιανόητο για την εποχή “άνδρα χρώσταγα, άνδρα πήρα” φτάνει ως τις μέρες μας σαν πρόδρομος της γυναικείας χειραφέτησης.
Το ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Ινδαρέ “Λενάκι, δυο φωτιές και δυο κατάρες”, η αναψηλάφηση μιας παλιάς ιστορίας και ένα αναπάντεχο ταξίδι στο παρελθόν μιας ορεινής κοινότητας στην καρδιά της Πελοποννήσου θα προβληθεί την Κυριακή 10 Μαρτίου και ώρα 6 το απόγευμα στο πλαίσιο του 26ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης.
Τα γυρίσματα ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2020 ενώ το ΔΣ της ΕΡΤ είχε εγκρίνει χρηματοδότηση ύψους 50.000 ευρώ για το ντοκιμαντέρ, το οποίο εστιάζει στον τρόπο που κρύβει και μεταβολίζει η συλλογική μνήμη σπρώχνοντας προς τη λήθη κάποιες υποθέσεις που ενοχλούν, κάποια τραύματα που βασανίζουν.
Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ιδρυμα Κωστόπουλου και τον Σύλλογο Λειβαρτζινών Αθήνας και αφετηρία του έχει την τυχαία ανακάλυψη ενός επιτιμίου για το κάψιμο ενός πύργου στο Λειβάρτζι Καλαβρύτων, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στον Δημήτρη Ινδαρέ να προσεγγίσει την ιστορία και τις παραδόσεις αυτής της ορεινής κοινότητας από την οποία έχει μακρινή καταγωγή. Οπως είχε επισημάνει ο γνωστός σκηνοθέτης: «Η προσπάθεια είναι να ανασυσταθεί η ιστορία με τα ελάχιστα στοιχεία που υπάρχουν στις πηγές και να ανιχνεύσουμε τους διαφορετικούς ρόλους που λειτουργεί η ιστορία και η παράδοση που άλλοτε είναι συμπληρωματική και άλλοτε τελείως αντίθετη» μας είχε πει ο Δημήτρης Ινδαρές.
Πρόκειται για την επανάσταση της Ελένης, που υπερασπίστηκε τον απαγορευμένο έρωτα με το αδιανόητο για την εποχή “άνδρα χρώσταγα, άνδρα πήρα” φτάνει ως τις μέρες μας σαν πρόδρομος της γυναικείας χειραφέτησης.
Στην ταινία εμφανίζονται κάτοικοι τριών γειτονικών χωριών: Λειβαρτζίου, Ορεινής (Μοστενίτσας) και Τριποτάμων. Εκλεκτοί μουσικοί μάς μυούν στις παραλλαγές του τραγουδιού της Ελένης και του Λιμάζη: Ο Γιώργος Δαλιάνης, η Σταυρούλα Δαλιάνη και το συγκρότημά τους, η Αννέτα Γεωργουλοπούλου, η ζυγιά του Πολύβιου Γκολφίνου, ο Νίκος Σοφός και ο Ζωγράφος Μπεθάνης, ο Γιάννης Παναγιωτόπουλος και η Γωγω Χρυσανθοπούλου,, ο Λειβαρτζινός Βασίλης Ραβαζούλας….
Στον χάρτη της υπόθεσης μάς οδηγούν: η κα Ελένη Ψυχογιού, λαογράφος, ερευνήτρια του ΚΕΕΛ της Ακαδημίας Αθηνών, ο κ. Λεωνίδας Εμπειρίκος, ιστορικός, ο κ. Πέτρος Πιζάνιας, ιστορικός, ομοτ. καθηγητής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, ο κ. Στέλιος Μουζάκης, ερευνητής πολιτισμών, ο κ. Ηλίας Τουτούνης, συγγραφέας-ερυνητής, και ο κ. Παναγιώτης Φράγκος, πρόεδρος του Συλλόγου Λειβαρτζινών Αθήνας. Εμφανίζονται επίσης μάγισσες, νεράιδες και ξωτικά. Βοήθησαν γι’ αυτό η Τατιάνα Λοβέρδου και η Κιμώνα Βενιέρη-Βασιλάκη. Και βέβαια η Λυδία Βενιέρη.
Όπως μας είχε πει ο Δημήτρης Ινδαρές μιλώντας μας για το ντοκιμαντέρ, το οποίο έχει και μια προσωπική διάσταση: «Με το ξέσπασμα της επανάστασης, για την ακρίβεια με το σήμα που δόθηκε από τους προκρίτους στην Αγία Λαύρα για τον ξεσηκωμό, ένας οπλαρχηγός έσπευσε να κάψει τον πύργο του Αγά, καθώς η αρχοντοπούλα ήταν ξαδέλφη του. Και ο οπλαρχηγός αυτός είχε το ίδιο όνομα και επώνυμο με εμένα. Ηταν ο παππούς του προπάππου μου». Μάλιστα, αυτή η ενέργεια που έγινε στις 16 Μαρτίου του 1821, έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για πολλούς, όμως το ενδιαφέρον για τον Δημήτρη Ινδαρέ είναι το γιατί αυτό το γεγονός έχει αγνοηθεί. «Και αυτό το γιατί είναι ένα σημείο ενδιαφέροντος στο πλαίσιο της προσέγγισής μου, η λήθη – μνήμη. Τι είναι αυτό που κάποια πράγματα τα αναδεικνύει και κάποια άλλα τα υποβιβάζει. Είναι από τα πράγματα που έχουν για εμένα μεγάλο ενδιαφέρον στην προσέγγισή μου» είχε τονίσει.
Ίνφο
Σενάριο-σκηνοθεσια: Δημήτρης Ινδαρές
Δ/νση φωτογραφίας: Δημήτρης Κατσαΐτης
Καλλιτεχνική επιμέλεια, animation: Λυδία Βενιέρη
Μουσική: Νεφέλη Μπερή
Σχεδιασμός ήχου: Κώστας Φυλακτίδης
Μοντάζ: Δημ. Ινδαρές με τις πολύτιμες συμβουλές της Δέσποινας Κονταργύρη
Vfx-γραφικά: Κώστας Δημητρόπουλος
Χρωματικές διορθώσεις: Μαρία Τζωρτζάτου
Παραγωγοί: Δημ. Ινδαρές, Φωτεινή Οικονομοπούλου, Βασιλική Πατρούμπα
Παραγωγή: Δημήτρης Ινδαρές
Συμπαραγωγοί: ΕΡΤ, OhMyDog Productions
με την υποστήριξη του ΕΚΚ και την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Ι.Φ.ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
(αφίσα: Κώστας Δημητρόπουλος. Λενάκι: Κιμώνα Βενιέρη-Βασιλάκη).
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News