Το νερό της Πάτρας είναι ΟΚ – Τι σημαίνει αυτό για τους νεφρούς και την υγεία μας

Ο γνωστός νεφρολόγος και πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Δ. Ελλάδας πέρασε από το ραδιοφωνικό μας στούντιο και είπε πολλά.

νερό

Το νερό της Πάτρας προστατεύει τους νεφρούς μας;
Το πολύ νερό μπορεί να μας βλάψει;
Η εκπαίδευση των νέων γιατρών είναι επαρκής;

Είναι μόνο τρία από τα πολλά ερωτήματα που θέσαμε στον Περικλή Δουζδαμπάνη, επιμελητή Α΄ Νεφρολογικής Κλινικής του «Αγίου Ανδρέα», τ. επιστημονικό υπεύθυνο «ΜΧΑ Κυανούς Σταυρός Πατρών» και πρόεδρο Ιατρικής Εταιρείας Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου, στη διάρκεια της φιλοξενίας του στο στούντιο του «Peloponnisos FM» και στην εκπομπή «Ολα λέγονται» με τον Κωνσταντίνο Μάγνη και τη γράφουσα.
Αφορμή για την πρόσκλησή του ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού.

«Ο νεφρός είναι ένα έξυπνο όργανο που σημαίνει ότι όταν χρειαστεί να δουλέψει παραπάνω θα δουλέψει, αλλά μπορεί αν κουραστεί να υποστεί βλάβη και να εκδηλώσει προβλήματα» μας είπε ο κ. Δουζδαμπάνης, παρουσιάζοντάς μας το πολύτιμο αυτό όργανο για τη ζωή μας.
Tα νοσήματα που μπορεί να επηρεάσουν τη λειτουργία του νεφρού και να προκαλέσουν βλάβη είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, η καρδιακή ανεπάρκεια, η καρδιακή υπέρταση.

Ερώτημα: Οι νεφροί στέλνουν προειδοποιητικά μηνύματα όταν αρχίζουν να υφίστανται βλάβη; «Τα συμπτώματα, επειδή είναι κοινά και όχι ειδικά, μπορεί να παραπλανήσουν τον ασθενή και να μην αναζητήσει άμεσα ιατρική βοήθεια. Μπορεί ένας ασθενής κατά τη διάρκεια της νύχτας να έχει συχνοουρία. Ο νεφρός εργάζεται πιο πολύ το βράδυ διότι συμπυκνώνει τα ούρα. Αλλη προειδοποίηση μπορεί να είναι το άφρισμα των ούρων. Για να δώσει ξεκάθαρα συμπτώματα η νεφρική ανεπάρκεια θα πρέπει να έχει περάσει στο στάδιο 3. Η νόσος είναι ύπουλη και αργή η εκδήλωσή της. Από κει και πέρα είναι καθοριστική η πρόληψη. Ενας ασθενής θα πρέπει να κάνει μία εξέταση ούρων για να δει εάν υπάρχει γλαύκωμα κ.ά.».

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΕ
Η πανδημία του κορονοϊού επιβάρυνε τα περιστατικά παθήσεων των νεφρών; «Ο αντίκτυπος του COVID-19 στα διάφορα συστήματα υγείας έχει ασκήσει πρόσθετη πίεση στον ευάλωτο πληθυσμό των χρόνιων ασθενών. Οι ασθενείς αυτοί έχουν αυξημένο κίνδυνο να μολυνθούν κατά την επίσκεψή τους σε υγειονομικές εγκαταστάσεις και πολλές φορές γίνεται αναστολή ή ακύρωση της περίθαλψής τους λόγω της μειωμένης χωρητικότητας των υπηρεσιών υγείας καθώς και λόγω της αδυναμίας προσέλευσης των ασθενών αυτών στις διάφορες δομές υγείας λόγω του λοκντάουν. Ετσι οι ασθενείς δεν έχουν πρόσβαση στις διάφορες υπηρεσίες υγείας με αποτέλεσμα την αύξηση του επιπολασμού νέων περιπτώσεων με χρόνια νοσήματα.
Χωρίς πραγματική θεραπεία ή πρόληψη, η χρόνια νεφρική νόσος εξελίσσεται σε νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου».

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ
Η κατανάλωση νερού, τι ρόλο παίζει;
«Ο νεφρός είναι ένα πολύ έξυπνο όργανο. Αν κάποιος πιει πολύ νερό ο νεφρός θα αναγκαστεί να ουρήσει πολύ ώστε να αποβάλει αυτά που πρέπει. Αν πιει λίγο νερό, θα αναγκαστεί να συμπυκνώσει τα ούρα έτσι ώστε να μην πάθει αφυδάτωση ο οργανισμός. Χρειάζεται μέτρο διότι μην ξεχνάμε ότι υπάρχει κίνδυνος από την πολλή λήψη νερού. Αυτές τις ημέρες είχαμε ένα περιστατικό ενός νεαρού 30 ετών που έπαθε υπονατριαιμία. Είχε κάνει μία αξονική στεφανιογραφία και κάποιος του είπε να πιει ότι 5-6 λίτρα νερού με αποτέλεσμα αυτή η υπερκατανάλωση νερού να του προκαλέσει τη συγκεκριμένη παρενέργεια. Συνήθως θα πρέπει να πίνουμε ό,τι αποβάλλουμε ώστε να ισορροπεί ο οργανισμός».

ΠΙΝΕΤΕ ΝΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗ ΒΡΥΣΗ ΣΑΣ;
Το νερό το δικτύου της Πάτρας προστατεύει τους νεφρούς μας; Εσείς πίνετε νερό από τη βρύση σας;
«Είμαι σίγουρος ότι το νερό της Πάτρας έχει ελεγχθεί στο 100%. Πίνω πάντα νερό από το βρύση. Για τα δε φίλτρα δεν γνωρίζω κατά πόσο είναι αξιόπιστα. Στα φίλτρα είναι πιθανόν να συσσωρευτούν μικρόβια. Το νερό της πόλης είναι απόλυτα φιλικό προς τον οργανισμό».
Η έκφραση «μου έπεσαν οι νεφροί» έχει πραγματικό αντίκρισμα;
«Αυτή είναι μία μετακατοχική έκφραση. Οι άνθρωποι ήταν σκελετοί, δεν είχαν μυϊκή μάζα και μοιραία όταν σήκωναν ένα βάρος εύκολα έκαναν πτώση των νεφρών. Σήμερα δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα, αλλά ακόμα κι αν συμβεί είναι κάτι που αντιμετωπίζεται».

ΚΙΝΗΤΡΑ ΚΑΙ ΣΩΣΤΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
Το επίπεδο του ΕΣΥ: «Πιστεύω ότι μετά την πανδημία μάθαμε πολλά για το πώς θα πρέπει να είναι ένα σωστό σύστημα υγείας. Με τη φιλότιμη προσπάθεια των συναδέλφων και όλου του υγειονομικού συστήματος όπως και των διοικούντων τα πήγαμε αρκετά καλά. Πιστεύω ότι το δημόσιο σύστημα υγείας στάθηκε όρθιο και μπορεί να αναγεννηθεί αρκεί να μπει νέος κόσμος με μεράκι και με επιστημονικά κριτήρια. Πρέπει να δοθούν κίνητρα και η πολιτική ηγεσία να κάνει τα δέοντα ώστε να πάμε μπροστά. Πρέπει να μπαίνουν οι κατάλληλοι άνθρωποι στις κατάλληλες θέσεις. Σωστή αξιολόγηση.

Πιστεύω ότι η μη ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι και θέμα συμφερόντων. Οταν υπάρχουν ιδιωτικές επιχειρήσεις υπάρχει κι ένας μεγάλος οικονομικός κύκλος. Αυτό είναι μία από τις μεγάλες παθογένειες που μας κρατάνε πίσω. Ευτυχώς όμως υπάρχουν πάρα πολλοί συνάδελφοι στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα που πραγματικά στέκονται δίπλα στον ασθενή. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να υπάρξει ιδιωτική υγεία αν δεν υπάρχει δημόσια».

Οι νέοι γιατροί: «Ξεκινάνε ήδη κουρασμένοι. Δεν γνωρίζω κατά πόσο εκπαιδεύονται σωστά. Σε αυτό θα πρέπει η πανεπιστημιακή κοινότητα να δώσει βαρύτητα. Θα πρέπει να εκπαιδεύονται σωστά οι γιατροί. Ετσι κερδίζουμε χρόνο και χρήμα. Ο γιατρός που γνωρίζει τι να κάνει αποφεύγει περιττές εξετάσεις για τον ασθενή, περιττές νοσηλείες κ.ά. Με απόλυτη βεβαιότητα λέω ότι οι νέοι μας γιατροί δεν εκπαιδεύονται σωστά. Είναι παραμελημένοι. Δεν μπορεί ένας νέος γιατρός να θέλει να μάθει, αλλά αυτό να εξαρτάται από έναν ειδικευμένο που αν θέλει κι αν έχει τη διάθεση και αν τη γνωρίζει να του παράσχει τη συγκεκριμένη γνώση. Επίσης θα πω ότι η κατάσταση σώζεται σε έναν βαθμό από τους συναδέλφους που αναλαμβάνουν την ευθύνη που έχουν απέναντι στους νέους γιατρούς και την κοινωνία. Αυτή η ευθύνη πρέπει να μας κυριεύει όλους. Και φυσικά να πω ότι πρέπει ο καθένας να περιοριστεί στον ρόλο του και στο αντικείμενο που έχει εκπαιδευτεί. Εγώ είμαι νεφρολόγος δεν είμαι λοιμωξιολόγος, όπως για παράδειγμα αυτοβαφτίστηκα την περίοδο της πανδημίας.