«Το Πάτρα – Πύργος παραδίδεται όπως υποσχεθήκαμε»: Η Αλεξάνδρα Σδούκου στην «Π»

Ενα μεγάλο αναπτυξιακό σχέδιο και στρατηγικές επενδύσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ αναβαθμίζουν τη Δυτική Ελλάδα – ΟΠΕΚΕΠΕ. Είναι σαφώς μια συστημική αποτυχία του κράτους που επέτρεψε για δεκαετίες να λειτουργεί ένα παρασιτικό σύστημα που απομυζούσε κοινοτικές επιδοτήσεις

«Το Πάτρα – Πύργος παραδίδεται όπως υποσχεθήκαμε»: Η Αλεξάνδρα Σδούκου στην «Π»

Η Αλεξάνδρα Σδούκου, εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, με συνέντευξή της στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» αναφέρεται στην επικείμενη παράδοση του μεγαλύτερου τμήματος της Πατρών–Πύργου και στο ευρύτερο αναπτυξιακό σχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση για την Αχαΐα, με έργα ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

Μιλάει ακόμα για το μεταναστευτικό, σημειώνει την αυστηροποίηση της πολιτικής και την ανάγκη ευρωπαϊκής συνεργασίας, ενώ κατηγορεί την Τουρκία και τη Λιβύη για εργαλειοποίηση των ροών. Απορρίπτει τις αιτιάσεις περί συγκάλυψης στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, υπογραμμίζοντας την επιλογή της Εξεταστικής για διαφάνεια. Τάσσεται υπέρ της αυτοδυναμίας και καταδικάζει τις επιθέσεις κατά του πρωθυπουργού.

Η Αλεξάνδρα Σδούκου, αναφερόμενη στις δημοτικές εκλογές του 2023, επισημαίνει ότι ο υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας για τον Δήμο Πατρέων, Κώστας Σβόλης, τα πήγε πολύ καλά απέναντι στον Κώστα Πελετίδη, ο οποίος έχει εκλεγεί δήμαρχος για τρεις συνεχείς θητείες. Εκφράζει αισιοδοξία για το μέλλον, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ο υποψήφιος της ΝΔ να κάνει την έκπληξη στις επόμενες δημοτικές εκλογές.

-Κυρία Σδούκου, τις επόμενες ημέρες παραδίδεται το πρώτο και μεγαλύτερο τμήμα της Πατρών–Πύργου που ξεκίνησε και ολοκληρώνεται επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση τι θεωρεί υποχρέωσή της να παραδώσει ακόμα στην Αχαΐα, μέχρι το τέλος της θητείας της;

Αν είμαστε υπερήφανοι για ένα πράγμα στη ΝΔ είναι για τη συνέπεια λόγων και πράξεων. Ο πρωθυπουργός έχει αναφερθεί από την Πάτρα , όταν την είχε επισκεφθεί το 2022, σε ένα συνεκτικό και κοστολογημένο σχέδιο στο οποίο συμπεριλαμβάνονται περισσότερα από 80 έργα. Ορισμένα έρχονται από παλιά όπως μεγάλα έργα σιδηροδρομικών, λιμενικών και οδικών υποδομών. Αλλα, έχουν σαφές αναπτυξιακό πρόσημο και ορισμένα ακόμη έχουν μεγάλη κοινωνική διάσταση. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η Πάτρα, ως δυτική πύλη της χώρας στην Ευρώπη, πρέπει να γίνει πυλώνας ανάπτυξης και καινοτομίας.

Είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη στη χώρα και ως τέτοια, την αντιμετωπίζουμε. Το αποδεικνύουμε στην πράξη. Ο οδικός άξονας Πάτρα-Πύργος είναι σχεδόν έτοιμος, και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Στο τέλος του μήνα παραδίδεται στην κυκλοφορία το τμήμα από Κάτω Αχαΐα μέχρι τον Πύργο και έως το τέλος του χρόνου, θα έχουν παραδοθεί και τα υπόλοιπα τμήματα, τα πιο δύσκολα, μετά τον Περιφερειακό. Αναβαθμίζουμε το λιμάνι για να μπορεί να ανταποκρίνεται στην εμπορευματική και την τουριστική κίνηση και χρηματοδοτούμε με 10 εκατ. ευρώ την αναβάθμιση των υποδομών της ΒΙΠΕ Πατρών. Ακόμη, ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε, τον Μάιο που επισκέφθηκε την πόλη, στο μεγάλο αναπτυξιακό σχέδιο για τη Δυτική Ελλάδα και στις στρατηγικές επενδύσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ, που αναβαθμίζουν την περιοχή  ενεργειακά, τουριστικά και βιομηχανικά. Θέλουμε να μειώσουμε τις όποιες ανισότητες του παρελθόντος, να στηρίξουμε την περιφερειακή παραγωγή και να δημιουργήσουμε μόνιμες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας για όλους και ιδίως τους νέους μας.

-Η κατάσταση με το μεταναστευτικό χειροτερεύει. Πιστεύετε ότι είναι ένα παροδικό φαινόμενο ή έχουμε μπροστά μας μια νέα κατάσταση που χρήζει διαφορετικής αντιμετώπισης;

Κοιτάξτε, η διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος αποδεικνύεται μία πολύ δύσκολη εξίσωση. Και τούτο, διότι δεν είναι ένα ζήτημα που αφορά μόνο σε μια χώρα, στην Ελλάδα εν προκειμένω. Επηρεάζει και αφορά σε όλη την Ευρώπη. Επομένως, απαιτείται να το προσεγγίσουμε με όρους συλλογικότητας. Χρειαζόμαστε πιο ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο, περισσότερους πόρους από τα διαθρωτικά ταμεία της ΕΕ, κυρίως όμως περισσότερη βούληση και αποφασιστικότητα για να αντιμετωπίσουμε από κοινού το πρόβλημα στη ρίζα του. Προφανώς, μια παράμετρος που αφορά στη χώρα μας είναι και η εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία και σήμερα, από τη Λιβύη, άλλοτε για να απαιτήσουν περισσότερα κονδύλια από τις Βρυξέλες και άλλοτε για να μας πιέσουν στα εθνικά θέματα. Οπως έχει πει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η Ελλάδα ασκεί εδώ και χρόνια μία αυστηρή, αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, που δίνει παράλληλα μεγάλη έμφαση στην εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης, δηλαδή, στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Εμείς παραμένουμε προσηλωμένοι στη θέση ότι δεν μπορεί να καθορίζουν οι διακινητές ποιος θα εισέρχεται στην Ενωση και πάνω σε αυτό έχουμε δομήσει την πολιτική που ακολουθούμε στο θέμα.

-Το νέο μεταναστευτικό νομοσχέδιο προβλέπει αυστηρότερες διαδικασίες ελέγχου. Ποιο είναι το βασικό μήνυμα που θέλει να στείλει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μέσω αυτών των ρυθμίσεων;

Νομίζω ότι αυτή η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι θα αντιμετωπίσει αυτή την έκτακτη κατάσταση με ανάλογα έκτακτα μέτρα. Ετσι, η αυστηροποίηση των ελέγχων εισόδου στη χώρα, όπως είναι και η αναστολή της εξέτασης αιτήσεων ασύλου, που νομοθετήσαμε προ ημερών, αποσκοπεί σαφώς στο να δώσουμε σήμα σε αυτούς που θέλουν να μετακινηθούν με αυτό τον τρόπο στη χώρα μας, αλλά και στους διακινητές ότι αυτή η δίοδος διέλευσης στην Ευρώπη κλείνει οριστικά. Οσοι μετανάστες εισέρχονται παράνομα στη χώρα θα συλλαμβάνονται και θα κρατούνται. Για να σας δώσω ένα μέτρο της δυσκολίας της κατάστασης που καλούμαστε να διαχειριστούμε, σας θυμίζω ότι η Frontex ανέφερε μείωση 39% στις μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη τους πρώτους οκτώ μήνες του 2024, αλλά ισοδύναμη αύξηση, δηλαδή 39% στις μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα.

-Υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ. Πώς απαντάτε στην κριτική της αντιπολίτευσης ότι η έρευνα δεν είναι πλήρης ή ότι υπάρχει προσπάθεια συγκάλυψης; Μάλιστα κάποιοι αποδίδουν στην κυβέρνηση υπόγεια διαμόρφωση της επικαιρότητας για να στραφεί το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης σε άλλα πεδία συζήτησης.

Αν ήθελε η κυβέρνηση να συγκαλύψει την υπόθεση θα επέλεγε τη λύση της Προανακριτικής Επιτροπής και όχι της Εξεταστικής. Η Εξεταστική Επιτροπή αποτελεί το ιδανικό θεσμικό εργαλείο για αυτού του είδους τις υποθέσεις και αυτό επειδή ερευνά συνολικά την υπόθεση και δεν εστιάζει μόνο σε ειδικά ποινικές ευθύνες. Υπό αυτή την έννοια, αν βρεθούν αποχρώσες ενδείξεις για ποινικές ευθύνες υπουργών ή άλλων προσώπων, δικών μας στελεχών ή στελεχών άλλων παρατάξεων, τότε να συζητήσουμε επόμενες διαδικασίες, όπως σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής. Τώρα όσον αφορά στο αν προσπαθεί η κυβέρνηση να εκτρέψει τη δημόσια προσοχή από την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, μπορώ να σας πω με το χέρι στην καρδιά ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Αλλωστε, είναι τέτοια η δυναμική της υπόθεσης που όλοι μιλούν για τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Είναι σαφώς μια συστημική αποτυχία του κράτους που επέτρεψε για δεκαετίες να λειτουργεί ένα παρασιτικό σύστημα που απομυζούσε κοινοτικές επιδοτήσεις. Αυτή τη φορά όμως, ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να διορθώσει τα πράγματα και να πάρει πίσω τα χρήματα που δόθηκαν παράνομα. Θέλουμε επίσης να μάθουμε τί πήγε στραβά και έχει επιβαρυνθεί η χώρα μας με αυτά τα τεράστια πρόστιμα όλα αυτά τα χρόνια.

-Η αντιπολίτευση επιχειρεί να συνδέσει με κάθε ευκαιρία τη διαφθορά με το όνομα του πρωθυπουργού. Πώς σχολιάζετε αυτήν τη στάση;

Κοιτάξτε, μπορεί κάποιος να θεωρεί θεμιτό τα κόμματα της αντιπολίτευσης να βγαίνουν κάθε λίγο και να εκτοξεύουν κατηγορίες και προσωπικούς χαρακτηρισμούς εναντίον του πρωθυπουργού, αλλά κάνουν μόνο αυτό. Δεν έχουν τίποτα άλλο να πουν, μια ιδέα μια πρόταση εποικοδομητική για το οτιδήποτε. Είναι ένα καθαρό κυνήγι μαγισσών. Για να σας δώσω ένα παράδειγμα τι εννοώ, κορυφαίο στέλεχος της αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι οι κατηγορίες σε βάρος του πρωθυπουργού στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι πιο σοβαρές από εκείνες στην υπόθεση των Τεμπών. Ξέχασε όμως ότι για τις «ελαφρύτερες ευθύνες» που αναλογούν στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα Τέμπη, τον κατηγόρησαν για εσχάτη προδοσία! Αυτή η τακτική εκτός από ανήκουστη είναι και ανεδαφική, αφού εμφανίζονται να μην μπορούν να αξιολογήσουν τη βαρύτητα της κάθε υπόθεσης…

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι το «ισχυρό χαρτί» όχι μόνο για τη ΝΔ, αλλά και για τη Ελλάδα. Αλλωστε οι επιθέσεις στο πρόσωπό του δεν προέρχονται μόνο από την αντιπολίτευση, αλλά και από ισχυρά κέντρα εντός και εκτός της χώρας. Είναι μια προσπάθεια να πληγεί το κύρος του πρωθυπουργού και να καμφθεί η ικανότητά του να κυβερνάει αποτελεσματικά. Δυστυχώς, για αυτούς οι πολίτες δεν είναι αφελείς και καταλαβαίνουν πολύ καλά τι διακυβεύεται.

-Η κυβέρνηση δηλώνει ότι επιδιώκει να εξασφαλίσει αυτοδυναμία χωρίς δεύτερες εκλογές. Πιστεύετε ότι είναι δυνατή η ανάκτηση της αυτοδυναμίας όσο χρονικό διάστημα απομένει μέχρι τις επόμενες εκλογές;

Πράγματι είναι έτσι, όπως το θέτετε. Στη ΝΔ επιδιώκουμε μια καθαρή εκλογική νίκη. Είναι σαφές και το έχουμε διακηρύξει σε όλους τους τόνους. Και ξέρετε κάτι, για να το διευκρινίσω, προς άρση παρεξηγήσεων. Δεν είναι εγωιστική η επιδίωξη της αυτοδυναμίας. Πηγάζει από τη βαθιά πεποίθηση στην παράταξη ότι οι κυβερνήσεις συνεργασίας δεν έχουν αποφέρει παρά ελάχιστα και για πολύ λίγο. Εχουμε αυτή την εμπειρία και στη χώρα μας και όλοι θυμόμαστε πώς κατέληξαν αυτά τα σχήματα. Αλλά το σημαντικό σήμερα, δεν είναι τόσο η κακή εμπειρία του παρελθόντος, αλλά η άσχημη πολιτική επίγευση του παρόντος.

Πιστεύει κανείς πραγματικά ότι θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε και να συμφωνήσουμε πάνω σε σοβαρά θέματα της πολιτικής, με κόμματα που προδότες μας ανεβάζουν, διεφθαρμένους μας κατεβάζουν; Η χώρα χρειάζεται σταθερή κυβέρνηση, ξεκάθαρες πολιτικές και ανάπτυξη με μεταρρυθμίσεις. Αυτή είναι η εντολή που έχουμε λάβει από τον ελληνικό λαό, από το 2019, αυτό θα επιδιώξουμε να πετύχουμε και το 2027.

-Αν όμως τα ποσοστά δεν επιβεβαιώσουν αυτή την πρόθεση, υπάρχει περιθώριο για κυβερνητική συναίνεση ή συνεργασία μετά το 2027;

Νομίζω είμαστε σαφείς στη ΝΔ ότι δεν θεωρούμε ως δόκιμο κοινοβουλευτικό σχήμα μια κυβέρνηση συνεργασίας. Είναι και έξω από τα ελληνικά πρότυπα, να σας το θέσω κομψά. Και η παράταξη και εγώ προσωπικά πιστεύουμε στις αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Ιδίως όταν γύρω μας συμβαίνουν πρωτοφανείς κρίσεις και συγκρούσεις που όμοιές τους έχουμε να ζήσουμε, ως Ευρώπη, από τον ΒΠΠ, το αντίδοτο είναι η σταθερότητα που πηγάζει από την αυτοδυναμία. Και πιστεύω ακράδαντα ότι οι Ελληνες ψηφοφόροι που έχουν ταλαιπωρηθεί από τα αμφίσημα μηνύματα της αντιπολίτευσης θα μας εμπιστευτούν και μια τρίτη φορά, με τη θετική ψήφο τους.

-Πώς σχολιάζετε τις κατά καιρούς αιχμηρές παρεμβάσεις Καραμανλή – Σαμαρά κατά της κυβερνητικής πολιτικής, ειδικά στα εξωτερικά και εθνικά θέματα; Η κίνηση των «91» υποδηλώνει κάτι για εσάς;

Η ΝΔ και η κυβέρνηση δεν σχολιάζει τις πρωτοβουλίες, τις δηλώσεις και τις θέσεις  των πρώην πρωθυπουργών και αρχηγών της ΝΔ. Εχουν ιστορικό δικαίωμα να εκφέρουν άποψη και να σχολιάζουν την πολιτική κατάσταση στη χώρα. Ούτε σχολιάζουμε τις πρωτοβουλίες πολιτών όπως η κίνηση των «90». Νομίζω είναι σαφές ότι ο καθένας κάνει τις επιλογές του και κρίνεται γι’ αυτό.