Το θέμα του Καραμανδανείου στη Βουλή από τον Γ. Παπανδρέου

Με την Ερώτηση, ο Υπουργός Υγείας, καλείται να απαντήσει σε μια σειρά ζητημάτων που αφορούν τις δυσλειτουργίες και το μέλλον του Καραμανδάνειου Νοσοκομείου, που σήμερα παρουσιάζει τεράστια προβλήματα και το μέλλον του είναι άδηλο, με μεγάλες συνέπειες για την υγεία των παιδιών της Δυτικής Ελλάδας.

βουλή

Ο πρώην Πρωθυπουργός και Βουλευτής Αχαΐας του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Παπανδρέου και ο Υπεύθυνος του Τομέα Υγείας του Κινήματος, Γιώργος Φραγκίδης, κατέθεσαν σήμερα Ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Υγείας, Αθανάσιο Πλεύρη, σχετικά με την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο και την επικείμενη «Διάλυση του Τμήματος Αναισθησιολογίας του Καραμανδάνειου Νοσοκομείου Παίδων στην Πάτρα, λόγω τραγικής υποστελέχωσης», όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζεται στην Ερώτηση.

Με την Ερώτηση, ο Υπουργός Υγείας, καλείται να απαντήσει σε μια σειρά ζητημάτων που αφορούν τις δυσλειτουργίες και το μέλλον του Καραμανδάνειου Νοσοκομείου, που σήμερα παρουσιάζει τεράστια προβλήματα και το μέλλον του είναι άδηλο, με μεγάλες συνέπειες για την υγεία των παιδιών της Δυτικής Ελλάδας.

 

Ακολουθεί το αναλυτικό κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Αθ. Πλεύρη

Θέμα: «Διάλυση του Τμήματος Αναισθησιολογίας του Καραμανδάνειου Νοσοκομείου Παίδων στην Πάτρα, λόγω τραγικής υποστελέχωσης»

 

Το Αναισθησιολογικό τμήμα του Καραμανδάνειου Νοσοκομείου Παίδων στην Πάτρα διαθέτει τέσσερις (4) οργανικές θέσεις αναισθησιολόγου, τις οποίες μέχρι πριν λίγους μήνες κάλυπταν η συντονίστρια διευθύντρια, δύο διευθυντές ΕΣΥ, μία επιμελήτρια Β’ και επίσης μία επιμελήτρια Β’ με μετακίνηση από άλλη υγειονομική μονάδα. Τον Δεκέμβρη του 2021 συνταξιοδοτήθηκαν οι δύο (2) διευθυντές αναισθησιολόγοι και το τμήμα παρέμεινε να λειτουργεί μόνο με τη συντονίστρια διευθύντρια και μία (1) επιμελήτρια Β’, από την πλευρά των οργανικών θέσεων. Τα κενά των συνταξιοδοτήσεων, αν και αναμενόμενα, δεν καλύφθηκαν από αντίστοιχες προσλήψεις, ενώ ο όγκος εργασίας παρέμεινε ο ίδιος, καθώς δεν μειώθηκε ο αριθμός των τακτικών χειρουργείων και φυσικά συνεχίστηκε η ροή των έκτακτων περιστατικών.

Ως αποτέλεσμα, η μοναδική επιμελήτρια του νοσοκομείου επωμίστηκε έναν δυσανάλογο και πέρα από τις ανθρώπινες φυσιολογικές αντοχές όγκο εργασίας, αγωνιζόμενη να ανταπεξέλθει με ορθή κρίση και ασφάλεια ως γιατρός στις ανάγκες των μικρών ασθενών. Με εργασιακό χρόνο που υπερέβαινε το προβλεπόμενο εβδομαδιαίο 48ωρο και με 9 έως 12 εφημερίες τον μήνα, καλούνταν να  διαχειριστεί παράλληλα τον συναισθηματικό φόρτο και τη σωματική κόπωση.

Η συνεχιζόμενη αδιέξοδη κατάσταση, την οδήγησε στην απόφαση να καταθέσει την παραίτησή της στις 7 Απριλίου 2022, διαμαρτυρόμενη για την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το τμήμα και την εργασιακή εξουθένωση που βιώνει τους τελευταίους μήνες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον επόμενο μόλις μήνα, τον Μάιο 2022, επίκειται η συνταξιοδότηση της τελευταίας μόνιμης γιατρού, της συντονίστριας διευθύντριας του τμήματος. Εφόσον αυτό συμβεί, θα έχει ολοκληρωθεί η αποψίλωση του τμήματος Αναισθησιολογίας, αφού δεν θα μπορεί να λειτουργήσει με τους δύο μετακινημένους από άλλες υγειονομικές μονάδες γιατρούς.

Χωρίς επάρκεια αριθμού μόνιμων αναισθησιολόγων, είναι σαφές ότι ούτε το αναισθησιολογικό τμήμα ούτε ο χειρουργικός τομέας ούτε το νοσοκομείο γενικά, μπορεί να λειτουργήσει με ασφάλεια για τα παιδιά.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Προέδρου της Ε.Ι.Ν.Α (Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας), για την δυστοπική προαναφερθείσα κατάσταση φέρουν καίρια ευθύνη ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ και ο Υπουργός Υγείας, γιατί παρά το γεγονός ότι έχουν ενημερωθεί εδώ και μήνες για τα αναμενόμενα κενά των συνταξιοδοτήσεων, δεν φρόντισαν να ενισχυθεί το τμήμα με τις απαραίτητες προσλήψεις.

Στον αντίποδα, πριν λίγες μέρες ο κ. Γιάννης Καρβέλης, διοικητής της 6ης ΥΠΕ, με δηλώσεις τους στα τοπικά ΜΜΕ διαβεβαίωνε ότι «δεν υπάρχει κανένα ζήτημα υποστελέχωσης», σε απάντηση των εργαζόμενων του Καραμανδανείου που πραγματοποίησαν μαζική συγκέντρωση στις 4/4/2022, μαζί με φορείς της πόλης, κρούοντας για πολλοστή φορά τον κώδωνα του κινδύνου.

Επειδή, το Καραμανδάνειο είναι ένα από τα ελάχιστα αμιγώς παιδιατρικά νοσοκομεία της χώρας και το μοναδικό εκτός Αθήνας και ο Χειρουργικός Τομέας του χειρουργεί 1800 παιδιά κάθε χρόνο από 20 διαφορετικούς νομούς.

Επειδή, η τραγική υποστελέχωση του εν λόγω τμήματος Αναισθησιολογίας, αλλά και γενικά του νοσοκομείου, συνεπάγεται προβλήματα ασφάλειας και ποιότητας φροντίδας των ασθενών.

Επειδή, η υποστελέχωση του ΕΣΥ ευθύνεται για το σύνδρομο εξουθένωσης και σε μεγάλο βαθμό για το ανησυχητικό φαινόμενο των μαζικών παραιτήσεων του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.

Επειδή, πληθαίνουν οι φήμες για μεταφορά του χειρουργικού τομέα στο ΠΓΝΠ και  συγχώνευση ή ακόμα και κλείσιμο του Καραμανδάνειου Νοσοκομείου Παίδων, ενόψει ίδρυσης μεγάλου παιδιατρικού Νοσοκομείου της Δυτ. Ελλάδας.

Επειδή, οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου και οι πολίτες που προσφεύγουν στο νοσοκομείο για την αποκατάσταση της υγείας τους αξίζουν σεβασμό και όχι εμπαιγμό.

 

Ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:

 

1) Έχετε λάβει γνώση του τεράστιου προβλήματος υποστελέχωσης που αντιμετωπίζει το τμήμα αναισθησιολογίας του Καραμανδάνειου Νοσοκομείου Παίδων;

2) Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να αντιμετωπίσετε τα κενά σε μόνιμο προσωπικό στο εν λόγω τμήμα, που προκαλούν «έμφραγμα» και στη λειτουργία του χειρουργικού τομέα, αλλά και των άλλων τμημάτων του νοσοκομείου;

3) Αληθεύουν οι φήμες για επικείμενη μεταφορά του χειρουργικού τομέα στο ΠΓΝΠ και συγχώνευση ή ακόμα και κλείσιμο του Καραμανδάνειου Νοσοκομείου Παίδων;

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

Γιώργος Φραγκίδης      Γιώργος Α. Παπανδρέου