Το Βέλγιο ζήτησε «συγγνώμη» για τη δολοφονία του Πατρίς Λουμούμπα – Ποιος ήταν ο Κονγκολέζος
Ο Λουμούμπα είχε γίνει στις 30 Ιουνίου 1960 ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρωθυπουργός του Κονγκό (το πρώην Ζαΐρ, σήμερα Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό) μετά την ανεξαρτησία της χώρας από το Βέλγιο, το 1960, όμως προκάλεσε ανησυχίες στη Δύση με τα ανοίγματά του προς τη Μόσχα σε μια περίοδο που είχε κορυφωθεί ο Ψυχρός Πόλεμος.
Το δόντι του Πατρίς Εμερί Λουμούμπα, το μοναδικό γνωστό λείψανο του δολοφονημένου ήρωα της ανεξαρτησίας του Κονγκό, παρέδωσε στην οικογένειά του η βελγική κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό της χώρας να ζητά και πάλι «συγγνώμη» εκ μέρους του Βελγίου για τη δολοφονία του.
«Αυτή την ηθική ευθύνη της βελγικής κυβέρνησης, την έχουμε αναγνωρίσει και την επαναλαμβάνω και πάλι αυτή την επίσημη ημέρα αποχαιρετισμού του Βελγίου προς τον Πατρίς Εμερί Λουμούμπα. Θα επιθυμούσα εδώ, παρουσία της οικογένειάς του, να ζητήσω με τη σειρά μου συγγνώμη εκ μέρους της βελγικής κυβέρνησης για τον τρόπο με τον οποίο αυτή βάρυνε στην απόφαση να μπει τέλος στις ημέρες του πρώτου πρωθυπουργού της χώρας», δήλωσε ο Αλεξάντερ Ντε Κρομ με την ευκαιρία της επιστροφής του λειψάνου στην οικογένεια του Πατρίς Λουμούμπα.
Το Βέλγιο παρέδωσε στην οικογένεια του Πατρίς Λουμούμπα το δόντι, το οποίο είναι το μοναδικό, στη διάρκεια μιας τελετής που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες. Ο Βέλγος πρωθυπουργός έκανε δηλώσεις ενώπιον του Κονγκολέζου ομολόγου του, Ζαν-Μισέλ Σάμα Λουκόντε, και των παιδιών του Πατρίς Λουμούμπα, μπροστά από ένα φέρετρο στο οποίο επρόκειτο να τοποθετηθεί το κουτί που περιέχει το δόντι.
Ποιος ήταν ο Πατρίς Λουμούμπα
Ο Λουμούμπα είχε γίνει στις 30 Ιουνίου 1960 ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρωθυπουργός του Κονγκό (το πρώην Ζαΐρ, σήμερα Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό) μετά την ανεξαρτησία της χώρας από το Βέλγιο, το 1960, όμως προκάλεσε ανησυχίες στη Δύση με τα ανοίγματά του προς τη Μόσχα σε μια περίοδο που είχε κορυφωθεί ο Ψυχρός Πόλεμος.
Ο ίδιος είχε επίσης εξοργίσει το Βέλγιο με μια ομιλία του στην οποία είχε επικρίνει τον αποικισμό της αφρικανικής χώρας.
Η κυβέρνησή του διήρκεσε μόλις τρεις μήνες, πριν ανατραπεί στα μέσα Σεπτεμβρίου του 1960 με πραξικόπημα. Ο ίδιος δολοφονήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 1961 από ένα εκτελεστικό απόσπασμα, αποτελούμενο από αυτονομιστές της περιφέρειας Κατάνγκα (νότια) και με την υποστήριξη βέλγων μισθοφόρων. Υποστηρικτές του και μερικοί ιστορικοί κατηγορούν τη CIA ότι διέταξε τη δολοφονία του. Το πτώμα του δεν βρέθηκε ποτέ.
Το λείψανο του Πατρίς Λουμούμπα
Το δόντι είχε κατασχεθεί από τη βελγική δικαιοσύνη το 2016, από το σπίτι της κόρης ενός βέλγου αστυνομικού ο οποίος είχε συμμετάσχει στην εξαφάνιση του πτώματος του Πατρίς Λουμούμπα.
Ένας Βέλγος αξιωματούχος παρέδωσε σήμερα το μπλε κουτί, που περιείχε το δόντι, σε μέλη της οικογένειας του Πατρίς Λουμούμπα στο Ανάκτορο Έγκμοντ στο κέντρο των Βρυξελλών. «Υπάρχει ένα αίσθημα ικανοποίησης έπειτα από αρκετά χρόνια», είπε πριν από την τελετή στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTBF ένας από τους γιούς του, ο Ρολάν Λουμούμπα.
Μετά την τελετή αυτή, θα ακολουθήσει η επιστροφή του φερέτρου στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η οποία προβλέπεται να πραγματοποιηθεί, αύριο, Τρίτη, το βράδυ. Έτσι θα καταστεί δυνατή η ανέγερση ενός μνημείου του εθνικού ήρωα στην Κινσάσα.
Τρεις ημέρες «εθνικού πένθους» έχουν προγραμματιστεί στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό από τις 27 ως τις 30 Ιουνίου, ημερομηνία κατά την οποία έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί η ταφή στην Κινσάσα και η οποία είναι η ημέρα της 62ης επετείου της ανεξαρτησίας της χώρας.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News