Τουρισμός: Καλά ξενοδοχεία, αλλά πολύ ακριβά – Τι δείχνει έρευνα για τις υπηρεσίες που παρέχονται στη Δυτική Ελλάδα
Ικανοποίηση δηλώνουν οι τουρίστες για το επίπεδο παροχής υπηρεσιών στη Δυτική Ελλάδα, αλλά, η περιοχή παραμένει στην τελευταία θέση πανελλαδικά
Σε ικανοποιητικό επίπεδο ως προς την γενική εικόνα, αλλά, στην τελευταία θέση πανελλαδικά βρίσκονται τα ξενοδοχεία της Δυτικής Ελλάδας, στην αξιολόγηση των παρεχόμενων υπηρεσιών, σε έκθεση που παρουσίασε προ ημερών ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).
Ο δείκτης GRI υπολογίζεται για κάθε ξενοδοχείο, μέσω ανάλυσης των μεταβλητών που συνδέονται με τις αναρτήσεις σχολίων πελατών σε εκατοντάδες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, ιστοσελίδες σχολιασμού ξενοδοχείων και ιστοσελίδες OTAs (online travel agents – διαδικτυακά ταξιδιωτικά γραφεία).
Οι δείκτες είναι ποιοτικοί και τα στοιχεία που παρουσιάζονται βασίζονται σε αξιολογήσεις από πελάτες ελληνικών ξενοδοχείων και ξενοδοχείων στους ανταγωνιστικούς προορισμούς αναλόγως διαθεσιμότητας. Συνεπώς, οι δείκτες αποτυπώνουν το ανταγωνιστικό επίπεδο του ελληνικού ξενοδοχειακού προϊόντος, καθώς και του αντίστοιχου των ανταγωνιστριών χωρών.
Σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ, τον Μάιο του 2023, η Ελλάδα και η Κύπρος κατείχαν την πρώτη θέση στο γενικό δείκτη ικανοποίησης (GRI) των ξενοδοχείων με 87%. Στη δεύτερη θέση βρισκόταν η Ισπανία με 85%. Ακολουθούν η Ιταλία και η Τουρκία με 84% αντίστοιχα ενώ στην τελευταία θέση βρέθηκε η Γαλλία με 77%.
Η Δυτική Ελλάδα, βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο ως προς τους δείκτες ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και την βαθμολογία που της δίνουν οι τουρίστες, καθώς ποσοστό πάνω από 80% θεωρείται θετική αξιολόγηση και αυτό οφείλεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό, στις επενδύσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια. Ομως, και σε αυτόν τον τομέα, η περιοχή της Δυτικής Ελλάδας παραμένει στην τελευταία θέση πανελλαδικά.
Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιοποίησε προ ημερών ο ΣΕΤΕ, την υψηλότερη θέση ικανοποίησης για την ηπειρωτική Ελλάδα κατέχει η Ήπειρος με GRI 91% και έπονται η Δυτική Μακεδονία με 90% και η Πελοπόννησος με 89%. Ακολουθούν η Κεντρική Μακεδονία, η Αν. Μακεδονία και Θράκη και η Στερεά Ελλάδα με 87% αντίστοιχα. Στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται η Θεσσαλία με 86% και η Αττική με την Δυτική Ελλάδα με ποσοστό ικανοποίησης 83% αντίστοιχα.
Οι επιδόσεις της Δυτικής Ελλάδας ως προς τους δείκτες ποιότητας παρέμειναν χαμηλά και όλο το 2022, καθώς ο μέσος όρος για τους 12 μήνες του έτους, κυμάνθηκε κατά μέσο όρο στο 84%, με την περιοχή να παραμένει κολλημένη στην τελευταία θέση πανελλαδικά, πάντα μαζί με την Αττική.
Τον Μάιο του 2023, η Δυτική Ελλάδα βρέθηκε στην τελευταία θέση σε όλους τους επιμέρους δείκτες ποιότητας των ξενοδοχείων της, όπως Σχέση Ποιότητας-Τιμής (80%), Δωμάτιο (83%), Εξυπηρέτηση (85%), Καθαριότητα (91%), Φαγητό-Ποτό (85%), αλλά και στον δείκτη της Τοποθεσίας, όπου φτάνουμε σε υψηλό ποσοστό (88%).
Ποιότητα και τιμή
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να επιδειχθεί στον δείκτη Ποιότητας – Τιμής όπου η αξιολόγηση 80% βρίσκεται στο όριο του θετικού, κάτι που δείχνει προβληματισμό εκ μέρους των φιλοξενούμενων.
Είναι ενδεικτικό ότι στη σχέση ποιότητας-τιμής στην πρώτη θέση βρέθηκε η Τουρκία με 91% και ακολουθούν η Κύπρος με 89% και η Ελλάδα με 86%.
Πάντως, θα πρέπει να αναφερθεί ότι η Δυτική Ελλάδα, αν και βρίσκεται στην τελευταία θέση πανελλαδικά στους δείκτες ποιότητας των ξενοδοχείων της, εξακολουθεί να παραμένει εντός της «πράσινης ζώνης», τη στιγμή που προορισμοί του εξωτερικού πολύ πιο δημοφιλείς έχουν πάρει «κίτρινη κάρτα», με ακόμα χαμηλότερες βαθμολογίες, όπως η Σμύρνη (79%) και η Μασσαλία (78%) ή και «premium» προορισμών, όπως η Ιμπιζα της Ισπανίας που βαθμολογήθηκε με 83%.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News