Τραμπ: Το τελικό πλάνο για τους δασμούς και τα σενάρια
Κανένας δεν μπορεί με ακρίβεια να κάνει πρόβλεψη για το τι θα φέρει η νέα παγκόσμια οικονομική πολιτική του

Τις δικές του πινελιές βάζει το οικονομικό επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ στο προσχέδιο που ο πρόεδρος της χώρας έχει ζητήσει αναφορικά με την επιβολή νέων δασμών από τις ΗΠΑ.
Ο 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει ήδη ανακοινώσει πως αύριο θα παρουσιάσει το τελικό του πλάνο με άμεση εφαρμογή και έχει ήδη προλάβει να δώσει τη δέουσα πομπώδη ονομασία στην αυριανή ημέρα: «Liberation Day».
Τι περιλαμβάνει όμως η «Ημέρα Απελευθέρωσης»;
Ακόμη και άνθρωποι από τον πολύ στενό κύκλο του Αμερικανού προέδρου αδυνατούν να πουν με βεβαιότητα τι έχει αποφασίσει να «κρατήσει» και τι να «πετάξει» ο Ντόναλντ Τραμπ από το προσχέδιο που οικονομολόγοι έχουν συντάξει. Κάθε πρόβλεψη θεωρείται παρακινδυνευμένη, αλλά υπάρχει ένας βασικός άξονας με δύο σενάρια, στα οποία «χονδρικά» όλοι οι οικονομικοί αναλυτές αλλά και οι οίκοι αξιολόγησης των ΗΠΑ φαίνεται να καταλήγουν.
Σενάριο 1ο: Ο Τραμπ επιβάλλει δασμούς προς όλους
Σε αυτό το σενάριο, το οποίο συγκεντρώνει -όπως φαίνεται- και αρκετές πιθανότητες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, με επιχείρημα πως έχει έρθει η ώρα οι ΗΠΑ να αλλάξουν τους κανόνες της παγκόσμιας οικονομίας και με δευτερεύουσα -αλλά βασική στη ρητορική Τραμπ- επιχειρηματολογία πως η χώρα χάνει σε ετήσια βάση τεράστια ποσά από το ανισοσκελές εμπορικό ισοζύγιο με τον υπόλοιπο κόσμο, θα επιβάλλει έναν οριζόντιο δασμό προς όλες τις εισαγωγές στη χώρα.
Σε αυτό το σενάριο, οι δασμοί θα επιβληθούν τόσο στα τελικά προϊόντα όσο και στις πρώτες ύλες και παραμένει ακόμη «θολό» το εάν ο Τραμπ θα επιλέξει να κρατήσει συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων εκτός φάσματος ή θα προχωρήσει με το σχέδιο που ο ίδιος έχει παρουσιάσει εδώ και τουλάχιστον δύο μήνες στην κυβέρνησή του.
Σενάριο 2ο: Ο Τραμπ επιβάλλει δασμούς σε συγκεκριμένες κατηγορίες και συγκεκριμένες χώρες
Στη δεύτερη υπόθεση εργασίας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επιλέγει μία πιο συντηρητική προσέγγιση του ζητήματος. Επιβάλλει νέους μεν δασμούς σε περισσότερες χώρες από όσες έχει ήδη μέχρι σήμερα ανακοινώσει, αλλά δεν το πράττει για το σύνολο των αμερικανικών εισαγωγών.
Πιθανότατα, εάν ο Τραμπ κάνει τη συγκεκριμένη επιλογή, να υπάρξει σημαντικό ζήτημα μετά τον κλάδο των οχημάτων αλλά και του χάλυβα και στον κλάδο του φαρμάκου, μία δέσμευση που έχει δώσει και προεκλογικά ο 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ. Εξαιρέσεις θα υπάρξουν και στις χώρες, με τον Τραμπ να αφήνει εκτός σχετικής λίστας στενούς «φίλους» και «συμμάχους», αλλά σε καμία περίπτωση την Ευρώπη…
Επικίνδυνα παιχνίδια με την ύφεση και τον στασιμοπληθωρισμό
Κανένας δεν μπορεί με ακρίβεια να κάνει πρόβλεψη για το τι θα φέρει η νέα παγκόσμια οικονομική πολιτική του Τραμπ, καθώς χωρίς ανακοινώσεις δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. Παρά ταύτα, ακόμη και πριν από τις ανακοινώσεις της «Ημέρας Απελευθέρωσης», υπάρχουν δεδομένα που δείχνουν πως η επόμενη ημέρα θα είναι εξόχως δύσκολη. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη έχει κατρακυλήσει, με βάση τα επίσημα στοιχεία, σε χαμηλό δωδεκαετίας, ενώ και οι αγορές καταγράφουν σημαντικές απώλειες, με το κλίμα να είναι βαρύ.
Ενδεικτικά, ο S&P 500 έχει απωλέσει 8% από τη στιγμή που ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε γνωστές δημόσια τις προθέσεις του στα μέσα Φεβρουαρίου. Πρόσφατη δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα δείχνει πως μόλις το 38% των Αμερικανών εγκρίνουν τις κινήσεις Τραμπ στην οικονομία, ενώ το 60% τις αποδοκιμάζει (από την εταιρεία AP-NORC).
Και οι προβλέψεις των οίκων αξιολόγησης για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας έχουν επίσης ξεκινήσει να αλλάζουν. Οι επενδυτικές τράπεζες της Wall Street αναφέρουν σε εκθέσεις τους πως, εάν οι δασμοί είναι γενικευμένοι και της τάξης του 15%, ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας θα περιοριστεί στο 1% για το τρέχον έτος, ενώ αυξάνονται σε ποσοστό 35% οι πιθανότητες οι ΗΠΑ να μπουν σε ύφεση από το 2026 (Goldman Sachs).
Πιο δύσκολο είναι το σενάριο για την EY, η οποία στην έκθεσή της αναφέρει πως με δασμούς 20%, η αμερικανική οικονομία το 2026 θα βρίσκεται σε ύφεση. Η όλη κατάσταση θα συμπαρασύρει και τους δείκτες της ανεργίας αλλά και του πληθωρισμού.
Οι ΗΠΑ τον Φεβρουάριο κατέγραψαν 4,1% ανεργία, 0,2% υψηλότερη από την ημέρα που ο Τραμπ ανέλαβε τα καθήκοντά του, και υπολογίζεται πως μπορεί να ξεπεράσει και το 7% μέχρι το 2027, με 5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας να εξαφανίζονται…
Ο υψηλός πληθωρισμός θα μειώσει περαιτέρω την αμερικανική αγοραστική δύναμη και οι υψηλότερες τιμές στα ράφια θα πλήξουν και πάλι τους οικονομικά ασθενέστερους Αμερικανούς.
Άγνωστο παραμένει επίσης σε τι βαθμό θα μειώσουν οι ενέργειες Τραμπ το τεράστιο δημόσιο χρέος των ΗΠΑ, που ξεπερνά σήμερα τα 33 τρισεκατομμύρια δολάρια.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δολοφονία Παπαγεωργίου: Στην «Π» για πρώτη φορά το βούλευμα «φωτιά» για τον Αστυνομικό
Πάτρα: Ο Δήμος εισέπραξε χρέη που ήταν για διαγραφή – Τι συνέβη
«Πνίγηκαν» Πάρος – Μύκονος, χαλαζόπτωση στη Σύρο, κλειστά σχολεία σήμερα στις Κυκλάδες ΒΙΝΤΕΟ
Σφοδρή κακοκαιρία και χαλάζι έπληξαν το Μεσολόγγι ΒΙΝΤΕΟ
Ηλεία: Μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες από το χαλάζι ΦΩΤΟ
Κουάλα Λουμπούρ: Εξερράγη αγωγός αερίου, φωτιά «μανιτάρι» ΒΙΝΤΕΟ
Σοκάρει το βίντεο με τη δολοφονία του ξυλουργού στη Χαλκίδα
Δικυκλιστής Αστυνομικός νεκρός σε τροχαίο στην Αθηνών – Λαμίας
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News