Β. Πουρλιοτόπουλος: «Δεν έχουμε δει τίποτα ακόμα από τον Κωνσταντέλια»

Ο Βαγγέλης Πουρλιοτόπουλος μίλησε στην «Πελοπόννησο» για όσα έχουν γίνει, για όσα θα γίνουν, αλλά και φυσικά για το μεγάλο ταλέντο του ΠΑΟΚ, τον Γιάννη Κωνσταντέλια

Κωνσταντέλια

Από το 2007 μέχρι σήμερα, που ο Βαγγέλης Πουρλιοτόπουλος βρίσκεται σε διοικητικό πόστο στον ΠΑΟΚ, έχουν συμβεί απίστευτα πράγματα στο κομμάτι των τμημάτων υποδομής.
Ο Δικέφαλος του Βορρά έδωσε βάρος στην ακαδημία του και τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά. Πολλοί νεαροί πήραν «προαγωγή» στην ανδρική ομάδα, κάποιοι έφυγαν και στελέχωσαν άλλες ελληνικές ομάδες, ενώ αυτή τη στιγμή, ο ΠΑΟΚ μαζί με τον Ολυμπιακό έχουν τους περισσότερους ποδοσφαιριστές στις μικρές Εθνικές ομάδες.
Πίσω απ’ αυτό το τεράστιο εγχείρημα, βρίσκεται ο Γενικός Διευθυντής και Ανάπτυξης της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Βαγγέλης Πουρλιοτόπουλος.
Παλιός τερματοφύλακας της ομάδας, που το 2007 στάθηκε στο πλευρό του Θοδωρή Ζαγοράκη, σε μια προσπάθεια ανασυγκρότησης του συλλόγου σε όλα τα επίπεδα. Τότε ήταν που μπήκαν οι βάσεις για τη δημιουργία μιας σοβαρής ακαδημίας σε μια περίοδο που δεν θύμιζε σε τίποτα τη σημερινή εποχή. .
Ο Βαγγέλης Πουρλιοτόπουλος μίλησε στην «Πελοπόννησο» για όσα έχουν γίνει, για όσα θα γίνουν, αλλά και φυσικά για το μεγάλο ταλέντο του ΠΑΟΚ, τον Γιάννη Κωνσταντέλια.

– Πότε ξεκινήσατε στην ακαδημία, με ποια ιδιότητα και ποιες ήταν οι αλλαγές με το πέρασμα των χρόνων;
«Επιστρέφουμε στο 2007, οπότε οι συνθήκες ήταν πολύ άσχημες για τον σύλλογό μας. Ήταν μονόδρομος να αναλάβει ο Θόδωρος Ζαγοράκης κι εκτός των άλλων, ο διακαής μας πόθος τότε ήταν να δημιουργήσουμε και πάλι Έλληνες ποδοσφαιριστές. Τότε μπήκαν και οι πρώτες υποτυπώδεις βάσεις για την ακαδημία. Από την αρχή μου άρεσε να παρακολουθώ τα τμήματα υποδομής. Η πρώτη τριετία ήταν για τον ΠΑΟΚ η τριετία της αναγέννησης των τμημάτων υποδομής.

Μετά το 2010 ξεκινήσαμε την υλοποίηση ονείρων, να αλλάζουμε πράγματα και καταστάσεις. Όταν δε, ήρθε η σταθερά και η ευλογία του κυρίου Σαββίδη, η χρηματοδότηση της ακαδημίας εκτοξεύτηκε με αποτέλεσμα να μπορούμε να δημιουργήσουμε ακαδημίες παντού, προπονητικά κέντρα ώστε να εμπνεύσουμε τους καλύτερους κάθε περιοχής να τους
φέρουμε και να τους πείσουμε ότι πλέον η καλύτερη προοπτική είμαστε εμείς. Αυτά τα 15 χρόνια έχουν έρθει αρκετά επιτεύγματα με αρκετούς νεαρούς. Από την εποχή του Πέλκα και του Αθανασιάδη, στην εποχή του Κωνσταντέλια»
– Πώς αισθάνεστε που πολλά παιδιά από την ακαδημία στελεχώνουν τις μικρές εθνικές ομάδες και που αγωνίζονται στην πρώτη ομάδα του ΠΑΟΚ;
«Περηφάνια, συγκίνηση, τεράστια χαρά για εκείνους και δύναμη για να συνεχίσουμε. Το να βλέπω παιδιά που μεγάλωσαν σε εμάς να είναι τόσο επιδραστικά με την απόδοσή τους, με τον χαρακτήρα τους, το να βλέπω αυτά τα παιδιά να πανηγυρίζουν αγκαλιασμένα το πιο δύσκολο πρωτάθλημα της ιστορίας, το να τα βλέπω να αναγνωρίζονται από μεγάλους συλλόγους της Ευρώπης είναι συναίσθημα μοναδικό.

Οσον αφορά στις μικρές εθνικές ομάδες, είναι μεν τιμή μας, χαρά και σημαντική εμπειρία για τα παιδιά, αλλά πλην της Ελπίδων και της Εθνικής Ανδρών δεν θα θυμάται κανείς ίσως αυτούς που έπαιξαν στις μικρές εθνικές. Υπάρχουν πολλά παιδιά που έχουν παίξει ποδόσφαιρο χωρίς να έχουν πάει σε καμία εθνική ομάδα. Εμείς δίνουμε μεγάλη βαρύτητα στα τουρνουά στο εξωτερικό όπου μετέχουμε σαν σύλλογος».
– Όταν ξεκίνησατε το εγχείρημα των υποδομών, ποιος ήταν ο μεγάλος σας στόχος; Θεωρείτε ότι τον ξεπεράσατε; Προέκυψε κάποιος άλλος στην πορεία;
«Ο ΠΑΟΚ είναι όντως η πρώτη επιλογή στα τμήματα υποδομής. Επομένως ο στόχος δεν είναι άλλος από το να δουλεύουμε συνεχώς περισσότερο, να δούμε τις αδυναμίες μας, να σταθεροποιηθούμε στην κορυφή. Το βασικό χαρακτηριστικό μας είναι ότι είμαστε μια ανθρωποκεντρική ακαδημία, στηρίζοντας παιδιά, όνειρα, οικογένειες. Αυτό επιδιώκουμε και όχι την πρωτιά που αφορά στην κατάκτηση τίτλων, αλλά ξεκάθαρα στη δημιουργία αθλητών για την πρώτη ομάδα.

Ο ΠΑΟΚ άλλωστε, ως ακαδημία ήταν η πρώτη επιλογή πολύ πριν γίνει η έκρηξη με την παρουσία παιδιών από τα τμήματα υποδομής στην πρώτη ομάδα. Πριν από τον Μιχαηλίδη, τον Λύρατζη, τον Τσαούση, τον Τσιγγάρα, τον Κούτσια, τον Κωνσταντέλια, τον Κουλιεράκη, τον Τζόλη. Εχουν περάσει από εμάς γενιές παιδιών που μπορεί να μην έμειναν εδώ για πολλούς λόγους ή γιατί εμείς πλέον πρέπει να κάνουμε επιλογές με πολύ αυστηρά κριτήρια. Δείτε τώρα τις ομάδες της Super League, της Super League 2 και θα βρείτε παίκτες που μεγάλωσαν εδώ».
– Ξέρω ότι δεν θέλετε να μιλάτε για τον Κωνσταντέλια, αλλά όλος ο κόσμος μιλάει γι’ αυτόν. Πιστεύετε ότι μπορεί να παίξει σε μεγάλη ευρωπαϊκή ομάδα;
«Δεν έχουμε δει τίποτα ακόμα από τον Γιάννη, επιμένω σε αυτό και ναι προφανώς πιστεύω ότι μπορεί να παίξει σε μεγάλη ευρωπαϊκή ομάδα. Σαφώς υπάρχουν και έρχονται εξαιρετικά ταλέντα, για τα οποία και κοπιάζουμε άλλωστε. Μη μου ζητάτε να συγκρίνω. Ο καθένας έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και προσόντα και το αν θα αντεπεξέλθει στο υψηλό επίπεδο εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συχνά αστάθμητους».
– Πόσα άτομα εργάζονται συνολικά στην ακαδημία και πόσα παιδιά φιλοξενούνται;
«Στην ακαδημία του ΠΑΟΚ εργάζονται περί τους 60 και πλέον άνθρωποι. Προπονητές, γυμναστές, αναλυτές, scouters, γιατροί, φυσικοθεραπευτές, φροντιστές, εργοφυσιολόγος, διατροφολόγος, ψυχολόγος, υπεύθυνη φοίτησης και άλλοι πολλοί, που αποτελούν σημαντικά γρανάζια στη μηχανή μας. Στο Σπίτι της Ακαδημίας ζουν περίπου 50 παιδιά από κάθε γωνιά της Ελλάδας».
– Είναι ρεαλιστικός στόχος για εσάς να αγωνίζονται ακόμα περισσότεροι Ελληνες στον ΠΑΟΚ τα επόμενα χρόνια;
«Από το 2018 έχουμε θέσει ως στόχο τουλάχιστον το 30% του ρόστερ ή και των βασικών στην πρώτη ομάδα να αποτελείται από παιδιά που προέρχονται από τις Ακαδημίες. Δεν θα σταματήσουμε να έχουμε ως στόχο αυτό το 30%. Γιατί όχι και περισσότερο φυσικά, αν το επιτρέψουν οι συνθήκες».
– Τι θα μπορούσε να αλλάξει σε θεσμικό επίπεδο ώστε να βοηθηθεί το ελληνικό ποδόσφαιρο μέσα από τις ακαδημίες;
«Εμάς αυτό που μάς αυτό που μας ενδιαφέρει ως ακαδημία είναι να κερδίσουμε ένα 20% με 30% σε προπονητικές μονάδες κάθε εβδομάδας. Οι προπονήσεις από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή με στόχευση το παιχνίδι του Σαββατοκύριακου είναι πολύ λίγες για να δώσουμε άρτια χαρακτηριστικά στα παιδιά μέχρι τα 17-18. Το ότι ο Στέφανος Τζίμας στα 17 είναι πανέτοιμος είναι ειδική περίπτωση, ότι ο Κούτσιας στα 17 ήταν έτοιμος για την πρώτη ομάδα επίσης. Μεμονωμένες περιπτώσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

Αν είχαμε αθλητικά σχολεία λοιπόν και μπορούσαμε να κάνουμε δυο ή τρεις περισσότερες προπονήσεις 45λεπτες, αυτό δεν θα ήταν μόνο καλό για τα παιδιά του ΠΑΟΚ άλλα και του Άρη, του Ηρακλή, του Παναθηναϊκού, του Ολυμπιακού, της ΑΕΚ κλπ. Θα πρέπει όλο αυτό να το δούμε θεσμικά, να μπει ξανά στην ατζέντα το αθλητικό σχολείο, όχι μόνο για το ποδόσφαιρο αλλά και τα άλλα αθλήματα. Όλα αυτά αυτά είναι ζητήματα που απασχολούν για να φτάσουμε στην παραγωγική διαδικασία των ηλικιών 17-18 και στη συνέχεια 20-21 εκεί όπου επιτέλους έχουν δημιουργηθεί οι Β’ ομάδες. Εκεί όπου τα παιδιά αντιμετωπίζουν άντρες και αποκτούν τα επιπλέον χαρακτηριστικά ώστε όταν πηγαίνουν στην πρώτη ομάδα».
– Τα παιδιά αυτά γίνονται και φίλαθλοι του ΠΑΟΚ. Βιώνετε κάτι τέτοιο;
«Ναι, είναι γεγονός ότι ο ΠΑΟΚ και η Ακαδημία του έχουν δημιουργήσει ένα ισχυρό brand name, με αποτέλεσμα εκτός των άλλων, την προσέλκυση νέων φίλων της ομάδας. Κι αυτό είναι κάτι που επιτυγχάνεται με την “έκρηξη” των πιτσιρικάδων μας, των δικών μας παιδιών. Ας μην ξεχνάμε εξάλλου, ότι η ακαδημία μας δεν παράγει μόνο ποδοσφαιριστές, αλλά και στελέχη και προπονητές όπως ο Ίβιτς, ο Γκαρσία, ο Μαλεζάς, ο Άγγελος Ζαζόπουλος. Είναι και αυτό ένα κομμάτι σημαντικό».
– Τι θα ήταν αυτό που θα εκτόξευε την ακαδημία σε υψηλότερο επίπεδο τα επόμενα χρόνια;
«Τεράστια υπόθεση είναι το νέο προπονητικό κέντρο, που για εμάς είναι όνειρο και διακαής πόθος. Η περαιτέρω ανάπτυξη, η αύξηση των προπονητικών μονάδων, η αύξηση των προπονητικών μονάδων, οι ιδανικές συνθήκες και υποδομές προπόνησης έχουν ως προϋπόθεση το προπονητικό μας σπίτι. Από το 2018 έχουμε θέσει ως στόχο τουλάχιστον το 30%».