Βασίλης Βασιλικός: Ο «αιώνιος» σπουδαίος… της Πάτρας – Η αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα Φιλολογίας

«Εφυγε» από τη ζωή ο βραβευμένος και πολυμεταφρασμένος συγγραφέας και διανοούμενος. Το «Πολύεδρο», το Πανεπιστήμιο, ο Δήμος και οι τιμές.

Βασίλης Η αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα Φιλολογίας

«Έφυγε» χθες από τη ζωή, σε ηλικία 89 ετών, ο βραβευμένος Ελληνας λογοτέχνης, Βασίλης Βασιλικός, ένας από τους δέκα πλέον μεταφρασμένους Ελληνες συγγραφείς.

Ο σπουδαίος άνθρωπος των Γραμμάτων και διανοούμενος είχε αναπτύξει μια ιδιαίτερη σχέση με την Πάτρα, από την οποία είχε τιμηθεί αρκετές φορές, ενώ διατηρούσε με την πόλη διαχρονικές φιλίες. Στη δεκαετία του 1990, είχε μάλιστα γυρίσει στο «Πολύεδρο» της οδού Κανακάρη, μία από τις τηλεοπτικές του εκπομπές «Αξιον Εστί», που είχαν ως αντικείμενο το βιβλίο.

Ο Βασίλης Βασιλικός είχε αναγορευθεί στις 28 Μαρτίου 2000 σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, επί πρυτανείας Σταμάτη Αλαχιώτη.

Βασίλης

2000: Η περιένδυση του Βασίλη Βασιλικού με την τήβεννο, από τον τότε πρύτανη Σταμάτη Αλαχιώτη, κατά την αναγόρευση του συγγραφέα σε διδάκτορα του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών

Τον Δεκέμβριο του 2011, είχε τιμηθεί στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων» από τον Δήμο Πατρέων, στο πλαίσιο της 4ης Συνάντησης των Πεζογράφων. Στη συγκεκριμένη εκδήλωση, είχαν μιλήσει για τον Βασίλη Βασιλικό, ο λέκτορας στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών Θανάσης Αγαθός και ο φιλόλογος Αριστοτέλης Σαΐνης, ενώ κείμενα του Βασίλη Βασιλικού είχε διαβάσει ο τότε καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας Γιάννης Βόγλης.
Νωρίτερα, στις 20 Μαρτίου 1996, είχε τιμηθεί σε εκδήλωση που είχε φιλοξενηθεί, στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης.

«ΑΝΗΣΥΧΟΣ ΚΑΙ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΣ»

Ο πρωτεργάτης των δύο αυτών τιμητικών εκδηλώσεων, καταξιωμένος ποιητής και πρ. πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Πάτρας, Γιάννης Παππάς, μιλώντας στην εφημερίδα «Πελοπόννησος», θυμάται για εκείνες τις βραδιές:

«Ο Βασίλης Βασιλικός αγαπούσε πολύ την Πάτρα και την Αχαΐα και λόγω της καταγωγής του Ανδρέα Παπανδρέου με τον οποίο είχε μια ιδιαίτερη σχέση.

Την πρώτη φορά που τον καλέσαμε επίσημα για να τον τιμήσουμε ήταν το μακρινό 1996. Η εκδήλωση έγινε σε ένα κατάμεστο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης. Την εκδήλωση είχαν διοργανώσει από κοινού το λογοτεχνικό περιοδικό «Ελίτροχος», που εξέδιδαν τότε οι Αχαϊκές Εκδόσεις με τον Γιώργο Πανόπουλο, και η Νομαρχία Αχαΐας με νομάρχη τον Στάθη Αθανασόπουλο-Σερέτη.

Ηταν μια συγκινητική εκδήλωση κάτι που είχε χαροποιήσει πολύ και τον τιμώμενο συγγραφέα, όπως μας εξομολογήθηκε μετά.

Βασίλης

Ο Βασίλης Βασιλικός, καθώς προσέρχεται στην αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Πατρών, περιστοιχισμένος, από τον Σταμάτη Αλαχιώτη και τη συγγραφέα Ρέα Γαλανάκη

Δεύτερη τιμητική εκδήλωση για τον Βασιλικό έγινε το 2011 στο πλαίσιο της 4ης συνάντησης πεζογράφων που διοργάνωνε τότε ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Πατρών σε συνεργασία με το ηλεκτρονικό περιοδικό «Διαπολιτισμός», το λογοτεχνικό περιοδικό «Διαβάζω», τον Δήμο της Πάτρας και το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας. Η εκδήλωση έγινε με μεγάλη επιτυχία στο Δημοτικό θέατρο της Πάτρας. Το θέμα της συνάντησης ήταν η πολιτική και η σχέση της με το μυθιστόρημα. Μάλιστα, στην εκδήλωση προς τιμήν του Βασιλικού, ο τότε δήμαρχος Γιάννης Δημαράς βράβευσε τον συγγραφέα για την προσφορά του στην λογοτεχνία και στην τέχνη.

Ο Βασίλης Βασιλικός, εκτός από μεγάλος συγγραφέας, ήταν και ένας έντονα σκεπτόμενος άνθρωπος που ανησυχούσε για την πορεία του σημερινού πολιτισμού αλλά και της χώρας μας. Ανήσυχος από τα εφηβικά του χρόνια δεν φοβήθηκε ποτέ του και συγκρούστηκε με αναχρονιστικές και ακροδεξιές αντιλήψεις. Το «Ζ» τού πρόσφερε από τη μια μεγάλη δόξα, αλλά από την άλλη και πολλά χρόνια εξορίας και προσωπικών περιπετειών.

Η συζήτηση μαζί του ήταν μάθημα βαθιάς γνώσης, αγωνιστικότητας, αλληλεγγύης και ανθρωπισμού. Αγαπούσε με πάθος την Ελλάδα και την έκανε γνωστή σε όλον τον κόσμο. Τιμήθηκε αρκετά όσο ζούσε με εκδηλώσεις, συνέδρια, ομιλίες, αφιερώματα περιοδικών. Θα τον θυμόμαστε πάντα με αγάπη!».

Βασίλης

1996: Γιάννης Παππάς και Βασίλης Βασιλικός, κατά την εκδήλωση που διοργανώθηκε προς τιμήν του συγγραφέα στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης

«ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ»

Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του Βασίλη Βασιλικού, σημείωσε ανάμεσα στα άλλα, ότι «ξεχώρισε ως άνθρωπος του πνεύματος, πολιτικοποιημένος δημοκράτης διανοούμενος. Εφυγε αφήνοντας παρακαταθήκη ένα σπουδαίο παγκόσμιας εμβέλειας έργο. Αφήνει πίσω του σημαντικά έργα, τα οποία μεταφράστηκαν σε 33 γλώσσες και στη γραφή μπράιγ. Μπορεί ο συγγραφέας να έφυγε, αλλά τα μηνύματα και οι αξίες που τον συγκίνησαν θα ζουν μέσα από τα βιβλία του και θα σηματοδοτούν την ανάγκη καθημερινής επαγρύπνησης για την προάσπιση της δημοκρατίας».