Βενιζέλος για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Ευτελισμός των θεσμών και κραυγαλέα παραβίαση του Συντάγματος»
Με σκληρή γλώσσα και θεσμικά πυρά, ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξαπέλυσε δριμεία κριτική κατά της κυβέρνησης, με αφορμή τη χθεσινή κοινοβουλευτική διαδικασία για τις προτάσεις συγκρότησης προανακριτικής επιτροπής στην υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ. Μιλώντας για «κρίση νομιμοποίησης», κάνει λόγο για ευθεία παραβίαση του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής.

Σε υψηλούς τόνους και με θεσμικές αιχμές τοποθετήθηκε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, σχολιάζοντας τη χθεσινή διαδικασία στη Βουλή σχετικά με τις προτάσεις συγκρότησης προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας προχώρησε σε «κραυγαλέα παραβίαση του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής», με αποτέλεσμα έναν «πολλαπλό ευτελισμό των θεσμών».
Ο κ. Βενιζέλος τονίζει ότι η στάση της κυβέρνησης αντανακλά «κρίση εσωτερικής εμπιστοσύνης και αυτοπεποίθησης» στο εσωτερικό της πλειοψηφίας, η οποία —όπως σημειώνει— μετατρέπεται αυτομάτως σε «κρίση νομιμοποίησης».
Αναλύοντας τη νομική και θεσμική του επιχειρηματολογία, ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης παραθέτει τέσσερις βασικούς λόγους για τους οποίους θεωρεί άκυρη τη διαδικασία:
Απαγόρευση συμμετοχής των βουλευτών της ΝΔ στη μυστική ψηφοφορία, με αυστηρό κομματικό έλεγχο που —κατά τον ίδιο— ευτελίζει τον ρόλο του βουλευτή.
Κατάχρηση της επιστολικής ψήφου, σε αντίθεση με τον Κανονισμό, που προβλέπει συγκεκριμένες εξαιρέσεις (αποστολές στο εξωτερικό, εγκυμοσύνη, πανδημία).
Κατασκευασμένη ερμηνεία περί απαρτίας, με μόλις 83 βουλευτές παρόντες, ενώ —όπως τονίζει— για τη λήψη έγκυρης απόφασης απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία 151 βουλευτών.
Παραβίαση των κανόνων διεξαγωγής της μυστικής ψηφοφορίας και θεσμική έκθεση του Προέδρου της Βουλής, ο οποίος απουσίασε, αφήνοντας την ευθύνη στον αντιπρόεδρο, ο οποίος —σύμφωνα με τον Βενιζέλο— παραβίασε το άρθρο 67 παρ. 7 του Κανονισμού, αρνούμενος να θέσει σε ψηφοφορία την ένσταση της αντιπολίτευσης για αναβολή.
Στο ίδιο σχόλιο, ο κ. Βενιζέλος υπενθυμίζει αντίστοιχες περιπτώσεις από την περίοδο 2008–2009, όταν η τότε κυβερνητική πλειοψηφία της ΝΔ αποχωρούσε από σχετικές συνεδριάσεις, αναγνωρίζοντας τη σημασία της απαρτίας και της συνταγματικής διαδικασίας. Αντίθετα, όπως υποστηρίζει, η παρούσα πλειοψηφία επέλεξε να «παρακάμψει» κάθε κοινοβουλευτική εγγύηση για να αποφύγει εσωτερικές διαρροές.
Καταλήγοντας, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θέτει θεσμικά και πολιτικά ερωτήματα για τη στάση της κυβέρνησης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το κόστος μιας συνταγματικά νομότυπης διαδικασίας —ακόμη και με πιθανές διαρροές— θα ήταν μικρότερο από το κόστος του «θεσμικού διασυρμού» που τελικά καταγράφηκε.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News