Βήμα πίσω δεν κάνει η Ρωσία στην Ουκρανία
Ο Γιώργος Λυκοκάπης είναι δημοσιογράφος/διεθνολόγος.
Η ανθρωπότητα παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις στην Ουκρανία, με τους εμπλεκόμενους να είναι με το δάχτυλο στη σκανδάλη. Η Δύση έχει προεξοφλήσει μία ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, κάτι που η Μόσχα επιμόνως αρνείται.
Ομως η Ρωσία εμμένει στην «κόκκινη γραμμή» της, ξεκαθαρίζοντας πως θεωρεί «casus belli» την επέκταση του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία (όπως και στην Γεωργία). Απαιτεί συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την Δύση για μία νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας, που θα υπολογίζει σοβαρά τις ανησυχίες της.
Κάτι που η Δύση δεν έκανε το 1990, όταν είχε δεσμευτεί στον Γκορμπατσόφ πως το ΝΑΤΟ δεν θα μετακινούνταν ούτε «ίντσα» προς Ανατολάς.
Τελικώς, το ΝΑΤΟ επεκτάθηκε στην Πολωνία, τη Ρουμανία, την Βουλγαρία, την Αλβανία, την Βαλτική, τις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας, την στιγμή που εξέλιπε πλέον ο κομμουνισμός!
Επιπλέον, για την Μόσχα, όπως και τον ρωσικό πληθυσμό της Ουκρανίας, είναι «κόκκινο πανί» η παρουσία νεοναζιστικών κομμάτων στο Κίεβο. Ακραιφνή αντισημιτικά κόμματα είχαν φτάσει να μετέχουν και στην κυβέρνηση της χώρας, που ακολούθησε την ανατροπή του φιλορώσου προέδρου Γιανουκόβιτς το 2014, ενώ οι συμμορίες τους συνδράμουν ακόμα και σήμερα τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.
Με την στάση του Κρεμλίνου δεν συμφωνούν απλώς, αλλά επαυξάνουν τα κυριότερα κόμματα της ρωσικής αντιπολίτευσης. Το Ρωσικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ουσιαστικά η αξιωματική αντιπολίτευση) ζήτησε από τον πρόεδρο Πούτιν να αναγνωρίσει τις αυτοανακηρυχθείσες Δημοκρατίες των ρωσόφωνων στην Ανατολική Ουκρανία, ενώ ο αρχηγός της ρωσικής Ακρας Δεξιάς Ζιρινόφσκι έχει ζητήσει την… καταστροφή της Ουκρανίας!
Είναι κοινό μυστικό οι χώρες της (κατά Ράμσφελντ) «Παλαιάς Ευρώπης» μάλλον δείχνουν μερική κατανόηση στις ανησυχίες της Μόσχας, όπως έδειξε και το επεισόδιο με την παραίτηση του επικεφαλής του Γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού για τις φιλορωσικές του δηλώσεις, στις οποίες συναινούν (σιωπηλά) οι ομόλογοι του στο Βερολίνο.
Οσον αφορά τους Αμερικανούς, έχουν βρεθεί σε αδιέξοδο. Διαπιστώνουν πως οι απειλές τους για «κυρώσεις που θα δαγκώνουν» ουδόλως πτοούν την Μόσχα, η οποία εκλαμβάνει την άρνηση των Αμερικανών για ενεργή στρατιωτική εμπλοκή στο Ουκρανικό ως ένδειξη αδυναμίας.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News