Βορίδης: Έχουμε διπλάσιες και τριπλάσιες δυνάμεις – Υπέρτερες καταστάσεις, δεν αντιμετωπίζονται
Η κυβέρνηση θα αποζημιώσει τους πληγέντες για οικοσκευές και καταστραφείσα παραγωγή, διαβεβαίωσε ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης.
Για τις καταστροφικές πλημμύρες και τα έντονα καιρικά φαινόμενα της κακοκαιρίας Daniel, αλλά και για τον θάνατο του 36χρονου στο λιμάνι του Πειραιά, μίλησε ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης.
Τα καιρικά φαινόμενα, η απώλεια ζωής του επιβάτη στον Πειραιά, βρέθηκαν στο επίκεντρο των τηλεοπτικών συνεντεύξεων του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη, στην ΕΡΤ1 και τον «Σκάι».
Ξεκινώντας από τα προβλήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία, «λειτούργησαν μια σειρά από μηχανισμοί, οι οποίοι μας επέτρεψαν να μην έχουμε προβλήματα πολύ μεγαλύτερα, πολύ περισσότερα και πολύ δραματικότερα, από αυτά τα οποία είχαμε. Αν διαβάζω καλά, έπεσαν 500 τόνοι νερό ανά στρέμμα. Είναι πράγματα ασύλληπτα», ήταν η εισαγωγική παρατήρηση του υπουργού Επικρατείας.
«Με τις δυνάμεις που έχουμε, που είναι διπλάσιες, και σε ορισμένες περιπτώσεις τριπλάσιες, από αυτές που είχαμε την προηγούμενη τετραετία, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε συγκεκριμένες καταστάσεις. Αν αυτές είναι υπέρτερες, δεν αντιμετωπίζονται», ξεκαθάρισε αμέσως μετά.
Ενώ, μιλώντας σε άλλο σημείο για τα προβλήματα υδροδότησης και ηλεκτροδότησης στη Μαγνησία, υπογράμμισε πως «τώρα, ήδη, εργάζονται για την αποκατάσταση των βλαβών […] την ώρα που βρέχει ακόμη, την ώρα που έχει τα ποτάμια, το κράτος δουλεύει».
Συγχρόνως, διαβεβαίωσε δε, πως η κυβέρνηση θα αποζημιώσει τους πληγέντες για οικοσκευές και καταστραφείσα παραγωγή. Θύμισε, πάντως, ότι «όταν έγινε ο “Ιανός”, αποζημιωτικό σχήμα δεν υπήρχε».
Το «112»
«Ευτυχώς που είμαστε κράτος “112”», σημείωσε εμφατικά, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, θυμίζοντας ότι «όταν δεν είχαμε το “112” από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες πέθαναν άνθρωποι. Για μας προτεραιότητα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, το “112” σώζει ζωές». Και, χωρίς το «112», «είχαμε φαινόμενα πολύ χαμηλότερης εκτάσεως στη Μάντρα και πνίγηκαν άνθρωποι, πυρκαγιές πολύ χαμηλότερης εκτάσεως και εντάσεως στο Μάτι και κάηκαν άνθρωποι».
Κληθείς, μάλιστα, να σχολιάσει για το επίπεδο του συντονισμού, επεσήμανε πως «το συντονιστικό κέντρο που υπάρχει σήμερα στην Πολιτική Προστασία σε σχέση με αυτό το οποίο υπήρχε τέσσερα χρόνια πριν, είναι η ημέρα με τη νύχτα». Ευλόγως, πάντως, – όπως ο ίδιος ο υπουργός ανέφερε – θα αναρωτηθεί κάποιος γιατί ενώ υπάρχει βελτίωση σε όλους τους τομείς, υπάρχουν, ωστόσο, «χειρότερα αποτελέσματα». Η απάντηση είναι γιατί «τα φαινόμενα είναι πολύ πολύ πιο έντονα, πιο ακραία», εξήγησε. Και το επόμενο ερώτημα είναι, «παραιτούμαστε ή μπορούμε να κάνουμε κάτι;», ερώτημα στο οποίο απάντησε λέγοντας πως η κυβέρνηση έχει διαθέσει 1,8 δισ. στην Πολιτική Προστασία. Ποτέ η χώρα δεν έχει δαπανήσει τόσα χρήματα, προσέθεσε. Και, σε επόμενο σημείο της συνέντευξης, «ικανοποιημένος από μια καταστροφή δεν βγαίνει κανένας […] οφείλω να πω, παρά ταύτα, ότι μπροστά στην ένταση και το μέγεθος των φαινομένων, είναι προφανές ότι κάτι καλύτερο γίνεται».
Για τα αυθαίρετα
Για τα αυθαίρετα δε, έφερε το παράδειγμα αυτού που συντελείται στο Μάτι, εκεί όπου «ερχόμαστε σήμερα να κάνουμε ένα ειδικό ρυμοτομικό, ειδικό πολεοδομικό, το οποίο στην πραγματικότητα πολεοδομεί μια ήδη κτισμένη περιοχή. Είναι μια δύσκολη άσκηση, αλλά είναι και ένας τρόπος με τον οποίο θα μπορούμε από εδώ και πέρα να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα. Να είμαστε ρεαλιστές», πρότεινε, «το να πάμε να βρούμε όσους έχουν μέσα από μια διαδικασία διατηρήσει το αυθαίρετό τους και να τους το γκρεμίσουμε – το οποίο δεν είναι πια αυθαίρετο γιατί νομιμοποιήθηκε – είναι μια επιλογή, την οποία δεν την έκανε ποτέ η πολιτεία», σημείωσε και συμπλήρωσε: «Πολύ κακώς έγινε ανεκτή η ανοικοδόμηση των αυθαιρέτων, όμως από εκεί και πέρα δεν είναι ένα μικρό φαινόμενο».
Εν κατακλείδι, «εκείνο που μπορεί και πρέπει να γίνει, είναι να μπορέσουμε να πολεοδομήσουμε, να φτιάξουμε χωροταξία». Και, εν προκειμένω, «να ανοιχθούν οι δρόμοι έτσι όπως πρέπει, να ανοιχθούν οι πλατείες, να φτιαχτούν τα φρεάτια απορροής, να δούμε να είναι καθαρισμένα τα ρέματα και με αντιστηρίξεις […] Το Μάτι, επειδή τελειώνει τώρα, μπορεί να λειτουργήσει ως μοντέλο σε αυτήν την κατεύθυνση», συνέστησε.
«Εγκληματική ενέργεια» στον Πειραιά
Ρωτήθηκε, όμως, και για το περιστατικό της απώλειας ζωής του επιβάτη στον καταπέλτη του πλοίου “Blue Horizon” στο λιμάνι του Πειραιά, σύμφωνα με το newsbeast.gr. «Είναι μια εγκληματική ενέργεια. Σε ποιο επίπεδο θα διωχθεί, αν θα διωχθεί για ανθρωποκτονία εξ αμελείας ή για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως με ενδεχόμενο δόλο, ο ποινικός χαρακτηρισμός είναι ζητήματα της δικαιοσύνης. Η Εισαγγελία τα ξέρει, αυτά, θα κάνει τη δουλειά της και το σωστό νομικό χαρακτηρισμό», ήταν η θέση του υπουργού Επικρατείας.
Δείτε επίσης:
- Παύλος Μαρινάκης: Η κακοκαιρία Daniel ισχυρότερη από τον «Ιανό»
- Βαρβιτσιώτης για Blue Horizon: Ο 36χρονος είχε επιβιβαστεί στο πλοίο, βγήκε και ήθελε να ξαναμπεί
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News