Βορίδης: Υποκριτική η στάση του ΣΥΡΙΖΑ στους αποδήμους

Αμέσως μετά, στα του διαλόγου που είχαν οι δύο πολιτικοί αρχηγοί, ειδικώς για τις προτάσεις Κασσελάκη για την ψήφο των ομογενών, εισαγωγικώς ο Μ. Βορίδης ανέφερε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι από τα κόμματα της Αριστεράς, τα οποία δεν ψήφισαν τη διευκόλυνση κατοίκων του εξωτερικού στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος»

Βορίδης

O διάλογος των κ.κ. Μητσοτάκη και Κασσελάκη, η ψήφος των αποδήμων, οι εξελίξεις σε ΣΥΡΙΖΑ και «Σπαρτιάτες», αλλά και τα μέτρα πάταξης της φοροδιαφυγής, βρέθηκαν στο επίκεντρο πρωινής συνέντευξης του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη στον τηλεοπτικό σταθμό «Σκάι».

Εν πρώτοις για τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ο υπουργός Επικρατείας έκανε λόγο για «θεσμική συνάντηση». Άλλωστε, συνέχισε, «ο πρωθυπουργός έχει θεσμική υποχρέωση να συναντάται με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Αμέσως μετά, στα του διαλόγου που είχαν οι δύο πολιτικοί αρχηγοί, ειδικώς για τις προτάσεις Κασσελάκη για την ψήφο των ομογενών, εισαγωγικώς ο Μ. Βορίδης ανέφερε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι από τα κόμματα της Αριστεράς, τα οποία δεν ψήφισαν τη διευκόλυνση κατοίκων του εξωτερικού στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος. Είναι εκείνοι, οι οποίοι δεν ήθελαν στην πραγματικότητα να αρθούν όλοι οι περιορισμοί. Και ευτυχώς βρέθηκε μια ευρύτατη πλειοψηφία 200 βουλευτών σε αυτήν τη σύνθεση (σ.σ. της Βουλής), χάρη στα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών. Η οποία (πλειοψηφία) ήρε τους περιορισμούς, που είχαν αποτελέσει προϊόν συμβιβασμού του προηγούμενου νόμου».

Και, συνέχισε: «Προφανώς το δικαίωμα του εκλέγεσθαι υπάρχει σε όλους τους Έλληνες πολίτες, υποθέτω ότι ο κ. Κασσελάκης αναφέρεται στο να υπάρξουν εκλογικές περιφέρειες εξωτερικού. Δηλαδή, να γίνει μία εκλογική περιφέρεια λ.χ. Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτό έχει μια σειρά από συνταγματικά προβλήματα, κατά τη γνώμη μου, αρκετά σοβαρά. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, αυτό θα έπρεπε να λέγεται αφού κάποιος έχει ψηφίσει πρώτα το δικαίωμα των κατοίκων του εξωτερικού. Πρώτα να τους είχε δώσει τη δυνατότητα στους αποδήμους μας, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, να ψηφίζουν χωρίς όλες αυτές τις προϋποθέσεις, που υπήρχαν και ευτυχώς καταργήθηκαν. Τα υπόλοιπα, νομίζω, λέγονται λίγο υποκριτικά».

Ειδικώς για την κατάσταση εντός του κόμματος της μείζονος αντιπολίτευσης και παρατηρώντας, όπως είπε, τις μετρήσεις της κοινής γνώμης, «φαίνεται ότι η εκλογή του νέου αρχηγού δεν έχει διαμορφώσει ένα κλίμα ανατροπής δεδομένων. Η περιδίνηση του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται, η δημοσκοπική του καθίζηση επιβεβαιώνεται. Αυτό το οποίο είδαμε στις αυτοδιοικητικές εκλογές, συνεχίζουμε να το βλέπουμε στις μετρήσεις. Όλα αυτά είναι συνέπειες μιας βαθιάς στρατηγικής ήττας, δεν πιστεύω πως είναι εύκολο να ξεπεραστούν», εκτίμησε και προσέθεσε: «Χρειάζεται μια μεγάλη προσπάθεια, ένας μεγάλος αναστοχασμός στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, που αγγίζει την ταυτοτική του ύπαρξη. Γι’ αυτό και λέω πως είναι πάρα πολύ δύσκολο».

Όσον αφορά το κόμμα των «Σπαρτιατών» και με αφορμή τη συζήτηση, την Πέμπτη, στην κοινοβουλευτική επιτροπή δεοντολογίας, του εισαγγελικού αιτήματος για τους 11 βουλευτές του κόμματος, ο Μ. Βορίδης διευκρίνισε ότι «αύριο θα συζητήσουμε να κινηθεί η διαδικασία της προκαταρκτικής εξετάσεως και επομένως να υπάρχει η δυνατότητα στους βουλευτές να εξετασθούν ως ύποπτοι τελέσεως του αδικήματος της εξαπατήσεως ψηφοφόρων, έτσι όπως το ζητάει η κυρία Εισαγγελεύς. Αυτή την άδεια θα εγκρίνει η Βουλή και, ενδεχομένως, αν το κρίνουν οι δικαστικές αρχές, να κινηθεί η διαδικασία της ποινικής διώξεως εις βάρος τους εν συνεχεία».

Ευκαιρίας δοθείσης δε, επανέλαβε ότι η ποινική διαδικασία – ακόμη και εάν καταλήξει σε τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση – δεν οδηγεί σε έκπτωση των βουλευτών. Όμως, διευκρίνισε, «εκκρεμούν προσφυγές στο Εκλογοδικείο, οι οποίες ζητούν να κριθεί ως μη νόμιμη η ανακήρυξη του κόμματος των Σπαρτιατών, επειδή υπήρξε, εδώ, εξαπάτηση του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου, που έκανε την ανακήρυξη. Αν το Εκλογοδικείο συσχετίσει την προκαταρκτική εξέταση και αξιοποιήσει, ενδεχομένως, αποδεικτικό υλικό που έχει συγκεντρώσει η Εισαγγελεύς […] αυτό είναι τελείως διαφορετικό ζήτημα. Αυτό, πράγματι, θα μπορούσε να οδηγήσει σε έκπτωση».

Ερωτηθείς αν, κατά την άποψή του, συνετελέσθη εξαπάτηση, απάντησε: «Εκκρεμούσης της ποινικής διαδικασίας, εγώ δεν θα ήθελα να τοποθετηθώ, είναι αρχή μου».