Μητσοτάκης σε Βουλή: «Το Predator σας έφταιγε όταν κάνατε κρουαζιέρα με τις στάχτες από το Μάτι ακόμα ζεστές»
Ο Πρωθυπουργός μιλά για το νομοσχέδιο που αφορά στην ΕΥΠ.
Στο βήμα της ολομέλειας της Βουλής είναι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την τοποθέτησή του όσον αφορά στο νομοσχέδιο για τις παρακολουθήσεις.
«Στα τέλη του Αυγούστου από αυτό εδώ το βήμα είχα προαναγγείλει την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για να αναβαθμιστεί η λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών. Το έκανα μετά από αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σήμερα η πολιτεία ολοκληρώνει όλα τα βήματα με μια γενναία θεσμική απάντηση», ξεκίνησε την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Είναι μια σύνθετη διαδικασία γιατί σε αυτή προστίθεται η παράμετρος της εθνικής ασφάλειας και παράλληλα δεν πρέπει να αμφισβητεί τα δικαιώματα των πολιτών.
Το 1994 μόλις ένας στους 200 Έλληνες είχε κινητό και το διαδίκτυο δεν υφίστατο. Ο όρος κυβερνοασφάλεια ήταν άγνωστος όταν υιοθετήθηκε η πρώτη νομοθεσία. Από τότε επιδείχθηκαν μηδενικά αντανακλαστικά στις εξελίξεις.
Το σημερινό νομοσχέδιο απαντά σε όλα και άρει αστοχίες που αναδείχθηκαν όπως η παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
Κοινή βάση πρέπει να είναι και μια παραδοχή ότι καμία νομοθετική πρωτοβουλία δεν πρέπει να θέτει σε κίνδυνο την λειτουργία βασικών βραχιόνων του κράτους. Η χώρα μας γειτονεύει με πολλούς κινδύνους και είναι στο κέντρο πολύπλοκων προκλήσεων όπως το μεταναστευτικό και απαιτεί διαρκή και συνεχή εγρήγορση», πρόσθεσε.
Το νέο πλαίσιο
Περιέγραψε επτά τομές που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο.
Για τα χαρακτηριστικά του διοικητή της ΕΥΠ: Θα μπορεί να είναι μόνο διπλωμάτης ή ανώτατος αξιωματικός. Κατά συνέπεια, ούτε δημοσιογράφοι ούτε ιδιώτες μάνατζερ κ. Τσίπρα θα μπορούν να ηγηθούν της ΕΥΠ.
Παράλληλα, συστήνεται ακαδημία πληροφοριών και αντικατασκοπείας για την επιμόρφωση των στελεχών της ΕΥΠ και μονάδα εσωτερικού ελέγχου.
Δεύτερον, γίνεται πιο αυστηρός και σφιχτός ο προσδιορισμός της έννοιας της εθνικής ασφάλειας. Λόγος εθνικής ασφάλειας που θα δικαιολογεί νόμιμη συνακρόαση θα είναι εκείνος που συνδέεται με την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας αλλά και σε επίπεδο κυβερνοασφάλειας.
Τρίτον, τίθεται επάλληλα φίλτρα ελέγχου σε κάθε νόμιμη άρση του απορρήτου θα μπορεί να την ζητούν μόνο η ΕΥΠ και η αντιτρομοκρατική. Το αίτημα θα είναι σαφές και θα πρέπει να συμφωνούν δυο και όχι ένας εισαγγελέας. Όταν η άρση του απορρήτου θα αφορά αιρετούς θα πρέπει να εγκρίνεται από τον Πρόεδρο της Βουλής.
Τέταρτον η ενημέρωση όποιο τίθεται σε νόμιμη παρακολούθηση θα γίνεται μετά την παρέλευση 3 ετών.
Πέμπτη τομή το ίδιο το πρωτόκολλο που καταργεί την ισχύουσα αλλά χωρίς χρονική προθεσμία καταστροφή του υλικού. Τα αρχεία θα καταστρέφονται έξι μήνες μετά αλλά το αρχείο 10 χρόνια μετά.
Αν κάποιος αμφισβητήσει τους λόγους παρακολούθησης θα μπορεί να την προσβάλλει ως άδικη.
Έκτον, απαγορεύεται πλήρως η χρήση κακόβουλου λογισμικού και πλέον θα συνιστά κακούργημα και θα επισύρει έως 10 έτη κάθειρξη. Και η εμπορία και η κατοχή που εξοβελίστηκε λίγες μέρες πριν τις εκλογές του 2019 θα τιμωρείται επίσης.
Είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θέτει εκτός νόμους την ιδιωτική χρήση τέτοιων συστημάτων.
Έβδομον, οχυρώνεται η κυβερνοασφάλεια με δυο τομές. Συνενώνονται όλες οι δομές που είναι διάσπαρτες και ενσωματώνονται 12 κατευθύνσεις που ενισχύουν την ιδιωτικότητα».
Ο πρωθυπουργός είπε ότι στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται πολλές από τις προτάσεις των κομμάτων και δεν είναι μια επικίνδυνη διεύρυνση της έννοιας όπως υποστηρίχθηκε από πολλούς αναλυτές.
«Στον ραγδαία μεταβαλλόμενο κόσμο μας οι εθνικοί κίνδυνοι δεν εξαντλούνται και παίρνουν την μορφή ασύμμετρων επιθέσεων. Αποτελεί ή δεν αποτελεί υπό προϋποθέσεις η συστηματική διοχέτευση από κέντρα του εξωτερικού ψεύτικων ειδήσεων; Θυμηθείτε την εισβολή στο Καπιτώλιο. Δεν κινδυνεύει η σταθερότητα μιας χώρας από οργανωμένες μεταναστευτικές εισβολές; Το περιεχόμενο της εθνικής ασφάλειας δεν είναι ελαστικό αλλά ούτε και στατικό. Η δημοκρατία οφείλει να αμύνεται απέναντι στην αμφισβήτησή της», τόνισε.
Και επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ για τα δημοσιεύματα του Documento, αλλά και για τα όσα γράφτηκαν για τη διάσωση της οικογένειας του Κυριάκου Πιερρακάκη από τη φωτιά στο Μάτι.
«Είναι ένα νομοσχέδιο ευρύ και σημαντικό να χωρέσει στο κλειστό περιβάλλον των τοξικών φημών που το συνοδεύουν. Όλες οι χώρες αμύνονται στον διεθνή πληθωρισμό, κάποιοι φτιάχνουν τον δικό τους. Ένα εβδομαδιαίο σήριαλ αθλιότητας που περιλαμβάνει πολιτικούς, συζύγους, ηθοποιούς τηλεπερσόνες. Απ’ όλους έχει ο μπαξές και δεν δημοσιεύεται κανένα στοιχείο που να τεκμηριώνει αυτούς τους χαρακτηρισμούς.
Δεν περίμενα τίποτα διαφορετικό από εκείνους που έστησαν την σκευωρία της Novartis.
«Το Predator σας έφταιγε όταν αποφασίσατε να κάνετε κρουαζιέρα όταν οι στάχτες από το Μάτι ήταν ακόμα ζεστές».
Και συνέχισε την επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα: «Γιατί πέντε μέρες πριν από τις εκλογές του 2019 αλλάξατε τον ποινικό κώδικα για να γίνει απλό πλημμέλημα το κακούργημα της υποκλοπής; Και γιατί αποποινικοποιήθηκε το έστω υπό όρους πλημμέλημα της εμπορίας και της κατοχής κατασκοπευτικών λογισμικών; Ποιους αθωώνατε ετεροχρονισμένα και σε ποιους επιτρέπατε να συνεχίσουν την δράση τους; Κάποια στιγμή κ. Τσίπρα θα απολογηθείτε γι’ αυτό τον ποινικό κώδικα.
Στις ευρωεκλογές κρατήσατε την Βουλή ανοιχτή για να ψηφίσετε ένα νομοσχέδιο. Τον ποινικό κώδικα. Πόσες άλλες αμαρτίες ξεπλύνατε κ. Τσίπρα; Τι θα βρούμε;
Με αυτό τον τρόπο δεσμεύσατε την δικαιοσύνη σε ένα ελαστικό πλαίσιο ποινών. Ποιους επιθυμούσατε να ξεπλύνετε; Ο κ. Τσίπρας μας λέει ότι εμείς κάναμε τις παρακολουθήσεις όσο είμασταν αντιπολίτευση και αλλάξατε τον κώδικα για να ξεπλύνετε εμάς.
Τώρα, γιατί αρνείστε να τραβήξουμε επιτέλους μια κόκκινη γραμμή με χρόνιες αδυναμίες των μυστικών υπηρεσιών; Έχετε μια ευκαιρία ειδικά εσείς κ. Τσίπρα να πάρετε αποστάσεις από τον οχετό και το μακελειό της λάσπης και να λιώσετε τους παγετώνες της διαπλοκής.
Πηγή: newsit.gr
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News