Υγεία: Αρκεί η αξιοκρατική επιλογή ενός διοικητή ΥΠΕ, πρώην στελέχη απαντούν στην «Π»

Τέσσερις πρώην Διοικητές και Υποδιοικητές απαντούν στην «Πελοπόννησο», για την αξιολόγηση.

 

διοικητή

Οι εξετάσεις, που αποτελούν πλέον αναγκαία προϋπόθεση για την πρόσληψη στις θέσεις των διοικητών και υποδιοικητών των ΥΠΕ και των δημόσιων νοσοκομείων, πραγματοποιήθηκαν μέσω ΑΣΕΠ (Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού) γραπτά και ηλεκτρονικά.

Είναι δοκιμασίες αξιολόγησης (ιδιαίτερα σύνθετες και δύσκολες) σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα εξετάσεων για ανάλογες θέσεις.

Οι 15 πρώτοι επιτυχόντες για κάθε ΥΠΕ (ήδη ανακοινώθηκαν) θα περάσουν τις επόμενες μέρες συνέντευξη από συμβούλιο, τα μέλη των οποίων έχουν οριστεί επακριβώς από τη νομοθεσία.

Η τελική 7άδα για κάθε θέση θα καθοριστεί με βάση τη μοριοδότηση των προσόντων των υποψηφίων και τη συνέντευξη. Θα προκύψουν εν συνεχεία οι τρεις επικρατέστεροι και ο υπουργός Υγείας θα αποφασίσει ποιος τελικά θα προκριθεί για τη θέση.

Η κυβέρνηση, πάντως, σπεύδει άμεσα (ήδη αυτές τις μέρες υπάρχουν συναντήσεις του Κ. Μητσοτάκη με στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών και τον νέο υπουργό Θοδωρή Λιβάνιο) σε κινήσεις ώστε να επισπεύδονται οι προσλήψεις στο Δημόσιο και ειδικά στο ΕΣΥ.

Την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκαν οι 15άδες για μία θέση σε Υγειονομική Περιφέρεια, την ώρα όμως που οι γραπτές εξετάσεις είχαν δοθεί τέλος Μαρτίου.

Οι εκτιμήσεις είναι ότι οι νέοι διοικητές των ΥΠΕ δεν αναμένεται να διοριστούν πριν το τέλος Ιουλίου!

Οσο για τους διοικητές των νοσοκομείων, πάμε για Νοέμβριο ή Δεκέμβριο!

Η «Πελοπόννησος», με φόντο το νέο καθεστώς επιλογής διοικητών στις ΥΠΕ και στα νοσηλευτικά ιδρύματα, έθεσε δύο ερωτήματα σε 4 πρώην διοικητές, αν. διοικητές και υποδιοικητές της 6ης ΥΠΕ:

-Συμφωνείτε ή όχι ότι το νέο καθεστώς επιλογής, μέσω εξετάσεων, είναι σαφώς αξιοκρατικό και περιορίζει στο ελάχιστο τα καθαρά κομματικά ρουσφέτια;

-Αρκεί, πιστεύετε, η αξιοκρατική επιλογή των διοικητών, σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρ, για να αναβαθμιστεί, επιτέλους, έμπρακτα και σύντομα το Εθνικό Σύστημα Υγείας ή μήπως χρειάζονται πολλά περισσότερα;

 

Σ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ενα καθεστώς πλήρως αδιοίκητο

Το νέο σύστημα επιλογής διοικητών και υποδιοικητών των ΥΠΕ είναι σωστό. Αλλά εκτιμώ πως δεν λύνει κανένα πρόβλημα επί της ουσίας. Η συγχώνευση τεσσάρων περιφερειών σε μία Υγεινονομική Περιφέρεια δημιούργησε, απ’ όταν έγινε μέχρι και σήμερα, ένα πλήρως αδιοίκητο καθεστώς στην Υγεία. Υγειονομική Περιφέρεια που ν’ αρχίζει από τα σύνορα της Αλβανίας και να καταλήγει στην Πελοπόννησο, δεν μπορεί να διοικηθεί σωστά από κανέναν και ποτέ.

Επιλέγεται, λοιπόν, με το νέο σύστημα ο ιδανικός διοικητής και υποδιοικητής.

Θεωρώ ότι επί της ουσίας δεν προσφέρει τίποτα. Είναι ένα αποτυχημένο σύστημα που δεν οδηγεί πουθενά και που δεν λύνει κανένα πρόβλημα. Δεν υπάρχει διοικητικό συμβούλιο να διοικεί. Με έναν διοικητή και έναν υποδιοικητή δεν μπορεί να διοικηθεί μια τέτοια Περιφέρεια, όπως η 6η ΥΠΕ, και να ασκηθεί πολιτική Υγείας. Ως εκ τούτου, σωστό το νέο σύστημα επιλογής διοικητών, αλλά είναι τόσο μεγάλα τα δομικά προβλήματα, που φοβάμαι πως δεν θ’ αλλάξει τίποτα θεαματικά.

* Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Ηταν ο πρώτος ΥΠΕάρχης στη Δυτ. Ελλάδα, από το 2001 έως το 2004.

 

Δ. ΚΩΣΤΑΚΙΩΤΗΣ: Ικανοί χρειάζονται, όχι «άριστοι»

Είναι γνωστό πως πάγιο αίτημα των αυτοδιοικητικών περιφερειών είναι οι υγειονομικές περιφέρειες να υπάγονται σε αυτές. Άρα η «πολιτική υγείας» να έχει και «πολιτικά» κριτήρια.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα καθεστώς βάσει του οποίου οι ΥΠΕ (που δεν έχουν σχέση γεωγραφικά με τις αυτοδιοικητικές) υπάγονται κατευθείαν στο Υπουργείο Υγείας, συνεπώς ουσιαστικά αναγκάζονται να εφαρμόζουν την κυβερνητική πολιτική, άσχετα με την δική τους τοπική γνώση, άποψη και εμπειρία. Δηλαδή, «ταυτόσημη» άποψη πολιτικής παρέμβασης σε διαφορετικό επίπεδο εξουσίας. Ποιος έχει το μαχαίρι είναι το ζήτημα…

Με βάση αυτή την αρχή, θα πρέπει να θεωρήσουμε ότι σήμερα οι διοικητές και υποδιοικητές των υγειονομικών περιφερειών, κατά τεκμήριο, έχουν μία σύμπλευση με την κυβερνητική πολιτική, αφού δεν μπορούν να καθορίσουν οι ίδιοι ούτε τον υγειονομικό χάρτη.

Όλο αυτό έρχεται σε αντίθεση με τον τρόπο που αυτή τη στιγμή επιδιώκεται να γίνει ο διορισμός των διοικητών και τον υποδιοικητών. Γιατί ο χρόνος της θητείας τους θα υπερβαίνει κατά πολύ το χρόνο της εκάστοτε κυβέρνησης και θα δημιουργήσει ουσιαστικά πρόβλημα στην επόμενη, όπως εξάλλου είδαμε να συμβαίνει, εκτός φωτεινών εξαιρέσεων, και το 2015-2019 με τις διοικήσεις των νοσοκομείων.
Η διαδικασία δε των επτά πρώτων που περνούν συνέντευξη – με μεγάλη πριμοδότηση – και από τους τρεις «πρώτους» διαλέγει ο υπουργός, είναι εμφανώς προσχηματική. Ο αρεστός να γίνεται «Αριστος». Η διοίκηση, όμως, δεν θέλει άριστους. Ικανούς θέλει. Κι αυτό αποδεικνύεται στο πεδίο…

* Διατέλεσε υποδιοικητής της 6ης ΥΠΕ από το 2015 έως το 2019.

 

Δ. ΚΑΤΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν αρκεί ένας άψογος τεχνοκράτης

Καταρχάς, θεωρώ ότι το νέο σύστημα επιλογής των διοικητών είναι προς τη θετική κατεύθυνση. Από τη στιγμή που οι υποψήφιοι δίνουν πλέον εξετάσεις, αδιάβλητες υπό το μανδύα του ΑΣΕΠ, υπάρχει αξιοκρατία. Θα βγαίνουν, δηλαδή, για την τελική επιλογή οι τρεις πιο ικανοί, θεωρητικά.

Προσέξτε, όμως: δεν αρκεί αυτό, γι’ αυτό και λέω θεωρητικά. Μπορεί, δηλαδή, να επιλεγεί ένας άψογος τεχνοκράτης της Υγείας, αλλά να μη γνωρίζει, να μην έχει εμπειρία από διοίκηση μιας περιφέρειας ή ενός νοσοκομείου. Δεν χρειάζεται ο διοικητής μιας ΥΠΕ να προέρχεται από τον ιατρικό χώρο. Το βασικό είναι να ξέρει να ασκεί διοίκηση, να έχει αντίληψη της κατάστασης, να συνεργάζεται και να έχει διαρκώς ανοιχτά μάτια και αυτιά.

Από ‘κει και πέρα, είναι και θέμα αγαστής συνεργασίας με την πολιτική που ακολουθεί το υπουργείο. Γιατί αν ένας διοικητής πάει κόντρα στην πολιτική που θέλει να ασκήσει ο εκάστοτε υπουργός και ασκεί δική του πολιτική, θα αποτύχει, ακόμα κι αν πρόκειται για έναν χαρισματικό μάνατζερ.

* Διετέλεσε διοικητής στην 6η ΥΠΕ από τον Οκτώβριο του 2011 έως τον Νοέμβριο του 2012.

 

Μ. ΖΑΜΠΑΡΑΣ: Ψάχνουμε οδηγούς Φόρμουλα με αυτοκίνητα σαράβαλα

Η διαδικασία επιλογής διοικητών στα νοσοκομεία και στις ΥΠΕ που ακολούθησε η κυβέρνηση, ενώ φαίνεται ότι λειτουργεί με αξιοκρατικό τρόπο, εντούτοις εμφανίζει πολλές γκρίζες ζώνες.

Για παράδειγμα, το γεγονός ότι η συνέντευξη (η οποία είναι προφανώς αναγκαία) έχει δυσανάλογη μοριοδότηση σε σχέση με τους τίτλους σπουδών, δεν προάγει σε καμία περίπτωση την αξιοκρατία.

Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, ότι οι αποκαλούμενοι από την κυβέρνηση «άριστοι» που διοικούσαν τα νοσοκομεία και τις ΥΠΕ, κόπηκαν ως ανεπαρκείς.
Παρόλα αυτά, το σημαντικό και το κρίσιμο ζήτημα είναι άλλο.

Αντί η κυβέρνηση να ενισχύσει τη δημόσια περίθαλψη, να κάνει μια σοβαρή επένδυση στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας, με προσωπικό και υποδομές, επιλέγει να ασχοληθεί μόνο με τους managers και όχι προφανώς με την ουσία του προβλήματος. Δεν υποτιμώ την ανάγκη να έχουμε καλές διοικήσεις, αλλά δεν μπορούμε να βάζουμε συνεχώς το κάρο μπροστά από το άλογο. Θα μπορούσα να παρομοιάσω τη διαδικασία ως εξής: Ψάχνουμε οδηγούς Φόρμουλα 1 με αυτοκίνητα σαράβαλα που με δυσκολία περνάνε ΚΤΕΟ.

* Ο νυν βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ διατέλεσε υποδιοικητής στην 6η ΥΠΕ από το 2015 έως το 2019.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην Ευελπίδων ο Λύτρας, πληροφορίες για προφυλάκιση του

Πατρών – Πύργου: Πως συνέβη το θανατηφόρο τροχαίο, δυο νεκροί και πέντε τραυματίες ΦΩΤΟ

Καιρός: 40άρια σήμερα με ισχυρούς ανέμους, δύσκολο 48ωρο για εκδήλωση πυρκαγιών, ποιες περιοχές κινδυνεύουν

Τριήμερο του Αγίου Πνεύματος: «Πρωταγωνιστές» οι οδικοί προορισμοί, πόσο κοστίζει το τριήμερο για μια οικογένεια

Από σήμερα οι αιτήσεις για τους 27 βρεφονηπιακούς σταθμούς της ΔΥΠΑ

Σε ύφεση η φωτιά στη Βάρης-Κορωπίου: Ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις ΦΩΤΟ

Χριστοδουλίδης για δηλώσεις ηγέτη Χεζμπολάχ: Η Κύπρος δεν εμπλέκεται σε πολεμικές συρράξεις

Πανελλήνιες 2024: Αντίστροφη μέτρηση για τις βαθμολογίες, πότε ανακοινώνονται οι βάσεις