Υπουργείο Πολιτισμού: «Δεν ισχύει το δημοσίευμα του Bloomberg για τα Γλυπτά του Παρθενώνα»

Δεν ισχύει το δημοσίευμα του Bloomberg ότι το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο Ακρόπολης βρίσκονται κοντά σε συμφωνία που θα ανοίξει τον δρόμο για τη σταδιακή επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα στο πλαίσιο μιας πολιτιστικής ανταλλαγής, ανέφεραν πηγές από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Bloomberg

Πηγές του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, διαψεύδουν το δημοσίευμα του Bloomberg ότι το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο Ακρόπολης βρίσκονται κοντά σε συμφωνία που θα ανοίξει τον δρόμο για τη σταδιακή επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα στο πλαίσιο μιας πολιτιστικής ανταλλαγής, ανέφεραν το βράδυ της Τρίτης 3 Ιανουαρίου.

Γλυπτά Παρθενώνα – Bloomberg: Ελλάδα και Βρετανία κοντά σε συμφωνία για την επιστροφή τους

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η συμφωνία θα προβλέπει ένα μέρος των Γλυπτών να αποστέλλεται από το Βρετανικό Μουσείο στην Αθήνα εκ περιτροπής σταδιακά. Σε αντάλλαγμα, το Μουσείο της Ακρόπολης θα μπορούσε να δανείζει άλλα αντικείμενα στο Βρετανικό Μουσείο ενώ η Βρετανία θα μπορούσε να πάρει και γύψινα αντίγραφα των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Νωρίτερα, το όλο θέμα είχε για συμφωνία αναφορικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα ανάμεσα στο Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο της Ακρόπολης είχε υποκινηθεί από το δημοσίευμα του Bloomberg.

Το βρετανικό ΜΜΕ ανέφερε χαρακτηριστικά πως τα δύο Μουσεία βρίσκονταν κοντά σε συμφωνία που θα πρέβλεπε την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα στο πλαίσιο πολιτιστικής ανταλλαγής, τερματίζοντας μια διαμάχη για τα ιστορικά αντικείμενα που χρονολογείται από το 1800.

Υπενθυμίζεται ότι στις 3 Δεκεμβρίου 2022 ο βρετανικός Guardian είχε αποκαλύψει ότι Αθήνα και Λονδίνο βρίσκονταν σε προκαταρκτικές συνομιλίες για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Στο νεότερο δημοσίευμα του Bloomberg που επικαλείται πηγές που γνωρίζουν το θέμα, οι οποίες αρνήθηκαν μιλήσουν επώνυμα επειδή η συμφωνία δεν έχει επισημοποιηθεί, αναφέρεται ότι η συμφωνία θα προβλέπει ότι ένα μέρος των μαρμάρων θα αποστέλλεται στην Αθήνα εκ περιτροπής για μια σειρά ετών.

Σε αντάλλαγμα, άλλα αντικείμενα θα δανείζονταν ουσιαστικά στο μουσείο του Λονδίνου, ενώ η Βρετανία θα μπορούσε επίσης να λάβει γύψινα αντίγραφα των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι εντατικές συζητήσεις συνεχίζονται και η συμφωνία δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, ενώ σημειώνεται ότι η υλικοτεχνική υποδομή για τη μετακίνηση των έργων είναι επίσης εξαιρετικά περίπλοκη.

Μια συμφωνία Αθήνας Λονδίνου για τα Γλυπτά του Παρθενών, σημειώνεται στο δημοσίευμα, θα έλυνε μια διαμάχη που ταλαιπωρεί τις αγγλοελληνικές σχέσεις από την ίδρυση της σύγχρονης Ελλάδας το 1832 και η οποία μάλιστα απείλησε να προσθέσει ένταση, στις ήδη περίπλοκες διαπραγματεύσεις του Ηνωμένου Βασιλείου για το Brexit με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα – αναφέρει το δημοσίευμα – είναι μια συλλογή αρχαίων αντικειμένων που μεταφέρθηκαν από την Ακρόπολη στην Αθήνα στις αρχές του 19ου αιώνα από τον λόρδο Έλγιν, τον Βρετανό πρεσβευτή στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Ο Έλγιν «αφαίρεσε» – όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα – τα γλυπτά από τα ερείπια του Παρθενώνα υπό αμφιλεγόμενες συνθήκες και τα μετέφερε στη Βρετανία. Οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν εντείνει τις εκκλήσεις για την επιστροφή τους τις τελευταίες δεκαετίες, σε μια μακροχρόνια πολιτική και διπλωματική διαμάχη.