Υπουργείο Υγείας: Εξετάζεται πρωτόκολλο υποχρεωτικού εμβολιασμού των υγειονομικών στα νοσοκομεία
Το υπουργείο Υγείας εξετάζει τη θέσπιση ενός συνολικού πρωτόκολλου εμβολιασμού για τους υγειονομικούς.
Το ζήτημα των ανεμβολίαστων κατά της COVID-19 υγειονομικών, οι οποίοι παραμένουν εκτός ΕΣΥ τουλάχιστον έως τα τέλη του 2022, άνοιξε τη συζήτηση για τη δημιουργία ενός υποχρεωτικού πρωτόκολλου εμβολιασμού ως προϋπόθεση για εργασία στο σύστημα υγείας.
Όπως ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης σε συνέντευξη του στο ραδιόφωνο του Σκάι, με την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, Μ. Γκάγκα εξετάζουν τη θέσπιση ενός συνολικού πρωτόκολλου εμβολιασμού για τους υγειονομικούς. Αντίστοιχες συζητήσεις γίνονται και σε άλλες χώρες, όπως ανέφερε, προσθέτοντας όμως ότι αυτή είναι κουβέντα που θα ακολουθήσει.
Το μέτρο της αναστολής εργασίας για όσους υγειονομικούς δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της COVID-19 είναι σε ισχύ έως τις 31/12, όταν και θα ληφθεί νέα απόφαση για την τύχη τους.
Το μέτρο αξιολογείται διαρκώς και αποστέλλονται στοιχεία. Με την Αναπληρώτρια εξετάζουμε, όπως και άλλες χώρες, να υπάρξει συνολικό πρωτόκολλο εμβολιασμού για τους υγειονομικούς. Είναι μια κουβέντα που θα ακολουθήσει.
«Η δική μου θέση είναι ότι και να περάσει η πανδημία άνθρωπος που δεν πιστεύει στην επιστήμη δεν θέλω να είναι στο ΕΣΥ», επανέλαβε ο Υπουργός Υγείας.
Τέλος του έτους η επαναξιολόγηση του μέτρου, όπως αναφέρει και το news4health.gr.
«Σε ό,τι αφορά στο θέμα των ανεμβολίαστων υγειονομικών, υπάρχει μια απόφαση του ΣτΕ που έκρινε το μέτρο συνταγματικό, αν και δεν προσχώρησε στη θέση, την οποία και υποστηρίζω και εγώ, ότι αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να φύγουν από το ΕΣΥ και να αντικατασταθούν, ασχέτως πανδημίας», σχολίασε ο Υπουργός Υγείας.
Όπως διευκρίνισε, ο Υπουργός Υγείας το ΣτΕ αποφάσισε ότι όσο συντρέχουν όροι και προϋποθέσεις που δικαιολογούν το μέτρο είναι δικαιολογημένη και η παράταση, αξιολογώντας και στοιχεία που κατατέθηκαν.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Πλεύρης, το πρώτο τρίμηνο του 2022 είχαμε 6.460 θανάτους εκ των οποίων 3.772, ποσοστό 58%, ήταν ανεμβολίαστοι και 42% εμβολιασμένοι. Το ίδιο διάστημα, είχε 2.475 διασωληνωμένους, εκ των οποίων 1.721, ποσοστό 70% ήταν ανεμβολίαστοι και οι 754 εμβολιασμένοι.
«Το ενδιαφέρον είναι ότι μιλάμε για μια περίοδο που το ποσοστό κάλυψης στις ηλικίες άνω των 60, που αφορούν κυρίως τα στοιχεία θανάτων και διασωληνώσεων, ήταν στο 91,2%. Δηλαδή, στο 91% των εμβολιασμένων αντιστοιχούσε μόλις το 30% των διασωληνωμένων και 42% των θανάτων, όταν στο 9% ήταν 70% των διασωληνωμένων και το 58% των θανάτων», σημείωσε ο Υπουργός.
Δηλαδή, στο μικρότερο αριθμό ανθρώπων, σε εκείνους που εμβολιάστηκαν, αντιστοιχούν κατά πολύ μεγαλύτερα ποσοστά σοβαρής νόσησης και θανάτου.
«Τα νούμερα είναι αδυσώπητα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης, καταγγέλλοντας όσους χαϊδεύουν τα αυτά των ανεμβολίαστων, παραποιώντας την εικόνα. «Κι όμως υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ 42% και 58%», γιατί μιλάμε για διαφορετικά μεγέθη πληθυσμού, όπως εξήγησε.
Επιπροσθέτως, την απόφαση για αναστολή εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών συνέβαλε και ότι «όλες οι μελέτες δείχνουν ότι ακόμη και στις νεότερες μεταλλάξεις, σε σημαντικό βαθμό ακόμη, οι ανεμβολίαστοι μετέδιδαν πιο εύκολα από τους εμβολιασμένους», πρόσθεσε ο κ. Πλεύρης.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News