100 νοσοκομειακοί γιατροί της Πάτρας ιδιωτεύουν: Ανοιξαν ιατρεία οι πρώτοι 25
Σε σύνολο 1.350 μόλις οι 100 έχουν αποφασίσει – Αποτρεπτικό το υψηλό λειτουργικό κόστος
Τους 25 φτάνουν μέχρι στιγμής οι νοσοκομειακοί γιατροί της Πάτρας, οι οποίοι ξεκίνησαν να ασκούν ιδιωτικό έργο, σύμφωνα με τα δικαιώματα που τους δίνει ο νέος νόμος. Στην αναμονή βρίσκονται επίσης άλλοι 75 συνάδελφοί τους από το ΠΓΝΠ, τον «Αγιο Ανδρέα» και το Καραμανδάνειο, καθώς η σχετική τους αίτηση βρίσκεται στη διαδικασία της εξέτασης.
«Υπάρχει ενδιαφέρον, αλλά δύσκολα κάνουν οι νοσοκομειακοί συνάδελφοι το βήμα αυτό, λόγω του υψηλού κόστους (στέγη, προσωπικό, λογαριασμοί, αναλώσιμα κ.ά.) που συνεπάγεται η διατήρηση ενός ιατρείου» είπε στην «Πελοπόννησο» η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Αννα Μαστοράκου. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι σε σύνολο 1.350 νοσοκομειακών γιατρών της Πάτρας μόλις οι 100 έχουν αποφασίσει να κάνουν το συγκεκριμένο βήμα. Οι περισσότερες αιτήσεις προέρχονται από γιατρούς του «Αγίου Ανδρέα». Οι ειδικότητες είναι πνευμονολογίας, ακτινολογίας, ρευματολογίας, αναισθησιολογίας κ.ά.
Στο ερώτημά μας εάν επιλέγουν τη λειτουργία αυτόνομου ιατρείου ή συστεγαζόμενου, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, μας απάντησε: «Εχουμε και αιτήσεις για συστεγάσεις, αλλά αυτές που έχουμε ήδη εκδώσει αφορούν τη λειτουργία αυτόνομου ιατρείου».
Υπενθυμίζουμε ότι οι πρώτοι που δέχονται το σχετικό αίτημα από τον ενδιαφερόμενο γιατρό είναι οι διοικήσεις των νοσοκομείων οι οποίες καλούνται να εξετάσουν το αίτημα του κάθε γιατρού και εφόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις να το προωθήσουν στον Ιατρικό Σύλλογο.
Επίσης, οι διοικητές των νοσοκομείων είναι αυτοί που έχουν την ευθύνη ελέγχου τήρησης των προϋποθέσεων εκ μέρους των γιατρών του ΕΣΥ που θα ασκήσουν και ιδιωτικό έργο. Βασική προϋπόθεση είναι ότι δεν θα διαταράσσονται η λειτουργία και η παραγωγικότητα του δημόσιου νοσοκομείου όπου εργάζονται, καθώς και ότι δεν θα «αντλούν» ασθενείς που έχουν εξετάσει στα ιατρεία του ΕΣΥ.
Κι εδώ είναι το μεγάλο στοίχημα. Θα υπάρξει έλεγχος; Υπενθυμίζουμε ότι έχουμε το κακό προηγούμενο των απογευματινών ιατρείων, όπου σε μεγάλο βαθμό λειτουργούν ανεξέλεγκτα, με αποτέλεσμα οι πολίτες να μην εξυπηρετούνται στα πρωινά τακτικά και να αναγκάζονται να πληρώνουν τα απογευματινά. Υπάρχουν δε γιατροί που δεν εκτελούν καν πρωινά τακτικά ιατρεία.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News