250.000 στρέμματα θα γίνουν έρημος

Στερεύουν οι γεωτρήσεις στη Δυτική Αχαΐα από την ανομβρία, την εντατική καλλιέργεια και την κλιματική αλλαγή.

στρέμματα

Τα τραγικά αποτελέσματα της εντατικής καλλιέργειας και της κλιματικής αλλαγής, αρχίζει να βιώνει η Δυτική Αχαΐα, η οποία είδε εν μέσω πρωτοφανούς καύσωνα τη στάθμη του υδροφόρου ορίζοντα να χαμηλώνει επικίνδυνα και τις γεωτρήσεις να στερεύουν. Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δυτικής Αχαΐας Γιώργος Βεσκούκης, με παρέμβασή του στην «ΠτΚ» κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προς τις αρμόδιες πολιτικές αρχές και προειδοποιεί πως, αν καθυστερήσει κι άλλο η επέκταση του φράγματος του Πηνειού, περίπου 250.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης, θα μετατραπούν την επόμενη πενταετία σε έρημο.

Αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρό πρόβλημα. Η μια μετά την άλλη οι γεωτρήσεις της Δυτικής Αχαΐας στερεύουν. Λόγω της κλιματικής αλλαγής, φέτος είχαμε χαμηλή στάθμη βροχοπτώσεων με αποτέλεσμα το πρόβλημα με τις γεωτρήσεις να γίνει αυτό το καλοκαίρι πολύ έντονο» είπε ο κ. Βεσκούκης. «Αυτή τη στιγμή το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό και ο αγροτικός σύλλογος γίνεται αποδέκτης ενός κλίματος έντονης ανησυχίας από τα μέλη του» πρόσθεσε ο κ. Βεσκούκης. «Πρέπει να ενεργοποιηθούν άμεσα οι πολιτικοί φορείς της Αχαΐας, ώστε όλοι μαζί να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα» τόνισε ο αγροτοσυνδικαλιστής.

ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ

Πάγιο αίτημα της Δυτικής Αχαΐας όπως επισήμανε ο κ. Βεσκούκης, είναι η επέκταση του φράγματος του Πηνειού, έργο το οποίο αν δεν γίνει μέσα στην επόμενη πενταετία, τότε θα καταστραφούν χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων και οικογένειες αγροτών.

«Η αγροτική παραγωγή όλης της Δυτικής Αχαΐας στηρίζεται αυτή τη στιγμή στις γεωτρήσεις. Ως πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου της περιοχής, είμαι υποχρεωμένος να προειδοποιήσω όλες τις αρχές, Περιφέρεια, Δήμο, βουλευτές ότι η αγωνία των αγροτών είναι μεγάλη και αν δεν γίνει κάτι το προσεχές διάστημα, θα ζήσουμε μια μεγάλη καταστροφή. Το πρόβλημα δεν χωρά πολιτικές αντιπαραθέσεις, αλλά απαντήσεις και έργα» τόνισε ο κ. Βεσκούκης.

Η αναμόχλευση του θέματος, το οποίο παραμένει σε μόνιμη εκκρεμότητα για πολλές δεκαετίες, φαίνεται πως έχει ξεκινήσει φέτος για πρώτη φορά με ουσιαστικό τρόπο. Αυτός είναι η εκπόνηση Υδρολογικής Μελέτης, που θα διαρκέσει περί τον 1,5 χρόνο και θα δείξει εμπεριστατωμένα πόσος είναι ο διαθέσιμος όγκος υδάτινων πόρων στον Πηνειό και το πιο σημαντικό, αν αυτοί επαρκούν για να αρδεύσουν και τους δύο νομούς, τότε να γίνει η επίσημη καταγραφή της αναγκαιότητας μεταφοράς νερού από τον ποταμό Ερύμανθο.

ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ

Το θέμα της επέκτασης του φράγματος του Πηνειού στην Δυτική Αχαΐα συζητήθηκε τελευταία στο περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας, μετά από ερώτηση που είχε καταθέσει ο Δημήτρης Δριβίλας, περιφερειακός σύμβουλος της αντιπολίτευσης. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης παρουσιάστηκαν τα μέχρι σήμερα στοιχεία για το έργο αυτό, και όπως έγινε γνωστό, βρίσκεται σε εξέλιξη η πρώτη φάση μελέτης που αφορά την υπογειοποίηση της κεντρικής διώρυγας και των δικτύων της Ηλείας καθώς και η δημιουργία ενός αρδευτικού έργου στην Μανωλάδα. Στη συνέχεια θα προχωρήσει η δεύτερη φάση της μελέτης που θα αξιολογήσει αν περισσεύει νερό προκειμένου να παίρνει και η Δυτική Αχαΐα για να ποτίζονται οι καλλιέργειές της.

Τα στοιχεία της μελέτης θα λειτουργήσουν καταλυτικά για την λήξη και της μόνιμης τοπικής διαμάχης μεταξύ Αχαΐας και Ηλείας.