7 τρόποι για λιγότερο drama στη ζωή σου

Μήπως έχεις λίγο παραπάνω drama στη ζωή σου;

drama-queen Φωτογραφία από Trần Long (pexels.com)

Μήπως είσαι drama queen; Μήπως έχεις συνηθίσει να υπάρχεις σε συνθήκες χάους;

This is a safe place, το Sonder είναι ένας ασφαλής χώρος που κανείς δεν πρόκειται να σε κρίνει, για τον απλούστατο λόγο πως γνωρίζουμε πολύ καλά τι σημαίνει να ακουμπάς αυτή τη drama queen ταυτότητα και να «ψάχνεις» να δημιουργείς, να ανακαλύπτεις ή να φέρνεις drama μέσα στη ζωή σου, μόνο και μόνο επειδή έτσι μεγάλωσες και αυτό είναι που αναγνωρίζεις από μικρό παιδί.

Ποια είναι η drama queen;

Δε θέλω να μπω σε πάρα πολύ βαθιά μονοπάτια ψυχολογίας, γιατί θεωρώ πως αυτά πρέπει να εξετάζονται μέσα σε ένα ασφαλές πλαίσιο ψυχοθεραπείας και πολύ προσαρμοσμένης προσέγγισης, μιας που δε γίνεται η ψυχή όλων να μπαίνει στο ίδιο κουτάκι.

Για εκπαιδευτικούς έστω λόγους όμως, ας δούμε λίγο πώς ορίζεται η drama queen από το λεξικό του Cambridge: ένα άτομο που στενοχωριέται ή θυμώνει ακόμα και με τα μικρά προβλήματα της καθημερινότητας.

Και το Merriam-Webster ορίζει τη drama queen ως το άτομο που συχνά παρουσιάζει υπερβολικές συναισθηματικές αντιδράσεις ή συμπεριφορές.

Fun fact: Η πρώτη χρήση της λέξης έγινε το 1923.

via GIPHY

Σημάδια ότι μπορεί να είσαι drama queen

Θα το δούμε με ερευνητική ματιά. Μπορεί να το ζεις το δράμα σου εάν:

  • Παραπονιέσαι πολύ
  • Αγαπάς το κουτσομπολιό
  • Αντιδράς υπερβολικά στα πάντα
  • Ξεκινάς τυχαίους τσακωμούς με άτομα του περιβάλλοντός σου μόνο και μόνο επειδή βαριέσαι
  • Αντιδράς με έντονο τρόπο στους ανθρώπους
  • Πάντα τα δικά σου προβλήματα είναι πιο σοβαρά από των υπολοίπων

7 τρόποι για λιγότερο drama στη ζωή σου

Εάν πιστεύεις πως μία τάση για ντράμα μπορεί να την έχεις, δε θέλω να αγχώνεσαι. Είναι κάτι που μπορείς να ψάξεις και να αναλύσεις σε βάθος και ύστερα, να το προσαρμόσεις σταδιακά, ώστε να μπορέσεις να ξεφύγεις από αυτή την persona που είμαι σίγουρη πως δε σε ωφελεί ιδιαιτέρως.

Στο λέω από εμπειρία.

drama-queen

Φωτογραφία από Mark Macnamara (pexels.com)

Ας δούμε μερικούς γενικούς τρόπους, που μπορείς να εξασφαλίσεις λιγότερο drama στη ζωή σου:

1. Αναγνώρισε πως ορισμένες φορές δημιουργείς εσύ το drama

Και αυτό, πίστεψέ με, θα είναι δύσκολο, αλλά είναι πολύ κομβικής σημασίας, να μπορείς να αναγνωρίζεις τοξικότητα στον εαυτό σου και να οριοθετείς τέτοιου είδους τάσεις που μπορεί να τορπιλίσουν την προσωπική και επαγγελματική σου ζωή. Είναι πραγματικά ουσίας να αναγνωρίσεις τη δική σου ευθύνη μέσα σε οποιαδήποτε χαοτική κατάσταση της ζωής σου.

2. Άλλαξε την οπτική σου

Ενίοτε το drama έρχεται από ένα σημείο φόβου και ανασφάλειας, που κατά πάσα πιθανότητα έχει τις ρίζες του στην παιδική ηλικία, και έτσι αυτόματα στις εμπειρίες σου μπαίνουν αυτά τα γυαλιά, μέσα από τα οποία φιλτράρονται όλα. Εάν όμως, αλλάξεις την οπτική σου, τότε όλα θα αλλάξουν.

Το δράμα μπορεί να υπάρχει μέσα στο κεφάλι μας και στην ουσία, να μη μπορούμε να δούμε πόσο απλή είναι μια οποιαδήποτε κατάσταση. Αντί να νιώθεις ότι πνίγεσαι, κάνε ένα βήμα πίσω και αξιολόγησε τις συνθήκες.

3. Μη μπλέκεσαι στο δράμα των άλλων

Εάν κάποιος έρθει να σου μιλήσει, για να μοιραστεί μαζί σου το οποιοδήποτε drama μπορεί να βιώνει εκείνος, δώσε ένα χρονικό περιθώριο στον εαυτό σου, για να ακούσεις τι συμβαίνει και να δείξεις την υποστήριξή σου, όμως από’κει και ύστερα, μην κάνεις τις συνθήκες και τις ιστορίες των άλλων δικές σου.

Απομάκρυνε τον εαυτό σου από αυτό το αφήγημα.

4. Σκέψου ξανά μη υγιείς σχέσεις

Νομίζω πως στη διαδικασία της ζωής, όσο μεγαλώνεις και μαθαίνεις, γεμίζεις εμπειρίες και εξηγείς τον εαυτό σου και άλλους ανθρώπους, καταλαβαίνεις πως το drama έρχεται πακέτο με ορισμένους από αυτούς, οπότε ίσως θα έπρεπε να αξιολογήσεις ξανά τοξικούς ανθρώπους και συμπεριφορές, σχέσεις ολόκληρες που δεν έχουν να προσφέρουν κάτι παραπάνω από την υπερβολή τους.

drama-queen

Φωτογραφία από José Luis Photographer (pexels.com)

5. Να είσαι στρέιτ με τους ανθρώπους

Και καθόλου δεν έχει να κάνει με τον σεξουαλικό σου προσανατολισμό, να είσαι στρέιτ στα λόγια σου, αυτό μας ενδιαφέρει. Ενίοτε το drama δημιουργείται, επειδή υπάρχει λανθασμένη επικοινωνία ή μη ειλικρινής, οπότε μπορεί να είναι δύσκολο στην αρχή και να «παιδευτείς» να αποκτήσεις αυτή τη νέα συνήθεια, όμως φρόντισε από’δω και στο εξής να λες αυτό που θες επακριβώς και να εννοείς αυτό που λες.

6. Μη βιαστείς να σκεφτείς το drama

Κάποιες φορές, μπορεί να μαρκάρουμε ως δράμα έναν άνθρωπο που απλά μας χρειάζεται στη ζωή του, οπότε πριν βιαστούμε να βάλουμε μία ταμπέλα, κρίνοντας θετικά ή αρνητικά μία κατάσταση, ας προσπαθήσουμε να μείνουμε στη στιγμή, ώστε να μπορέσουμε και να την αξιολογήσουμε με πιο καθαρό μυαλό και κριτική σκέψη.

7. Μάθε από το δράμα

Και δε θα μπορούσε αυτό το κείμενο να «κλείσει» με διαφορετικό τρόπο, αφού οποιαδήποτε εμπειρία και εάν «μπει» στις πλάτες μας, έχουμε κάτι να μάθουμε από αυτήν. Κάτι που θα μας κάνει καλύτερες και θα μας εξασφαλίσει μία καλύτερη ποιότητα σχέσεων, επικοινωνίας και ζωής μελλοντικά. Οπότε μάθε από το drama, για να μην κάνεις ξανά τα ίδια λάθη και τις ίδιες επιλογές λίγο πιο κάτω στο μονοπάτι που ακολουθείς.

 

Με πληροφορίες από tinybuddha.com και psiloveyou.xyz