Φίλιας στην «Π»: Δεν θα «διψάσουν» οι καλλιέργειες στην Αχαγιά

Οι παρεμβάσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για επάρκεια νερού για την άρδρευση καλλιεργειών έπιασαν τόπο.

καλλιέργειες

Παρά τον παρατεταμένο καύσωνα που διανύουμε τις τελευταίες μέρες στη Δ. Ελλάδα, όλα δείχνουν ότι οι ενέργειες της Περιφέρειας σχετικά με την εξοικονόμηση νερού έπιασαν τόπο και οι αγρότες της περιοχής θα έχουν να ποτίσουν τις καλλιέργειές τους το φετινό καλοκαίρι.

Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Ανδρέας Φίλιας, στις αρχές Ιουνίου, μετά την ενημέρωση που είχε από τις αρμόδιες υπηρεσίες, χτύπησε «καμπανάκι» στους αγρότες, ζητώντας να υπάρχει σωστή διαχείριση του νερού, καθώς είχε παρατηρηθεί σημαντική πτώση της στάθμης του στα φράγμα του Πηνειού.

Μάλιστα, τότε με ανακοινώσεις και προσωπικές επαφές με εκπροσώπους αγροτών σε Δ. Αχαΐα και Ηλεία, ο Α. Φίλιας είχε ζητήσει να υπάρχει πολύ αυστηρή χρήση νερού για να καλυφθούν οι ανάγκες όλης της περιοχής την καλοκαιρινή περίοδο, λέγοντας ότι αν δεν παρθούν μέτρα, δεν θα έφτανε το νερό για τον Αύγουστο.
Μάλιστα, η Περιφέρεια προχώρησε σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις, όπως ήταν η μείωση της παροχής του νερού στο δίκτυο και το γεγονός ότι έμειναν εκτός μάχης καθημερινά τρία διαφορετικά αντλιοστάσια από τα δεκαέξι. Αυτές οι κινήσεις απεδείχθησαν σωτήριες, η πλειοψηφία των αγροτών συνετίστηκε, γιατί μειώθηκε η χρήση του νερού και έτσι με βάση τις μετρήσεις που έχει στα χέρια της η Περιφέρεια, το νερό αναμένεται να φτάσει μέχρι και τον Σεπτέμβριο, με αποτέλεσμα να βγαίνει σχεδόν αναίμακτα η δύσκολη περίοδος.

Αυτό που εκτιμούν οι άνθρωποι της Περιφέρειας είναι ότι από τον Σεπτέμβριο, οπότε ο καύσωνας θα υποχωρήσει και θα ξεκινήσουν οι πρώτες βροχές, θα ανέβει η στάθμη του νερού στο φράγμα και θα μπορούν οι αγρότες να ποτίσουν τις καλλιέργειές τους.

Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Ανδρέας Φίλιας, μιλώντας στην «Π», τόνισε: «Εδώ και μήνες είχαμε εντοπίσει το πρόβλημα που οφείλεται στην κλιματική αλλαγή και την ξηρασία του χειμώνα. Παρότι ήταν δύσκολο το εγχείρημα, γιατί είχαμε να κάνουμε με χιλιάδες καταναλωτές, οι οποίοι έπρεπε να πειστούν, και σε συνδυασμό με τις απώλειες που είχε το δίκτυο λόγω παλαιότητας, με συντονισμένες κινήσεις καταφέραμε να περιορίσουμε τη χρήση νερού και φαίνεται ότι είμαστε στον σωστό δρόμο για φέτος.

Χωρίς να μπορούμε να μιλήσουμε με σιγουριά, αφού υπάρχει πάντα ο απρόβλεπτος παράγοντας, πιστεύω ότι το νερό θα φτάσει σίγουρα μέχρι τον Σεπτέμβριο, ώστε να ποτιστούν οι καλλιέργειες που έχουν ανάγκη εκείνη την εποχή».

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟ ΥΠΟΥΡΓΟ

Στο μεταξύ, ο κ. Φίλιας έχει επικοινωνήσει με τους συνεργάτες του νέου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Τσιάρα και έχει ζητήσει ραντεβού. Στόχος του είναι να βρεθεί το επόμενο διάστημα στο υπουργείο, ώστε να γίνει αφενός συνάντηση γνωριμίας με τον νέο υπουργό και αφετέρου να τον ενημερώσει διά ζώσης για τις εκκρεμότητες και τα αιτήματα που υπάρχουν για τη Δυτική Ελλάδα.
Στην Περιφέρεια υπάρχει η πεποίθηση ότι με τον Κώστα Τσιάρα θα συνεχιστεί η καλή συνεργασία που υπήρχε και με τον προκάτοχό του Λευτέρη Αυγενάκη.