Πάτρα: Αρχιτεκτονικός περίπατος και επίσκεψη στο Δημαρχείο για τα παιδιά των ημερήσιων κατασκηνώσεων
Η δράση είχε στόχο να φέρει τα παιδιά σε επαφή με την αρχιτεκτονική και την ιστορία της Πάτρας, καλλιεργώντας την αγάπη και τη γνώση για ιστορικά στοιχεία του άμεσου αστικού περιβάλλοντος.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ενθουσιασμό πραγματοποιήθηκε ο αρχιτεκτονικός περίπατος που διοργάνωσε το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών για τα παιδιά των κατασκηνώσεων του Δήμου Πατρέων, στο ιστορικό κέντρο της πόλης.
Η δράση είχε στόχο να φέρει τα παιδιά σε επαφή με την αρχιτεκτονική και την ιστορία της Πάτρας, καλλιεργώντας την αγάπη και τη γνώση για ιστορικά στοιχεία του άμεσου αστικού περιβάλλοντος.
Ο περίπατος ξεκίνησε από την Πλατεία Γεωργίου θαυμάζοντας το Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων», ένα από τα πιο εμβληματικά κτίρια της Πάτρας, σχεδιασμένο από τον Ερνέστο Τσίλλερ το 1872, και την Οικία Θωμόπουλου, ένα διώροφο νεοκλασικό κτίριο του 1865, το οποίο σήμερα στεγάζει το Πολιτιστικό Κέντρο του ΜΙΕΤ.
Καθώς περιηγούνταν στους δρόμους της πόλης, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν σημαντικά κτίρια στη συμβολή των οδών Μαιζώνος και Αγίου Νικολάου, όπως η Οικία Περιβολαρόπουλου και το Εμπορικό Κατάστημα Β. Κάλλιστρου. Ο περίπατος συνέχισε με επίσκεψη στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελίστριας με την τρίκλιτη ξυλόστεγη βασιλική του, που λειτουργεί ως καθεδρικός ναός από το 1856.
Η ξενάγηση περιλάμβανε επίσης στάσεις στον παλιό ιστορικό Κινηματογράφο Ιντεάλ, που ανακατασκευάστηκε το 1939, και στο πρώην Ξενοδοχείο Μητρόπολις στην Πλατεία Τριών Συμμάχων, ένα νεοκλασικό κτίριο που αποτέλεσε σημείο αναφοράς για την πόλη.
Στο πλαίσιο του περιπάτου, οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν τον νεότερο Σιδηροδρομικό Σταθμό Πατρών, που κατασκευάστηκε την περίοδο 1951-1953. Η διαδρομή ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στην Αγορά Αργύρη, ένα νεοκλασικό κτίριο που σήμερα λειτουργεί ως πολυχώρος, και σε σύγχρονα αρχιτεκτονικά κτίρια, όπως η Πολυκατοικία στην οδό Καρόλου, σχεδιασμένη από τον Νικόλα Τραβασάρο.
Ειδική μνεία έγινε στις Σταφιδαποθήκες Μπάρρυ, ένα διατηρητέο μνημείο που θυμίζει την ακμή της πόλης κατά την εποχή του εμπορίου της σταφίδας και σήμερα στεγάζει το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας.
Ο περίπατος συνεχίστηκε με επίσκεψη στην Αγγλικανική Εκκλησία του Αγίου Ανδρέα, ένα από τα πρώτα κτίρια που βομβαρδίστηκαν από τους Ιταλούς στην έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Τέλος, οι κατασκηνωτές επισκέφθηκαν το νέο Δημαρχείο της Πάτρας, όπου εκεί τους υποδέχθηκε ο Δήμαρχος, Κώστας Πελετίδης.
Με κεράσματα και φιλική διάθεση, συζήτησε μαζί τους για την ιστορία του κτιρίου, ενώ τόνισε και τη σημασία του κοινού συμφέροντος όπως αυτό αναδεικνύεται από την αρχιτεκτονική και την πολεοδόμηση.
Ο Δήμαρχος υπογράμμισε ότι τόσο οι δημόσιες Αρχές όσο και οι πολίτες πρέπει να λειτουργούν με γνώμονα το συλλογικό καλό και την ευημερία της πόλης, ενθαρρύνοντας τα παιδιά να σκέφτονται και να δρουν με υπευθυνότητα προς όφελος της κοινότητας.
Ο περίπατος αποκάλυψε στα μάτια των παιδιών τη νεότερη ιστορία της Πάτρας και αποτέλεσε αφορμή για συζήτηση γύρω από τον κοινόχρηστο χώρο, τις ανάγκες της πόλης και την πολιτιστική της ταυτότητα. Το μότο που βγήκε κατά τη διάρκεια του περιπάτου είναι πως «κοιτώντας ψηλά ανακαλύπτεις της ομορφιά της πόλης».
Οι μικροί μας φίλοι έφυγαν με νέες γνώσεις και μια βαθύτερη αίσθηση της τοπικής τους ταυτότητας.
Τη δράση διοργάνωσε ο Δρ. Κωνσταντίνος Β. Πρώιμος, Επίκουρος Καθηγητής Ιστορίας, Θεωρίας και Κριτικής της Αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών, με τη συνεργασία του Κωνσταντίνου Πετράκου και του Γιάννη Παπαδόπουλου, που συνέβαλαν ουσιαστικά στην επιτυχία της.
Στους αρχιτεκτονικούς περιπάτους συμμετείχαν ο Γιώργος Μαγιάκης, δημοτικός σύμβουλος και υπεύθυνος για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα των κατασκηνώσεων, καθώς και η Κατερίνα Νικολακοπούλου, προϊσταμένη του 5ου και 6ου Θερινού ΚΔΑΠ.
Η δράση βασίστηκε στο νέο βιβλίο «Πάτρα. Πόλη και Αρχιτεκτονική 1821-2021» των Γ. Α. Αίσωπου, Π. Γετίμη, Π. Συνοδινου (επιμ.) που εκδόθηκε από το Ίδρυμα Σ. & Λ. Σταυρόπουλου και το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News