Γερμανία: Ρεκόρ στον αριθμό των προσφύγων στη χώρα
Μειωμένες κατά 17% οι αιτήσεις ασύλου στις χώρες της Ενωσης
Ο αριθμός των προσφύγων στη Γερμανία έφθασε σε ύψος ρεκόρ από την δεκαετία του ’50.
Όπως μεταδίδει η Neue Osnabrücker Zeitung, επικαλούμενη στοιχεία απάντησης του Μητρώου σε κοινοβουλευτική ερώτηση της Αριστεράς, στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2024 ζούσαν στην Γερμανία περίπου 3,48 εκατομμύρια πρόσφυγες, κατά 60.000 περισσότεροι από ό,τι στο τέλος του 2023 και περισσότεροι από κάθε άλλη φορά μετά την δεκαετία του ’50.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, στα 3,48 εκατομμύρια περιλαμβάνονται όλοι όσοι ζητούν προστασία στην Γερμανία «για ανθρωπιστικούς λόγους», ανεξαρτήτως του καθεστώτος παραμονής τους – αιτούντες άσυλο, αναγνωρισμένοι πρόσφυγες και άτομα σε «καθεστώς ανοχής», π.χ. λόγω αναστολής απέλασης. Περίπου 1,18 εκατομμύρια προέρχονται από την Ουκρανία, ενώ ακολουθούν η Συρία και το Αφγανιστάν.
Τα στοιχεία του Κεντρικού Μητρώου Αλλοδαπών αναφέρουν ακόμη ότι έως το τέλος Ιουνίου του τρέχοντος έτους είχαν καταγραφεί 226.882 άτομα τα οποία έπρεπε να εγκαταλείψουν την χώρα, κατά 15.760 λιγότερα από πέρυσι. Το 80% από αυτούς βρίσκονται σε «καθεστώς ανοχής» και δεν απελαύνονται, λόγω της κατάστασης στην χώρα τους.
Με την συζήτηση για την μετανάστευση να κυριαρχεί στον δημόσιο διάλογο, στην έκθεση για τους νέους που παρουσίασε σήμερα η υπουργός Οικογένειας Λίζα Πάους (Πράσινοι), οι συντάκτες ζητούν να μην χρησιμοποιείται πλέον ο όρος «μεταναστευτικό υπόβαθρο» για άτομα που προέρχονται από άλλες χώρες, προκειμένου «να μην γίνεται διάκριση από τους “βιολογικώς” Γερμανούς». Σύμφωνα με την έκθεση, το 41% των παιδιών κάτω των έξι ετών που ζουν στην Γερμανία “συνδέονται με διαφορετική εθνική-πολιτισμική καταγωγή”. Ο αριθμός αυτός θα αντιστοιχούσε το 2022 στο 28,7% του πληθυσμού.
Η καθηγήτρια ανθρωπολογίας στο πανεπιστήμιο Γκέτε της Φρανκφούρτης Σουζάνε Σρέτερ επικρίνει τους συντάκτες της έκθεσης και υπενθυμίζει ότι ο όρος «μεταναστευτικό υπόβαθρο» εισήχθη από την Αριστερά, προκειμένου, σε περιπτώσεις εγκλημάτων οι δράστες να μην αναφέρονται ως «ξένοι», «’Αραβες» ή «νότιοι». Στα επίσημα έγγραφα της αστυνομίας, ο όρος «μεταναστευτικό υπόβαθρο» χρησιμοποιείται τα τελευταία δύο χρόνια, διευκρίνισε η κυρία Σρέτερ και εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα αναστραφεί «η σημαντική αυτή καινοτομία».
ΕΕ: Μειωμένες κατά 17% οι αιτήσεις ασύλου στις χώρες της Ένωσης
Οι αρχικές αιτήσεις ανθρώπων που ζητούν άσυλο σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μειώθηκαν τον Ιούνιο. Σύροι, Βενεζουελάνοι και Αφγανοί βρίσκονται πρώτοι στον κατάλογο των αιτούντων, σύμφωνα με έκθεση της Eurostat.
Η Eurostat κατέγραψε 70.375 αρχικές αιτήσεις για άσυλο από μη ευρωπαίους πολίτες στις 27 χώρες της Ενωσης, που μεταφράζεται σε μείωση κατά 17% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2023.
Σύμφωνα με το newsit, οι Σύροι παραμένουν η μεγαλύτερη ομάδα των αιτούντων άσυλο (12% τον Ιούνιο) και ακολουθούν Βενεζουελάνοι και Αφγανοί (9% και 8% αντίστοιχα).
Από το σύνολο των αιτήσεων αυτών, άνω των τριών τετάρτων κατατέθηκαν στην Γερμανία, την Ισπανία, την Ιταλία και την Γαλλία, ενώ το 2,9% έγινε από ασυνόδευτους ανήλικους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat
Ωστόσο, οι αιτήσεις που κατατέθηκαν στην Γερμανία τον Ιούνιο είναι μειωμένες κατά 27% στις 16.770 σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.
Διαβάστε επίσης:
Πάτρα: Ποιος είναι ο παρασημοφορημένος της ΕΛΑΣ που κατηγορείται για απάτη, τι έλεγε στην «Π»
Χασισοφυτεία με «εμπόρευμα» αξίας 2 εκ. ευρώ αποκάλυψε η Δίωξη Ναρκωτικών Πάτρας, τέσσερις συλλήψεις
Λίβανος: Άγνωστο το πώς και πότε οι βομβητές μετατράπηκαν σε βόμβες ΒΙΝΤΕΟ
Νεκρός 23χρονος σμηνίτης στη Σκοτίνα
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News