Πάτρα – Ψυχικά Πάσχοντες: Τραγικές συνθήκες νοσηλείας – Ανύπαρκτες υποδομές

Οι επισημάνσεις των ειδικών επιστημόνων είναι σαφείς και επανέρχονται στο προσκήνιο με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας.

Ψυχικά Η ομάδα που έχει αναλάβει την καθαριότητα του ιματισμού του ΠΓΝΠ
  • Περίπου ένας στους τέσσερις ανθρώπους θα παρουσιάσουν στην πορεία της ζωής τους κάποια ψυχική διαταραχή.
  • Η ψυχική διαταραχή επηρεάζει τους ανθρώπους όλων των ηλικιών, τα παιδιά, τους εφήβους, τους νέους και τα άτομα της τρίτης ηλικίας.

Οι επισημάνσεις των ειδικών επιστημόνων είναι σαφείς και επανέρχονται στο προσκήνιο με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας. Παρότι όλοι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο της καλής ψυχικής υγείας δομές για τη φροντίδα τους στη χώρα μας δεν είναι επαρκείς. Η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Η «Πελοπόννησος» έχει αναδείξει τα αποτελέσματα της καταγραφής που έκανε η επιτροπή που συγκρότησε η διοίκηση του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών τα οποία αποτυπώνουν την τραγική κατάσταση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας στην περιοχή της Αχαΐας και της Δυτικής Ελλάδας γενικότερα. Υπάρχει έλλειψη νοσοκομειακών και κοινοτικών δομών φροντίδας της περιοχής σε σύγκριση με το εθνικό όσο και το ευρωπαϊκό επίπεδο.

Αποτέλεσμα της έλλειψης των πρωτοβάθμιων δομών είναι το υψηλό ποσοστό ακούσιων νοσηλειών ψυχιατρικών κλινικών που κυμαίνεται στο 87,4%, υπερβαίνοντας κατά πολύ τον εθνικό και ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Μεμονωμένες δομές, όπως το Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής του «Αγίου Ανδρέα» και το Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών έχουν εξασφαλίσει ένα πλαίσιο ολιστικής φροντίδας των ψυχικά πασχόντων.

Ειδικότερα, το Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών φέτος συμπληρώνει 40 χρόνια λειτουργίας και είναι η πρώτη εξωνοσοκομειακή Μονάδα που λειτούργησε στην περιοχή μας. Εχει κάνει πρωτοποριακά άλματα στη φροντίδα των ψυχικά πασχόντων.

Ανάμεσα σε αυτά είναι ο Κοινωνικός Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης-ΚΟΙΣΠΕ «Φάρος», ο οποίος έχει ανοίξει δρόμους επαγγελματικής αποκατάστασης σε 70 ψυχικά πάσχοντες.

Οπως αναφέρει στην «Π» ο ψυχίατρος και διευθυντής του Κέντρου Στέφανος Κούλης «σήμερα στις υπηρεσίες που έχουμε αναπτύξει απασχολούνται 70 ασθενείς. Ενας πολύ σημαντικός αριθμός πασχόντων που έχει αποκατασταθεί επαγγελματικά με ότι αυτό βέβαια συνεπάγεται και για τη θεραπεία του και την κοινωνική του επανένταξη».

Ειδικότερα ομάδες εργαζομένων του «Φάρου» έχουν αναλάβει τα εξής έργα:
⦁ Καθαριότητα ιματισμού ΠΓΝΠ και «Αγίου Ανδρέα».
⦁ Καθαριότητα Καραμανδανείου.
⦁ Τηλεγραμματεία-ραντεβού «Αγίου Ανδρέα», καθώς και ιδιωτικών ιατρείων.
⦁ Καθαριότητα Κέντρων Υγείων και τις ΤΟΜΥ (Αχαΐα-Ηλεία-Αιτωλοακαρνανία).
⦁ Καθαριότητα γραφείων ΕΟΠΥΥ-ΕΚΑΒ και ΟΚΑΝΑ.
⦁ Φροντίδα νησίδας στην είσοδο της πόλης.

«Εχουμε βρει πολύ μεγάλη ανταπόκριση στον υγειονομικό χώρο (6η ΥΠε, νοσοκομεία) και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Επίσης μας βοηθάει και μας διευκολύνει η Πολιτεία, ώστε να έχουμε συνεργασίες με φορείς» μας είπε ο κ. Κούλης, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι:

«Πλέον έχουμε και ένα πιλοτικό γραφείο για στήριξη ασθενών που εντάσσονται στην ελεύθερη αγορά εργασίας. Στη χώρα μας λειτουργούν τέσσερα τέτοια γραφεία. Εχουμε ήδη τοποθετήσει σε επιχειρήσεις τρεις ασθενείς (καθαριότητα εστίασης και γεωπόνος σε φυτώριο) και προχωράμε».

Εκ μέρους των ασθενών ο πρόεδρος του Σωματείου Ατόμων με Ψυχική Αναπηρία Αχαΐας «ΣΘΕΝΟΣ» Δημήτρης Φωτόπουλος με αφορμή τη σημερινή ημέρα δήλωσε στην «Π»: «Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας και φέτος, με πολλές όμως δυσκολίες για τα Ατομα με Ψυχική Αναπηρία. Τίποτα δεν είναι δεδομένο για μας, κάθε μέρα είναι ένας αγώνας με την ασθένεια, τις διακρίσεις, αλλά και τον εαυτό μας», εξηγώντας:

«Οι προκαταλήψεις ακόμη είναι εδώ και το στίγμα επίσης. Χρειαζόμαστε περισσότερη υποστήριξη και εκπαίδευση από την Πολιτεία για να επιβιώσουμε και να βρούμε ευκαιρίες, ώστε να ξανανιώσουμε αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση. Η οικονομική κρίση για μας δεν τελειώνει ποτέ. Τα αναπηρικά επιδόματα δεν φθάνουν ούτε για τις βασικές ανάγκες μας. Οι περισσότεροι ψυχικά ασθενείς δεν εργάζονται, είτε γιατί δεν μπορούν, είτε γιατί δεν έχουν τις ευκαιρίες να προσπαθήσουν. Πολλά μέλη του Σωματείου μας δυσκολεύονται στην επαφή τους με τις υπηρεσίες και μπορεί να μένουν για πολύ καιρό χωρίς ψυχιατρική και ψυχολογική βοήθεια».

ΝΟΣΗΛΕΙΑ

Αναφερόμενος στις συνθήκες νοσηλείας ο κ. Φωτόπουλος υπογραμμίζει:
«Οι συνθήκες νοσηλείας είναι κάποιες φορές σκληρές και βγαίνοντας από μια νοσηλεία σε ψυχιατρική κλινική νιώθεις ότι όλα είναι “βουνό”! Οι σχέσεις με την οικογένεια, η θεραπεία, τα φάρμακα, οι φίλοι, όλα αυτά αλλάζουν. Η ζωή δεν σταματάει φυσικά, αλλά όμως πολλά αλλάζουν στην καθημερινότητά μας. Αγχος και πίεση να βρεις μία απασχόληση, να τα καταφέρεις ενώ η διάθεσή σου είναι στο πάτωμα, να βρεις μέσα σου δύναμη για να μην τα παρατήσεις».

Ο ίδιος αναγνωρίζει ότι «στην Πάτρα είμαστε πιο τυχεροί, γιατί υπάρχουν αρκετές δομές που μπορούμε να απευθυνθούμε, όπως το Κέντρο Ψυχικής Υγείας, ο ΚΟΙΣΠΕ, ο ΣΟΨΥ και να βρούμε διεξόδους και υποστήριξη. Ομως σε πιο απομακρυσμένες περιοχές, όπως τα Καλάβρυτα, το Αίγιο και τα χωριά της Αχαΐας, τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Μιλάμε για κοινωνική ένταξη, αλλά χωρίς γιατρούς, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, νοσηλευτές, πώς θα  έχουμε τη σωστή θεραπεία; Πώς θα ξαναβρούμε τη λειτουργικότητά μας μετά από μια κρίση; Υποστήριξη χρειαζόμαστε, όχι οίκτο. Γι’ αυτό και το Σωματείο ”ΣΘΕΝΟΣ” θα προσπαθεί να γίνεται η φωνή όσο το δυνατόν περισσότερων ατόμων με Ψυχική Αναπηρία στην περιοχή μας».

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία σε συνεργασία με την Περιφέρεια σωματεία-μέλη της και φορείς ψυχικής υγείας διοργανώνει σήμερα δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών σε θέματα ψυχικής υγείας, καταπολέμησης του στίγματος και του αποκλεισμού των ατόμων με ψυχική αναπηρία. Από τις 10:00-13:00 θα βρίσκονται στον πεζόδρομο Ρήγα Φεραίου και Αγίου Νικολάου εθελοντές των φορέων ψυχικής υγείας και θα διανείμουν ενημερωτικό υλικό σε πολίτες.Μεθαύριο Σάββατο (ώρες 10:00- 14:00), στην αίθουσα του Οργανισμού Λιμένος Πατρών θα πραγματοποιηθεί, παρουσία του υφυπουργού Υγείας αρμοδίου για τα θέματα Ψυχικής Υγείας Δημήτρη Βαρτζόπουλου, ανοιχτή συζήτηση με εκπροσώπους δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, οργανώσεων, σωματείων και δομών ψυχικής υγείας με σκοπό την ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα άτομα με ψυχική αναπηρία και οι υπάρχουσες δομές στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πάτρα – Εισαγγελέας για το «τέρας» της Ηλείας: «Κάθε λάθος μας, έχει επιπτώσεις»

Ηλεκτρικό Ρεύμα: Όλες οι αλλαγές σε τιμολόγια και νυχτερινό, ποιους αφορά

Καιρός: Παραμένουν οι καλοκαιρινές διαθέσεις με τοπικές βροχές, η πρόγνωση για την Πάτρα

Τυφώνας «Μίλτον»: Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών, άνδρας διασώθηκε πάνω σε ψυγείο στη θάλασσα! ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ

Κασσελάκης: Παραμένω πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα κάνω νέο κόμμα, τι είπε για Τσίπρα

Απεργία και μοτοπορεία σήμερα στην Πάτρα από τους ντελιβεράδες

Έπος, η Ελλάδαρα 2-1 την Αγγλία στο Γουέμπλεϊ ΦΩΤΟ

Πάτρα: Ενημέρωσε διαδικτυακά πως θα αυτοκτονήσει, το τηλεφώνημα και η επέμβαση της ομάδας ΔΙΑΣ

Πάτρα: Ανατροπή στην είδηση περί μαχαιρώματος ανηλίκων, τι συνέβη

Πάτρα: Σφραγίσθηκε ο «Εσπερος» – Ετοιμάζεται για καταστήματα και ιδιωτική φοιτητική εστία