Πρωταθλητές οι Ελληνες 16χρονοι στο τζογάρισμα – Σοκαριστικά στοιχεία

Οι Ελληνες 16χρονοι πρώτοι στον ηλεκτρονικό τζόγο σε επίπεδο Ευρώπης το 2015 και το 2020

Τζογάρισμα

Η Ελλάδα έρχεται πρώτη στην Ευρώπη στον ηλεκτρονικό τζόγο στους 16χρονους.

Υπάρχουν παιδιά που ξενυχτούν όλο το βράδυ στο ίντερνετ και επειδή δεν ξυπνούν το πρωί, κάνουν κατ’ οίκον διδασκαλία.

Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν το απόγευμα του Σαββάτου στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών στη διάρκεια της ιατροκοινωνικής εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών στο πλαίσιο του εορτασμού της μνήμης του Αγίου Ιατρού Ευαγγελιστή Λουκά, προστάτη των Ιατρών και η οποία εντάσσονταν στο πλαίσιο των εργασιών του 14ου Παμπελοποννησιακού Συνεδρίου της Ιατρικής Εταιρείας Δυτικής Ελλάδας με θέμα: «Τα νέα παιδιά στο μονοπάτι της ζωής στη μετά COVID εποχή», ήταν συγκλονιστικά.

Τα αποκαλυπτικά στοιχεία παρουσίασε η ομότιμη καθηγήτρια Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Μένη Μαλλιώρη, ο πρόεδρος της Παιδοψυχιατρική Εταιρείας Ελλάδος και διευθυντής του Τμήματος Ψυχιατρικής παιδιών-εφήβων «Ασκληπιείο Βούλας», Μάνος Τσαλαμανιός και ο ψηφιακός αναλυτής Παντελής Ταμπακόπουλος υπό τον συντονισμό της προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου και αντιπεριφερειάρχη Υγείας Αννας Μαστοράκου.

Τζογάρισμα

Η κ. Μαλλιώρη, αναφερόμενη στον ηλεκτρονικό τζόγο, έκανε λόγο για «επιδημία μέσα στην πανδημία». Αναλύοντας τα σχετικά στοιχεία που προκύπτουν από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής και παρουσιάζουν τα ποσοστά του ηλεκτρονικού τζόγου για τους 16χρονους, υπογράμμισε ότι «οι Ελληνες 16χρονοι είναι πρώτοι στον ηλεκτρονικό τζόγο το 2015 και το 2020 και το επόμενο εξάμηνο περιμένουμε και την τρίτη καταγραφή ελπίζω να μην συνεχίσουμε να καταλαμβάνουμε την πρώτη θέση. Και βεβαίως έχουμε παράλληλα αύξηση της επιθετικότητας, της ενδοοικογενειακής βίας, των γυναικοκτονιών, συμμοριών από εφήβους με παραβατικότητα η χώρα μας έρχεται πρώτη».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε η κ. Μαλλιώρη στις διαδρομές προώθησης του ηλεκτρονικού τζόγου. «Επιθετική διαφήμηση, αρρύθμιστη αγορά, μίμηση προτύπων, ψυχολογία του έφηβου, εύκολο κέρδος, αντιμετώπιση φτώχειας. Κι όλα αυτά συμβαίνουν υπό το φως του ήλιου. Οχι κρυφά. Είναι απαράδεκτο για παράδειγμα ένα δυνατό πρότυπο για τους νέους όπως αυτό του Γιάννη Αντετοκούνμπο, να διαφημίζει εταιρεία στοιχημάτων. Πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους διαφορετικά δεν θα μπορέσουμε να θεραπεύσουμε αυτή την επιδημία. Δεν μπορεί να λέει η διαφήμιση σε έναν έφηβο ‘’παίξε υπεύθυνα’’. Αυτό δεν είναι απαγόρευση είναι ώθηση» και πρόσθεσε:

«Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) ο τζίρος όλων των παιγνίων στην Ελλάδα το 2023, ανήλθε σε 36 δις ευρώ, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2024, ανήλθε σε 22 δις ευρώ».

Εξίσου αποκαλυπτικά ήταν τα στοιχεία που παρουσίασε η κ. Μαλλιώρη και αφορούν στη χρήση ψυχοδραστικών ουσιών. Οπως τόνισεμ πλέον όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτου ηλικίας βρίσκουν«τα πάντα, παντού» εξηγώντας ότι:

«Αντιμετωπίζουμε μια πιο σοβαρή κατάσταση με τα ναρκωτικά λόγω της υψηλής διαθεσιμότητας -νέοι τρόποι προμήθειας- τεχνολογία. Της ποικιλομορφίας στην κατανάλωση ναρκωτικών – πολλαπλή χρήση. Των ψυχοτρόπων άγνωστης περιεκτικότητας – νοθευμένα και τη νέας κατηγορίας χρηστών λόγω πανδημίας, άτομα που θέλουν να αντιμετωπίσουν την ψυχική τους επιβάρυνση με διεγερτικά και ευφοριογόνες ουσίες» εξήγησε η κ. Μαλλιώρη προσθέτοντας ότι «η κάνναβη αναφέρεται συχνότερα από τη χρήση καπνού. Οι συνηθέστεροι λόγοι χρήσης κάνναβης, μείωση του άγχους, ευφορία, χαλάρωση, βελτίωση του ύπνου διασκέδαση, κοινωνικοποίηση. Ενώ το περιβάλλον χρήσης ήταν το σπίτι (85%) λόγω περιοριστικών μέτρων».

⦁ @ Στο διάστημα της πανδημίας ήταν συγκριτικά με το πριν, αυξημένη η χρήση κάνναβης και κοκαΐνης.
⦁ @ Παρά τα περιοριστικά μέτρα του COVID-19 υπήρξε ανθεκτικότητα διακίνησης και αγορών ναρκωτικών.
⦁ @ Τα προϊόντα κάνναβης αυξάνουν τις επιπτώσεις στην υγεία λόγω νόθευσης με συνθετικά κανναβινοειδή.
⦁ @ Μεγάλη αύξηση χρήσης κοκαϊνης-κρακ-διεγερτικών με συνέπεια αύξηση της, επιθετικότητας, ενδοοικογενειακής βίας, ψυχικών διαταραχών, αιτημάτων θεραπείας.
⦁ @ Η κοκαΐνη το 2020 ήταν, μετά την κάνναβη, η δεύτερη πιο διαδεδομένη ουσία στα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων, ενώ η ηρωίνη ήταν τρίτη.

«Στην Ελλάδα είχαμε ρεκόρ στη χρήση κοκαΐνης μέσα στην Πανδημία, ενώ διπλασιάστηκε και η χρήση αντικαταθλιπτικών, συγκριτικά με το 2019» τόνισε καθηγήτρια Ψυχιατρικής, παραθέτοντας τα εξής στοιχεία: «Συγκεκριμένα, στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2019 η κατανάλωση κοκαΐνης ήταν 482 γρ. την ημέρα, ενώ στον πρώτο αποκλεισμό τον Μάρτιο του 2020, φτάσαμε σε διπλασιασμό (804 γρ/ημέρα) και στον δεύτερο αποκλεισμό τον Νοέμβριο του 2020 σε τετραπλασιασμό, δηλαδή 1837 γρ. ημερησίως. Η αύξηση συνεχίστηκε φτάνοντας τον Μάρτιο του 2021, σε χρήση 2.396 γρ. ημερησίως».

Κλείνοντας, η κ. Μαλλιώρη τόνισε ότι πρέπει να ενεργοποιηθούν και άλλες πηγές δεδομένων σε πανελλαδικό επίπεδο ώστε να έχουμε ξεκάθαρη εικόνα τη συμβαίνει στην κοινωνία. Ανάμεσα σε αυτές είναι τα επείγοντα περιστατικά όπου φτάνουν δεκάδες πολίτες με διάφορα συμπτώματα καιμ αφού αποκλείονται παθολογικά αίτιαμ τους διώχνουν χωρίς να ελέγχονται ψυχιατρικά για εξαρτήσεις, κ.ά., ανάλυση καταλοίπων σε σύριγγες, ανάλυση λυμάτων, διαδικτυακές έρευνες, υπηρεσίες ανάλυσης ναρκωτικών.

Dark Web: Ο πιο ηθικός πουλάει ουσίες

Ο κ. Τσαλαμανιός, αναλύοντας το σκέλος των επιπτώσεων της πανδημίας στα παιδιά ανέφερε ότι έχει σπείρει «αγωνία, ανασφάλεια, θυμό, φόβο, κατάθλιψη, μετατραυματικές διαταραχές, αϋπνίες, ανησυχία για αιφνίδιο αποχωρισμό και απώλεια εργασίας των γονιών. Πρόκειται για συναισθήματα που κυριαρχούν στους νέους μετά την πανδημία».

Ιδιαίτερα στάθηκε στη διατάραξη του ύπνου. «Οι ώρες που τα παιδιά του δημοτικού σχολείου έκαναν μάθημα ήταν μεσημεριανές και αυτό τους άφηνε περιθώρια για ξενύχτι. Είτε το καταλαβαίναμε εμείς οι γονείς είτε όχι, τα παιδιά έμειναν ξάγρυπνα μπροστά στις οθόνες μέχρι τις 5 το πρωί. Κάτι που έγινε σε πολλά παιδιά συνήθεια, με αποτέλεσμα να μην μπορούν ξυπνήσουν το πρωί για το σχολείο. Και για τον λόγο αυτό, καλώ τους εκπαιδευτικούς να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στους μαθητές που κάνουν κατ οίκον διδασκαλία επειδή ξενυχτούν το βράδυ».

Καταλήγοντας, δεν έκρυψε ότι σήμερα είναι πολύ δύσκολο να είσαι γονιός. «Δεν μπορεί κάποιος να θυμάται ότι είναι γονιός όταν συλλάβουν το 17χρονο παιδί του για παραβατικότητα. Τότε είναι αργά. Από τα πρώτα χρόνια ο γονιός καλείται να δώσει τη μάχη της διαπαιδαγώγησης και μάλιστα σε μία εποχή που η επίδραση της οικογένειας και του σχολείου πάνω στο παιδί είναι μικρή σε αντίθεση με την τεχνολογία».

Ο κ. Ταμπακόπουλος, που είναι πιστοποιημένος για έρευνα στο σκοτεινό διαδίκτυο, επισήμανε: «Στο σκοτεινό διαδίκτυο, ο πιο ηθικός εκεί μέσα πουλάει ναρκωτικά. Και ,δυστυχώς, οι νέοι μπαίνουν και σερφάρουν για ώρες. Ολα τούς δίνονται απλόχερα. Μπορεί να διαλέξει ο καθένας οτιδήποτε, ναρκωτικά, ουσίες, όπλα, εκβιασμούς, πληρωμένο έγκλημα, κ.ά.».

Ενδεικτικά ο κ. Ταμπακόπουλος ανέφερε την πρόσφατη σύλληψη τριών νέων 16, 18 και 20 ετών στη Θεσσαλονίκη για κλοπές σε καταστήματα. «Οταν ρώτησαν τον 18χρονο φοιτητή γιατί το έκανες; Απάντησε ‘’το είδα στο YouTube και σε τραγούδια που άκουσα’’. Η επιρροή της τεχνολογίας στους νέους με τρομάζει. Εχουμε παιδιά 14 -15 ετών που πρωταγωνιστούν σε κυκλώματα παιδικής πορνογραφίας».

Επίσης ο κ. Ταμπακόπουλος εστίασε στην ψευδαίσθηση που υπάρχει ότι σβήνοντας ένα αρχείο από τον προσωπικό μας λογαριασμό αυτό έχει διαγραφεί.

«Τίποτα δεν διαγράφεται στο διαδίκτυο. Σας ακολουθεί για πάντα οτιδήποτε κάνετε στο διαδίκτυο. Κι αυτό μπορεί να επηρεάσει το μέλλον ενός νέου ανθρώπου. Πλέον, εταιρείες πριν προσλάβουν κάποιον, έχουν ειδικές υπηρεσίες και ψάχνουν στο διαδίκτυο για να βρουν τα ίχνη του υποψήφιου εργαζόμενου της. Αν βρουν κάτι που μπορεί να έχει γράψει ακόμα και στην ηλικία των 12 ετών και δεν τους αρέσει, δεν τον προσλαμβάνουν».
Υψώνοντας δε το κινητό του, είπε: «Αυτό είναι ένα όπλο δεν είναι μόνο ένα κινητό. Και αναφέρω το πιο απλό. Οταν εγώ μέσω αυτού εκβιάζω έναν συμμαθητή μου, δεν τον σκοτώνω;».