Συνέδριο της ΚΕΔΕ: 10+10 νέες αλλαγές στους δήμους – Μιλάνε στην «Π» Πελετίδης, Παπαδόπουλος, Μπαρής
Ποιες οι σημαντικότερες αλλαγές, οι οποίες τίθενται ως βάση διαλόγου για τη σύνταξη του νέου Ενιαίου Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Με έντονο πολιτικό ενδιαφέρον ξεκίνησε την Πέμπτη στη Ρόδο το ετήσιο συνέδριο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος, με την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου να ανοίγει τις εργασίες του συνεδρίου, τον υπουργό Εσωτερικών Θόδωρο Λιβάνιο να αναπτύσσει τις μεταρρυθμιστικές προθέσεις της κυβέρνησης και τους πολιτικούς αρχηγούς Νίκο Ανδρουλάκη, Νίκο Παππά, Δημήτρη Κουτσούμπα, Δημήτρη Νατσιό και Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Των ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ και ΠΡΟΚΟΠΗ ΚΟΓΚΟΥ
Ο κ. Λιβάνιος αποκάλυψε μια σειρά από αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση που αφορούν τόσο το σύστημα εκλογής των δημοτικών και περιφερειακών αρχών, όσο και ζητήματα διακυβέρνησης, εποπτείας, οικονομικής διαχείρισης, καταστατικής θέσης των αιρετών και αρμοδιοτήτων της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Οι σημαντικότερες αλλαγές, οι οποίες τίθενται ως βάση διαλόγου για τη σύνταξη του νέου Ενιαίου Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι οι εξής:
⦁ Εκλογή δημοτικών και περιφερειακών αρχών σε έναν και μόνο γύρο. Ο εκλογέας θα έχει τη δυνατότητα επιλογής και δεύτερου συνδυασμού, στο ίδιο ψηφοδέλτιο. Σε περίπτωση που κανένας συνδυασμός δεν συγκεντρώσει το 50% + 1 ψήφο επί των έγκυρων ψήφων της πρώτης επιλογής, οι δύο πρώτοι σε ψήφους συνδυασμοί προκρίνονται στη δεύτερη φάση καταμέτρησης. Οι δεύτερες ψήφοι (δεύτερη επιλογή) των ψηφοδελτίων των συνδυασμών που μένουν εκτός της δεύτερης φάσης προστίθενται στις ψήφους των δύο πρώτων συνδυασμών.
⦁ Προαιρετική ηλεκτρονική ψηφοφορία στις εκλογές δήμων και περιφερειών
⦁ Κήρυξη πρόωρων εκλογών, εντός των 3 πρώτων ετών της πενταετούς θητείας, για το υπόλοιπο της θητείας
⦁ Ορισμός επιπλέον υποψηφίων συμβούλων χωρίς σταυρό προτίμησης
⦁ Δημιουργία ποσόστωσης για τη συμμετοχή υποψηφίων ηλικίας έως 30 ετών στους αυτοδιοικητικούς συνδυασμούς
⦁ Κατάργησης της δυνατότητας απόσπασης αιρετών δημοσίων υπαλλήλων λόγω εκλογής
⦁ Μείωση του αριθμού των υποψηφίων συμβούλων σε έως 50% επιπλέον των θέσεων, αντί 150% που ισχύει σήμερα
⦁ Εκλογή των δημοτικών συμβούλων ενιαία στο σύνολο του δήμου και όχι ανά δημοτική ενότητα
⦁ Διεξαγωγή των εκλογών την τελευταία Κυριακή του Νοεμβρίου
Επιπλέον, προτείνονται αλλαγές και στο σύστημα διακυβέρνησης, την καταστατική θέση αιρετών, την εποπτεία, τις αρμοδιότητες και την οικονομική διαχείριση των ΟΤΑ:
⦁ Υποχρεωτική δημόσια διαβούλευση για όλες τις κανονιστικές πράξεις πριν εισαχθούν στο δημοτικό / περιφερειακό συμβούλιο.
⦁ Αποκλειστικά ηλεκτρονικά τοπικά δημοψηφίσματα για θέματα αρμοδιότητας των δήμων.
⦁ Σύσταση θέσης υπηρεσιακού γραμματέα σε δήμους άνω των 200.000 κατοίκων.
⦁ Αύξηση της αντιμισθίας δημάρχων και αντιδημάρχων, αναστολή επαγγελματικής δραστηριότητας δημάρχου σε δήμους άνω των 20.000 κατοίκων και υποχρεωτική άδεια για το σύνολο της θητείας.
⦁ Κατάργηση χωρικής αρμοδιότητας των Ελεγκτών Νομιμότητας.
⦁ Επιτάχυνση της έκδοσης αποφάσεων για έλεγχο νομιμότητας εντός 10 ημερών.
⦁ Διατήρηση του Δημοτικού Τέλους για την κάλυψη ανταποδοτικών υπηρεσιών και καθιέρωση Τέλους Τοπικής Ανάπτυξης, με την ενσωμάτωση σε αυτό του Δημοτικού Φόρου και του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας. Το ΤΤΑ θα καθορίζεται ελεύθερα από τους δήμους και θα αξιοποιείται για την κάλυψη πάσης φύσης δαπανών και επενδυτικών δραστηριοτήτων.
⦁ Επαναφορά του προληπτικού ελέγχου του Ελεγκτικού Συνεδρίου για εντάλματα άνω των 15.000 ευρώ.
⦁ Σύσταση Κέντρου Διαχείρισης Δημοτικών Εσόδων υπό την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, στο οποίο θα αναρτώνται κάθε είδους βεβαιωμένες οφειλές προς δήμους.
⦁ Ανακατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ δήμων, περιφερειών, Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και Κεντρικού Κράτους με 3 κριτήρια.
Ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης σχολιάζοντας στην “Πελοπόννησο”, συνολικά τις εργασίες του συνεδρίου, επισήμανε την απαισιοδοξία του για τα αποτελέσματα των συζητήσεων και των αποφάσεων που θα παρθούν. Με τα όσα είπε, θέλησε να δείξει ότι διαφωνεί με τις πολιτικές που προτείνει η κυβέρνηση για την καλύτερη διαχείριση των δήμων, καθώς θεωρεί ότι δεν αγγίζονται τα ουσιώδη προβλήματα.
Τόνισε: «Εχουμε συζητήσει όλα τα προβλήματα και σε πολλά συμφωνούμε. Θα λυθούν τα δίκαια αιτήματα των συνδημοτών; Θα έχουμε καλύτερη πορεία ή μια από τα ίδια; Η φτώχεια, η ανεργία θα μπουν σε καλύτερη φάση ή θα συνεχίσουμε τα ίδια; Τα σχολεία μας θα έχουν τουλάχιστον ένα χώρο αξιοπρεπή ή θα παραπέμπουν σε άλλες εποχές; Δεν είμαστε αισιόδοξοι πως θα γυρίσουμε από το συνέδριο γεμάτοι με λύσεις στις πόλεις μας. Η κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να ικανοποιήσει τον βασικό πυρήνα των αιτημάτων μας. Χρειαζόμαστε χρήματα και έχουμε πρόβλημα με το προσωπικό. Υπάρχει περίπτωση να μην καταλαβαίνουν τις ανάγκες των δήμων στην κυβέρνηση; Καταλαβαίνουν αλλά έχουν άλλα σχέδια. Χωρίς εργαζόμενους οι δήμοι θα είναι απλοί ελεγκτικοί μηχανισμοί. Είναι θέμα τιμής να χρωστάει το κράτος στους δήμους δισεκατομμύρια και εμείς να τρέχουμε να τα πάρουμε από τους φτωχούς. Η κυβέρνηση έχει διαλέξει μετερίζι. Ο πρωθυπουργός αν δεν καταλαβαίνει τα προβλήματα των δήμων, τότε δεν κάνει για πρωθυπουργός. Δεν πρέπει να γίνουμε ελεγκτικός μηχανισμός. Δεν πρέπει να νομίσουν κάποιοι ότι χαζέψαμε. Ή με το μέρος του λαού ή με το μέρος των πιράνχας».
«Οι εξαγγελίες είναι αιφνιδιασμός»
Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδας -δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος, σχολιάζοντας -από την Ρόδο- τις εξαγγελίες του υπουργού Θ. Λιβάνιου, τόνισε στην «Πελοπόννησο»: «Αυτά που μας παρουσίασε τα ακούσαμε για πρώτη φορά και δεν έχουμε καμία εικόνα.
Θα γίνουν επιτροπές για να επεξεργαστούν τα στοιχεία μέχρι 31 Μαρτίου 2025, όπου και θα παρθούν αποφάσεις για τον νέο Κώδικα Αυτοδιοίκησης. Ορισμένα από αυτά μπορεί να μείνουν, όμως θα υπάρξουν κι αλλαγές. Θα τα δούμε αναλυτικά τις επόμενες μέρες και θα τοποθετηθούμε. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που προέχει είναι να δοθεί πρόγραμμα χρηματοδότησης απευθείας στους δήμους και όχι μέσω των περιφερειών, για να συντηρήσουμε τις υποδομές μας».
Ο αντιπρόεδρος της ΠΕΔ – δήμαρχος Ερυμάνθου Θεόδωρος Μπαρής δήλωσε στην «Π»: «Οι εξαγγελίες είναι αιφνιδιασμός από τον υπουργό και έγιναν χωρίς διαβουλεύσεις με την τοπική αυτοδιοίκηση. Ο νέος Κώδικας είναι πολύ σημαντικός και χρειάζεται πολλή συζήτηση για να φτάσουμε σε ένα πλαίσιο. Θα τα εξετάσουμε στις επόμενες συνεδριάσεις και θα αντιδράσουμε».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News