Μπρα ντε φερ δήμων-κυβέρνησης στο συνέδριο της ΚΕΔΕ – Οι προτάσεις και οι διεκδικήσεις των Αχαιών
Ο νέος κώδικας τοπικής αυτοδιοίκησης φέρνει αναταράξεις, με τα προβλήματα των Δήμων να συνεχίζουν να υπάρχουν
Το μέλλον των δήμων της χώρας μπορεί να είναι ευοίωνο μόνο αν γίνει μια επανεκκίνηση. Αυτή είναι η κεντρική ιδέα που συμφώνησαν όλοι οι συμμετέχοντες στο ετήσιο συνέδριο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο τις προηγούμενες ημέρες, όμως διαφώνησαν με τον τρόπο που θα γίνει αυτή η επανεκκίνηση.
Από τη μία πλευρά, ο υπουργός Εσωτερικών Θόδωρος Λιβάνιος εμφάνισε στο προσκήνιο τη σύνταξη ενός νέου Ενιαίου Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ από την άλλη οι δήμαρχοι επέμειναν πως για την εύρυθμη λειτουργία των δήμων απαιτούνται άμεσες ενέργειες για την καταπολέμηση της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης των υπηρεσιών.
Μεταξύ άλλων, ο νέος κώδικας που θα βρίσκεται σε διαβούλευση τους επόμενους μήνες περιλαμβάνει αλλαγές στην εκλογή δημοτικών και περιφερειακών αρχών σε έναν και μόνο γύρο, την προαιρετική ηλεκτρονική ψηφοφορία στις εκλογές δήμων και περιφερειών, την κήρυξη πρόωρων εκλογών, εντός των 3 πρώτων ετών της πενταετούς θητείας, για το υπόλοιπο της θητείας, αλλά και αλλαγές στην υποχρεωτική δημόσια διαβούλευση για όλες τις κανονιστικές πράξεις πριν εισαχθούν στο δημοτικό / περιφερειακό συμβούλιο, τον έλεγχο νομιμότητας αποφάσεων και την καθιέρωση νέου Τέλους Τοπικής Ανάπτυξης που θα ενσωματωθεί σε αυτόν ο δημοτικός φόρος και το ΤΑΠ.
Αυτό που δεν αναλύθηκε αλλά θα περιλαμβάνεται στις αλλαγές που θα φέρει ο νέος κώδικας είναι η ανακατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ των δήμων, των περιφερειών, των αποκεντρωμένων διοικήσεων και του κράτους.
Σε πρώτη φάση οι περισσότεροι δήμαρχοι δυσανασχέτησαν και χαρακτήρισαν αιφνιδιαστική την παρουσίαση του πλάνου από τον υπουργό Εσωτερικών. Ωστόσο, ο κ. Λιβάνιος είχε προαναγγείλει τη σύνταξη νέου Κώδικα πριν από περίπου ένα μήνα.
Παρά τις αρχικές αντιδράσεις των δημάρχων, εκτιμάται ότι η όλη διαπραγμάτευση μεταξύ δήμων και κυβέρνησης θα κριθεί στο ζήτημα της μεταφοράς αρμοδιοτήτων αλλά και στη θέσπιση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων. Με αυτόν τον τρόπο, αν ικανοποιηθούν οι δήμαρχοι, θα μπορέσουν να καμφθούν οι όποιες αντιστάσεις.
Θανάσης Παπαδόπουλος: Χρηματοδοτήσεις και αποζημιώσεις
Τη θέσπιση ενός νέου χρηματοδοτικού εργαλείου αποκλειστικά για τους δήμους, ώστε η πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση να υπερβεί τις σημερινές οικονομικές δυσκολίες και ν’ ανταποκριθεί στην ευθύνη συντήρησης των υποδομών, αλλά και εκτέλεσης νέων έργων ζήτησε απ’ τον υπουργό Εσωτερικών ο δήμαρχος Καλαβρύτων και Πρόεδρος της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδας Θανάσης Παπαδόπουλος, κατά την παρέμβασή του στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ τη Ρόδο.
Ο κ. Παπαδόπουλος περιέγραψε τη δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι δήμοι όλης της χώρας. Ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Δήμο Καλαβρύτων, με πόρους ΣΑΤΑ μόλις 354.000 ευρώ για 130 χωριά και οδικό δίκτυο 600 χιλιομέτρων. Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι οι χρηματοδοτήσεις πηγαίνουν στις περιφέρειες και όχι στους δήμους και αυτό πρέπει ν’ αλλάξει με τη δημιουργία νέου χρηματοδοτικού προγράμματος, κατά τα πρότυπα του «Θησέα».
Επίσης, ο δήμαρχος Καλαβρύτων αναφέρθηκε και στην ανάγκη θέσπισης Ειδικού Προγράμματος για τους ορεινούς και μειονεκτικούς δήμους.
Για τη δε Πολιτική Προστασία, σημείωσε ότι και εδώ οι τεράστιες ανάγκες καλύπτονται από πενιχρούς πόρους των δήμων, δεν υπάρχουν χρηματοδοτήσεις, αλλά και ούτε και αποτελεσματική προετοιμασία για την πλήρη θωράκιση έναντι φυσικών καταστροφών και έκρουσε κώδωνα κινδύνου.
Ακόμα, ο κ. Παπαδόπουλος ζήτησε απ’ το Συνέδριο της ΚΕΔΕ να εγκριθεί ψήφισμα για το ζήτημα των γερμανικών οφειλών, ευθυγραμμισμένο με τη θέση του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών «Ελληνικά Ολοκαυτώματα 1940–1945» και με αφορμή την πρόσφατη αναφορά του προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ–Βάλτερ Σταϊνμάιερ.
Ειδικότερα ο κ. Παπαδόπουλος χαρακτήρισε «απαξιωτική, προσβλητική και προκλητική τόσο προς την Ιστορία όσο και προς τη Δικαιοσύνη» τη θέση του Γερμανού προέδρου.
Και πρόσθεσε ότι «το Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών εδώ και δεκαετίες κρατά με κάθε τρόπο ενεργή τη διεκδίκηση, αξιώνοντας και απαιτώντας το τραύμα που προξένησαν οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής να κλείσει με την έμπρακτη καταβολή του χρέους των υπαιτίων για το σύνολο των οφειλών. Δηλαδή, για τις πολεμικές επανορθώσεις, για το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, για τις συλλογικές και ατομικές αποζημιώσεις. Δεν απεμπολούμε τις αξιώσεις μας».
Τάκης Ανδριόπουλος: Περίμενε να ακούσει περισσότερα
Ο δήμαρχος Αιγιάλειας Τάκης Ανδριόπουλος μπορεί να ταξίδεψε με προσδοκίες στη Ρόδο, αλλά επέστρεψε στο Αίγιο με άδεια χέρια, όπως και οι συνάδελφοί του απ’ όλη τη χώρα.
«Λύσεις στα σοβαρά προβλήματα της αυτοδιοίκησης, σε κάθε επίπεδο, δεν δόθηκαν και το χειρότερο είναι ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι θα δοθούν, ειδικά για τα προβλήματα της καθημερινότητας. Περισσότερο αποδείχθηκε ότι ήταν μια διαδικασία ψυχοθεραπείας των δημάρχων και των αντιδημάρχων παρά κάτι ουσιαστικό. Ταυτόχρονα, είχαμε υπουργούς και υφυπουργούς να μας διαβεβαιώνουν πως θα είναι δίπλα μας, αλλά στην ουσία δεν συμβαίνει αυτό» ήταν η τοποθέτηση του δημάρχου Αιγιάλειας στην «ΠτΔ».
Η βασική αγωνία των δημάρχων της Ελλάδας είναι πως θα ενισχυθούν οικονομικά, αλλά και πως θα προχωρήσουν σε προσλήψεις προσωπικού. Δεν άκουσαν και πολλά…
Γρηγόρης Αλεξόπουλος: «Θα είναι καθαροί οι ρόλοι;»
Με μια τοποθέτηση που ήταν περισσότερο πολιτική ανάλυση και εκφράζοντας αγωνιώδη ερωτήματα για το ποια είναι η κατεύθυνση και ο ρόλος των δήμων, εμφανίστηκε στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Ρόδο ο δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Γρηγόρης Αλεξόπουλος.
Παίρνοντας μέρος στη συζήτηση για την «επανεκκίνηση» των δήμων με θεσμική και οικονομική ενίσχυση και αυτοτέλεια, ο Γρ. Αλεξόπουλος εξέφρασε την πεποίθηση πως οι δήμοι πρέπει να αποτελέσουν τον μοχλό Ανάπτυξης της χώρας, με γενναίες μεταρρυθμίσεις που θα τους μετατρέψουν από φτωχούς συγγενείς σε ισχυρούς φορείς με κοινωνικό πρόσημο.
Ωστόσο, με τη μορφή ερωτημάτων, ο κ. Αλεξόπουλος έδειξε ποιες απαντήσεις πρέπει να δοθούν, για να θεωρηθεί επιτυχημένη η όποια μεταρρύθμιση.
«Θα είναι καθαροί οι ρόλοι των δήμων; Θα είναι καθαρές οι σχέσεις κράτους, περιφερειών, δήμων; Θα καταργηθεί το πελατειακό κράτος; Θα είναι η αυτοδιοίκηση μοχλός ανάπτυξης για τη χώρα;» ρώτησε ρητορικά ο δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας και υπενθύμισε πως και στο παρελθόν έγιναν μεταρρυθμίσεις, αλλά πάντοτε «υπήρχε το μακρύ χέρι του κράτους» που κρατούσε ελεγχόμενους τους δήμους.
Ταυτόχρονα, ο κ. Αλεξόπουλος έθιξε το γεγονός των διαρκώς αυξανόμενων αρμοδιοτήτων των δήμων με μειούμενους πόρους, γεγονός που δημιουργεί μια συνθήκη άνισης κατανομής ρόλων.
«Κάτι δεν πάει καλά. Τα μνημόνια έπρεπε να δώσουν την ευκαιρία να αναδιαμορφωθεί η λογική στην ανάπτυξη και λειτουργία του κράτους. Θα έπρεπε να θεωρηθεί ότι οι δήμοι και οι περιφέρειες θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο του μοχλού ανάπτυξης με πραγματική αποκέντρωση εξουσιών.
Ομως, ο υπουργός, αιφνιδιάζοντας κατέθεσε πρόταση για νέο εκλογικό σύστημα, το οποίο η ίδια κυβέρνηση έρχεται και το αλλάζει. Γιατί συμβαίνει αυτό; Εμείς ως προβλήματα έχουμε τις μειώσεις στο προσωπικό μας που προκαλεί τεράστιο πρόβλημα με τη λειτουργία των δήμων. Συμφωνούμε στην επανεκκίνηση, αλλά ποια η στόχευση; Ο νέος κώδικας είναι ένα μεγάλο στοίχημα. Πρέπει να καθοριστούν οι ρόλοι και οι σχέσεις του κράτους και της αυτοδιοίκησης» τόνισε ο κ. Αλεξόπουλος.
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του αναφέρθηκε στα μεγάλα οικονομικά προβλήματα των δήμων και ζήτησε «ειδικό πρόγραμμα για την κάλυψη των αναγκών», ειδάλλως οδηγούνται ξεκάθαρα οι υπηρεσίες σε ιδιωτικοποίηση.
Κλείνοντας, υπενθύμισε και προειδοποίησε ότι τα νομοθετήματα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη και τη λειτουργικότητα των φορέων.
Θόδωρος Μπαρής: Με διεκδικητική διάθεση για τα προβλήματα
Σε ειδική συνεδρία για τους ορεινούς και νησιωτικούς δήμους της Ελλάδας μίλησε ο δήμαρχος Ερυμάνθου και αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας Θόδωρος Μπαρής.
Μετά την επιτυχία να χαρακτηριστεί ο Δήμος του «ορεινός» και να απολαμβάνουν οι δημότες μια σειρά από οφέλη, ο κ. Μπαρής εμφανίστηκε στη Ρόδο με ιδιαίτερα διεκδικητικές διαθέσεις. Σε σημεία της ομιλίας του παρέθεσε μια σειρά από προβλήματα και ανάγκες που αντιμετωπίζει ο τόπος του, ζητώντας λύσεις από την πολιτική ηγεσία της χώρας με τη μορφή ενισχύσεων.
«Οι μικροί ορεινοί έχουμε πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Είναι ενθαρρυντικό ότι στον νέο κώδικα θα υπάρχει μέριμνα για καλύτερη μεταχείριση των δήμων με τα δικά μας χαρακτηριστικά. Ωστόσο, δεν ειπώθηκε κάτι παραπάνω για να καταθέσουμε απόψεις. Ομως, είναι μια βάση για να λάβουμε υπόψη αυτά που έχουμε ανάγκη» είπε αρχικά ο κ. Μπαρής και συνέχισε:
«Η ερημοποίηση των ορεινών σε μεγάλο μέρος είναι δεδομένη και ενισχύεται συνεχώς. Πολλοί από τους μικρούς ορεινούς δήμους θα έχουμε μόνο 2-3 κεφαλοχώρια. Μέχρι πρόσφατα, ο Δήμος Ερυμάνθου δεν ήταν χαρακτηρισμένος ως ορεινός, αλλά πλέον έχει αλλάξει αυτό το καθεστώς. Προ διετίας, μας είχε καλέσει ο πρωθυπουργός και μας είχε μιλήσει για ένα πιλοτικό πρόγραμμα που αφορούσε τον Δήμο Αγράφων και θα επεκτεινόταν και σε άλλους δήμους. Δυστυχώς, δεν είχαμε κάποια ενημέρωση. Χρειαζόμαστε τέτοια προγράμματα για να καταπολεμήσουμε την ερημοποίηση των χωριών μας».
Γενικότερα, ο Θ. Μπαρής παρέθεσε μια σειρά από προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ορεινές περιοχές του Ερυμάνθου.
«Είναι σημαντικό το ζήτημα των συγκοινωνιών στα μικρά χωριά μας. Για ένα διάστημα εξυπηρετούνταν οι μετακινήσεις από τα σχολικά λεωφορεία, αλλά δεν είναι αυτή η λύση. Χρειάζεται μια στοχευμένη πολιτική για το θέμα, όπως επίσης χρειάζονται βελτιώσεις και για τις μεταφορές μαθητών» τόνισε ο Θ. Μπαρής και συμπλήρωσε άλλα ζητήματα:
«Για να αγαπήσουν οι νέοι τα χωριά τους και να μην ερημώσουν εντελώς, πρέπει οι οικισμοί να είναι ελκυστικοί και γι’ αυτό χρειαζόμαστε αναπλάσεις, αλλά και υποδομές όπως οι βιολογικοί καθαρισμοί. Επιπλέον, πρέπει να σταματήσουμε να δίνουμε μάχη κάθε χρόνο για τη λειτουργία των ολιγομελών τμημάτων των σχολείων μας, αλλά και επίσης να λυθούν τα προβλήματα τηλεπικοινωνιών και σημάτων τηλεόρασης.
Τέλος, θεωρούμε πως είναι προσβλητικό αυτό που γίνεται στα βουνά μας με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Τα ανταποδοτικά από τις ΑΠΕ είναι μόλις 3% για τους δήμους και ο κτηνοτρόφος που έχει δίπλα του την ανεμογεννήτρια δεν λαμβάνει καν δωρεάν ρεύμα για τη στάνη του».
- Κατά τη διάρκεια της θεματικής ενότητας για το Περιβάλλον, την Ενέργεια, τα Απορρίμματα, τη Διαχείριση Υδάτων και τη Χωροταξία ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης ανακοίνωσε οτι δεν θα προχωρήσει σε καμία μονομερή νομοθετική πρωτοβουλία, που να αφορά στις συνενώσεις των ΦοΔΣΑ και των ΔΕΥΑ. Οι πιέσεις των δήμων όλης της χώρας απέδωσαν καρπούς. Στη Δυτική Ελλάδα υπήρχαν 19/19 «όχι» για τους ΦοΔΣΑ.
- «Να τρέξουμε γρήγορα σε μία καινούργια ψηφιακή εποχή για την τοπική αυτοδιοίκηση» τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου. Ο υπουργός παρουσίασε αναλυτικά τις πρωτοβουλίες του υπουργείου για την τοπική αυτοδιοίκηση, οι οποίες όπως δήλωσε «θα συμβάλλουν στην ψηφιακή επανεκκίνηση των δήμων. Είμαστε έτοιμοι ως υπουργείο για αυτό» σημείωσε χαρακτηριστικά. Μένει να φανεί πώς θα μπορέσουν οι δήμοι να υποδεχτούν την επανεκκίνηση…
- Σημαντικές ειδήσεις έβγαλε ο χαιρετισμός του υφυπουργού Εσωτερικών Βασίλη Σπανάκη. Μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός προανήγγειλε πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των ΚΑΠΗ και διαμόρφωση αυτών σε Κέντρα Φιλίας. Οπως χαρακτηριστικά διερωτήθηκε «Ποιος είναι αυτός ο θεσμός που από το 1984 μέχρι σήμερα είναι πετυχημένος; Ποιος θα συνεχίσει να είναι και μετά την αναβάθμιση; Φυσικά τα ΚΑΠΗ!». Μακάρι, γιατί η λειτουργία τους είναι προβληματική.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αιγιάλεια: Ταμπουρώθηκε στο σπίτι με το παιδί της, διαπραγματευτής της ΕΛΑΣ στο σημείο
Σούπερ μάρκετ: Δείτε τη λίστα με τα 523 προϊόντα με μείωση τιμής
Πλημμύρες και διακοπές ρεύματος στον Πύργο ΦΩΤΟ
Αχαΐα: Προ των πυλών η λειτουργία Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων
Πάτρα: «Εφυγε» από το χέρι του συντρόφου της και χαρίζει ζωή
Πρόεδρος Πυροσβεστών στην «Π»: «Η ηγεσία απέτυχε παταγωδώς, Βρίσκονται εκτός τόπου και χρόνου»
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News