Ανατροπή στις συντάξεις: Οι δύο προτάσεις για δικαιότερη εισφορά αλληλεγγύης

Ποιες οι διαφορές με τη διάταξη που προωθεί το υπ. Εργασίας

Ανατροπή

Ανατροπή στις κρατήσεις της εισφοράς αλληλεγγύης (ΕΑΣ) στις συντάξεις φέρνει πόρισμα «βόμβα» που κατέθεσε από τον περασμένο Μάιο στο υπουργείο Εργασίας ο Συνήγορος του Πολίτη, με δύο εναλλακτικές προτάσεις, ώστε να έχουν μείωση των επιβαρύνσεων οι περισσότεροι, αν όχι όλοι οι συνταξιούχοι.

Στο πόρισμα που αποκαλύπτει ο «Ελεύθερος Τύπος», ο Συνήγορος του Πολίτη καταθέτει στο υπουργείο δύο προτάσεις για την ΕΑΣ, ώστε να είναι αναλογική και δικαιότερη για τους συνταξιούχους.

Οι προτάσεις και οι κλίμακες

Η πρώτη πρόταση είναι να καταργηθούν οι σημερινές 8 κλίμακες κρατήσεων που ξεκινούν από συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ και αλλάζουν ανά 300 ευρώ και στη θέση τους να εφαρμοστεί ένα αναλογικό σύστημα με λιγότερες κλίμακες, στα πρότυπα των συντελεστών που ισχύουν στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος.

Για παράδειγμα, μια σύνταξη των 1.750 ευρώ δεν θα είχε κράτηση 6% σε όλο το ποσό, όπως συμβαίνει τώρα, αλλά στη διαφορά από τα 1.400 ευρώ έως τα 1.750 ευρώ. Δηλαδή η κράτηση θα υπολογιζόταν στα 350 ευρώ. Αν ο συντελεστής για αυτή την κλίμακα ήταν 20%, τότε ο συνταξιούχος θα είχε κράτηση70 ευρώ για την ΕΑΣ, ενώ τώρα καταβάλλει 105 ευρώ.

Η δεύτερη εναλλακτική πρόταση που περιλαμβάνει το πόρισμα προβλέπει να θεσπιστούν «κόφτες» σε όλα τα κλιμάκια, ώστε η σύνταξη να μην υποχωρεί, μετά την κράτηση, κάτω από το προηγούμενο κλιμάκιο. Όπως δηλαδή γίνεται τώρα με τον μοναδικό «κόφτη» που είναι στα 1.400 ευρώ, ώστε να μην πέφτει καμία σύνταξη κάτω από αυτό το ποσό μετά την ΕΑΣ, έτσι να γίνει και στις υπόλοιπες 7 κλίμακες, ώστε να μην υπάρχουν αδικίες και οι συνταξιούχοι με υψηλότερες συντάξεις να μην καταλήγουν να παίρνουν στο χέρι λιγότερα από άλλους που έχουν μικρότερες συντάξεις.

Πάντως, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, καμία από τις δυο προτάσεις δεν ακολουθήθηκε από τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών, που, αφού μελέτησαν το πρόβλημα, κατέληξαν σε τη διάταξη της τιμαριθμοποίησης της κλίμακας της ΕΑΣ, που μπορεί να είναι στη σωστή κατεύθυνση, πλην όμως αφήνει εκτός τους περισσότερους συνταξιούχους.