Κλοπή σε ξενοδοχείο της Αθήνας με τη μέθοδο «Rip-Deal»: Πώς έδρασαν οι ληστές

H εγκληματική οργάνωση δραστηριοποιούνταν σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, από το καλοκαίρι του 2023.

κλοπή

Η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε την ταυτοποίηση ενός 43χρονου αλλοδαπού ως μέλους εγκληματικής οργάνωσης που συμμετείχε σε κλοπές ακριβών κοσμημάτων και ρολογιών, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο «Rip-Deal». Η συγκεκριμένη μέθοδος εξαπατούσε τους πωλητές πολυτελών αντικειμένων, καταφέρνοντας να τους αποσπάσουν μεγάλης αξίας αντικείμενα, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί.

Η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. αποκάλυψε ότι η εγκληματική οργάνωση δραστηριοποιούνταν σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, από το καλοκαίρι του 2023. Η ταυτοποίηση του 43χρονου και των άλλων μελών της οργάνωσης έγινε μετά από ανταλλαγή πληροφοριών με διεθνείς διωκτικές αρχές, όπως η Europol και η Interpol. Ειδικότερα, η κλοπή που έγινε τον Αύγουστο του 2023 σε ξενοδοχείο της Αθήνας είχε ως αποτέλεσμα την απόσπαση αντικειμένων αξίας 243.400 ευρώ.

Η Μέθοδος «Rip-Deal»

Η μέθοδος «Rip-Deal» που χρησιμοποιούσε η εγκληματική οργάνωση περιλαμβάνει αρκετά βήματα εξαπάτησης. Αρχικά, τα μέλη της οργάνωσης εντόπιζαν τα αντικείμενα που επιθυμούσαν να κλέψουν μέσω εξειδικευμένων ιστοσελίδων. Στη συνέχεια, προσέγγιζαν τους πωλητές με σκοπό να κερδίσουν την εμπιστοσύνη τους, εμφανιζόμενοι ως επιχειρηματίες με υψηλό κοινωνικό και επαγγελματικό «status», και όχι ως απλοί ενδιαφερόμενοι αγοραστές.

Αφότου κέρδιζαν την εμπιστοσύνη των πωλητών, κανόνιζαν προσωπικές συναντήσεις σε κεντρικά ξενοδοχεία, όπου τα πολυτελή αντικείμενα θα παρουσιάζονταν για έλεγχο. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, ο «εκτιμητής» πείθαινε τον πωλητή να του παραδώσει τα αντικείμενα ώστε να τα συσκευάσει για λογαριασμό του, τοποθετώντας τα προσωρινά στο χρηματοκιβώτιο του ξενοδοχείου για μεγαλύτερη ασφάλεια.

Ωστόσο, την ώρα της παράδοσης της συσκευασίας με τα αντικείμενα, ο «εκτιμητής» δεν παρέδιδε τα πραγματικά αντικείμενα, αλλά αντικαθιστούσε τα με ψεύτικα, τα οποία ήταν συσκευασμένα σε σακούλες ή κουτιά που έμοιαζαν με τα αυθεντικά. Η μέθοδος αυτή δυσκόλευε τον πωλητή να αντιληφθεί την απάτη, με αποτέλεσμα η κλοπή να παραμείνει ανιχνευμένη για αρκετό χρόνο.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι τα μέλη της οργάνωσης μετακινούνταν αεροπορικώς ή οδικώς, χρησιμοποιώντας πολυτελή οχήματα για να διασφαλίσουν την ασφαλή και γρήγορη διαφυγή τους από τη σκηνή του εγκλήματος. Τα μέλη της οργάνωσης φαίνεται πως είχαν υψηλή οργάνωση και συντονισμό, επιτρέποντάς τους να διαπράττουν κλοπές σε διάφορες χώρες, αξιοποιώντας τις διεθνείς συγκοινωνίες για να διαφεύγουν εύκολα από τη δικαιοσύνη.