Πάτρα: Μέτρα για τον μεταπνευμονοϊό… αλλά προληπτικά, στην «Π» η Αννα Μαστοράκου
«Οφείλουμε να προσέχουμε και να θυμηθούμε τα του Covid-19» – Ανησυχία για τα τρία πρώτα κρούσματα στην Ελλάδα
Μπορεί ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας να δείχνει καθησυχαστικός, στην ανακοίνωση που εξέδωσε για τον νέο ιό, τον μεταπνευμονοϊό που «σαρώνει» στην Κίνα κι έφτασε και μέχρι την Ελλάδα, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι οι πολίτες δεν πρέπει να έχουν τα μάτια τους δεκατέσσερα.
Ο ΕΟΔΥ παραμένει σε εγρήγορση για την παρακολούθηση και αντιμετώπιση της εποχικής έξαρσης των αναπνευστικών λοιμώξεων, ενώ υπενθυμίζει τη σημασία της τήρησης των βασικών προληπτικών μέτρων και κανόνων υγιεινής για την πρόληψη μετάδοσης των αναπνευστικών λοιμώξεων. Παράλληλα, όπως επισημαίνει, παρακολουθούνται με ιδιαίτερη προσοχή τα κρούσματα του μεταπνευμονοϊού που εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη. Ο λόγος για 71χρονο που νοσηλεύεται διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» και τη σύζυγό του που βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Ο άνδρας φέρεται να κόλλησε τον ιό από την κόρη του, η οποία είχε ταξιδέψει στην Κίνα κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων. Μάλιστα, ο ΕΟΔΥ τονίζει ότι «ο 71χρονος δεν είναι το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα, καθώς ο μεταπνευμονοϊός δεν είναι νέος ιός για τη χώρα μας, αλλά κυκλοφορεί εδώ και πολλά χρόνια».
Η αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Αννα Μαστοράκου, μιλώντας στην «Πελοπόννησο» για την εμφάνιση του μεταπνευμονοϊού στην Ελλάδα, σημείωσε: «Ο μεταπνευμονοϊός δεν είναι άγνωστος ιός όπως ήταν ο SARS-CoV-2. Κυκλοφορεί στην κοινότητα εδώ και πολλά χρόνια και γι’ αυτόν το λόγο υπάρχει σχετική ανοσία. Παρόλα αυτά, επειδή βλέπουμε βαριές νοσήσεις και θανάτους στην Κίνα, οφείλουμε να θυμηθούμε τα πρωτόκολλα του Covid-19, τα οποία είναι ίδια με εκείνα για την πρόληψη και αντιμετώπιση του μεταπνευμονοϊού. Εξάλλου και τα συμπτώματα του συγκεκριμένου ιού είναι πανομοιότυπα με εκείνα της γρίπης».
Η Αννα Μαστοράκου κατέληξε με τις εξής επισημάνσεις: «Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία και εμβόλιο για τον μεταπνευμονοϊό. Αυτό που πρέπει να κάνουμε σε αυτήν τη χρονική στιγμή είναι να προσέχουμε, καθώς ο ιός μεταδίδεται με τα σταγονίδια. Οφείλουμε να κάνουμε ό,τι ισχύει για όλες τις λοιμώξεις. Πλένουμε καλά τα χέρια μας, προσέχουμε τον εξαερισμό, όταν φτερνιζόμαστε ή όταν βήχουμε πρέπει να έχουμε μια μάσκα, ένα χαρτομάντιλο ή να βάλουμε τον αγκώνα μας στο πρόσωπό μας και όταν έχουμε συμπτώματα να μείνουμε σπίτι για να μη μεταφέρουμε τον ιό σε άλλους. Οι άνθρωποι με χρόνια νοσήματα πρέπει να κυκλοφορούν με μάσκα για να προστατευθούν και από αυτόν τον ιό, αλλά και από τον Covid-19 και από τη γρίπη. Ως ιατρική κοινότητα και ως φορείς είμαστε σε επαγρύπνηση, γίνεται ιχνηλάτηση επαφών και οτιδήποτε προκύπτει ο ΕΟΠΥΥ το ανακοινώνει στους πολίτες». Τέλος, συνέστησε την άμεση αναζήτηση ιατρικής συμβουλής από άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, αν τυχόν εμφανίσουν συμπτώματα.
Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, η κυκλοφορία του εν λόγω ιού ήταν υψηλή στην κοινότητα στη χώρα μας τον περασμένο Φεβρουάριο, με κορύφωση στις αρχές Απριλίου και μειώθηκε αισθητά από τα τέλη Ιουνίου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News