Αιγιάλεια: Διεθνής διαγωνισμός για καθολικό σχέδιο ανάπλασης του παραλιακού μετώπου – Η πρόταση της Ψυχράμη
Η πρόταση της Β. Ψυχράμη για το παραλιακό μέτωπο της Αιγιάλειας
![Αιγιάλεια: Διεθνής διαγωνισμός για καθολικό σχέδιο ανάπλασης του παραλιακού μετώπου - Η πρόταση της Ψυχράμη διαγωνισμός](https://pelop.gr/wp-content/uploads/2025/02/37film-office-14-873x432.webp)
![Αιγιάλεια: Διεθνής διαγωνισμός για καθολικό σχέδιο ανάπλασης του παραλιακού μετώπου - Η πρόταση της Ψυχράμη διαγωνισμός](https://pelop.gr/wp-content/uploads/2025/02/psixrami-vasiliki-228x300.webp)
Πλήρης η πρόταση της Βασιλικής Ψυχράμη
Η κ. Ψυχράμη, εξηγώντας γιατί το παραλιακό μέτωπο θα μπορούσε να απογειώσει τουριστικά την Αιγιάλεια, προτείνει -και αυτό είναι η είδηση- να προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός για τη σύνταξη συνολικού σχεδίου ανάπλασης του παραλιακού μετώπου της Αιγιάλειας και να γίνει προσπάθεια να μετέχουν σε αυτόν και μεγάλα διεθνή αρχιτεκτονικά γραφεία!
Η «Πελοπόννησος» παρουσιάζει σήμερα ένα ενδεικτικό κομμάτι από την πρόταση της κ. Ψυχράμη, η οποία θα απασχολήσει το δημοτικό συμβούλιο και σε επόμενες συνεδριάσεις του.
«Ελάχιστοι δήμοι διαθέτουν ένα τόσο εκτεταμένο θαλάσσιο μέτωπο όπως της Αιγιάλειας και πολλοί διερωτώνται πώς παραμένει αναξιοποίητο. Η μέχρι τώρα διαμόρφωση είναι χωρίς συνολικό όραμα, εντελώς άναρχα, με πληθώρα αυθαιρεσιών.
Η Αιγιάλεια σήμερα φαίνεται να έχει γυρισμένη την πλάτη της προς τη θάλασσα, δεν αναπνέει τη θαλάσσια αύρα για να αναζωογονηθεί.
1.Να προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός για τη σύνταξη συνολικού σχεδίου ανάπλασης του παραλιακού μετώπου της Αιγιάλειας. Στόχος είναι η προσέλκυση εξεχόντων διεθνών αρχιτεκτονικών γραφείων ώστε να υπάρξουν καινοτόμες λειτουργικές, αισθητικά ελκυστικές και οικολογικά αποδεκτές προτάσεις που να επιλύουν μία ποικιλία προβλημάτων και να καλύπτουν τις ανάγκες των κατοίκων και των επισκεπτών. Τα έργα αυτά θα πρέπει να πλαισιώνονται με πλούσιο πράσινο, να συνδυάζονται με υδάτινες κατασκευές, με ανοικτούς χώρους δημιουργώντας συνολικά μία ευχάριστη ατμόσφαιρα. Είναι αυτονόητο ότι οι προτάσεις πρέπει να είναι εφικτές και εφαρμόσιμες, προσαρμοσμένες στο περιβάλλον χωρίς να διαταράσσουν τα ευαίσθητα χερσαία ή θαλάσσια οικοσυστήματα.
Μεταξύ των έργων θα περιλαμβάνονται ενιαία ζώνη περιπάτου και ποδηλατοδρόμου που θα ενώνει όλα τα σημεία ενδιαφέροντος. Πέρα από αυτά, στο μεγαλύτερο μέρος της παραθαλάσσιας διαδρομής μπορεί προβλεφθεί και να κατασκευαστεί η περιφερειακή οδός του Δήμου αξιοποιώντας την παλαιά σιδηροδρομική γραμμή.
2.Θα πρέπει τάχιστα να διενεργηθούν οι διαγωνισμοί των επιμέρους τεχνικών έργων. Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις κάθε επιμέρους έργου θα αξιολογηθούν και με τη συμβολή των τοπικών παραγόντων θα γίνουν οι δέουσες προσαρμογές.
3.Γνωρίζουμε ότι το κράτος αδυνατεί να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη σε όλο το εύρος του παραλιακού μετώπου. Για να υλοποιηθούν οι αισιόδοξοι αυτοί στόχοι, εκτός από τους ευρωπαϊκούς πόρους, θα πρέπει να εισρεύσουν πολύ σημαντικά ιδιωτικά κεφάλαια. Να εκτελεστούν έργα μέσω συμβάσεων παραχώρησης (ΣΔΙΤ) κατόπιν διαγωνισμού. Με την επιλογή της διαδικασίας αυτής αναμένεται να υπάρξει μόχλευση ιδιωτικών πόρων για οικονομική εμπορική και τουριστική ανάπτυξη».
Διαβάστε επίσης:
Αχαΐα: «Εκτροχιάστηκε» πάλι το τρένο, νέα παράταση για τον Οδοντωτό
Τέμπη: Αποκαλυπτικό το πόρισμα για τις εκρήξεις μετά τη σύγκρουση, οι τρεις φάσεις της φωτιάς ΦΩΤΟ
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News