Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Μάχη για τα αυτονόητα – Στην “Π” μιλούν Λένα Αλμπάνη και Μαρία Κάργα
Ακόμα και σήμερα, οι γυναίκες μάχονται για τα αυτονόητα.

Αλήθεια τι αξία έχει η σημερινή ημέρα που είναι αφιερωμένη στη γυναίκα, όταν 116 χρόνια μετά την καθιέρωσή της βρίσκει τη γυναίκα να μάχεται για τα αυτονόητα;
Ενδεικτικότερο παράδειγμα είναι αυτό που αφορά την προάσπιση του σημαντικότερου ρόλου της για την κοινωνία, που είναι αυτός της μητέρας. Διεκδικείται ακόμα και σήμερα το δικαίωμα της άδειας μητρότητας και της ανατροφής παιδιού. Η μόνιμη εκπαιδευτικός δικαιούται το 9μηνο της ανατροφής, η αναπληρώτρια όχι. Μόλις με 200 ευρώ τον μήνα για τους 4 μήνες απουσίας από την εργασία τους, λόγω κύησης και λοχείας επιδοτεί η Πολιτεία τις ελευθερο-επαγγελματίες γυναίκες οδοντιάτρους σε αντίθεση με ό,τι ισχύει για τις υπόλοιπες μισθωτές επαγγελματίες.
Στο παράδειγμα αυτό μπορούν να προστεθούν και πολλά άλλα τα οποία ακολούθως αναδεικνύουν οι δύο γυναίκες που φιλοξενούμε σήμερα.
ΛΕΝΑ ΑΛΜΠΑΝΗ
Η Λένα Αλμπάνη είναι η τρίτη γυναίκα που στην ιστορία των 60 χρόνων του Πανεπιστημίου Πατρών κατέχει θέση στην πρυτανική αρχή ως αντιπρύτανης Φοιτητικής Μέριμνας. Υπενθυμίζουμε ότι έχει προηγηθεί η καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας Αννα Ρούσου, η οποία το 2010 ήταν αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού και σήμερα είναι πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας στο Πανεπιστήμιου. Επίσης η ομότιμη σήμερα καθηγήτρια Βενετσάνα Κυριαζοπούλου είναι η μοναδική γυναίκα η οποία αναδείχτηκε στη θέση της πρυτάνεως.
«Κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής μου πορείας συνάντησα πολλές φορές εμπόδια λόγω του φύλου μου» μας είπε η κ. Αλμπάνη και εξηγεί: «Ιδιαίτερα όπως αυτή που κατέχω σήμερα, θέση ευθύνης στο πανεπιστήμιο και οι οποίες ήταν και είναι σε πολύ μεγάλο ποσοστό ανδροκρατούμενες. Οπότε σε τέτοια περιβάλλοντα έδινα συχνά εξετάσεις και κατέβαλλα την τριπλάσια προσπάθεια για να αποδείξω την αξία μου και να κερδίσω την αναγνώριση που όλοι θεωρούσαν δεδομένη».
Η ίδια τονίζει ότι «με επιμονή, υπομονή, ψυχραιμία, εργασία και συνεργασία καλούμαστε να κερδίσουμε τον σεβασμό των ανδρών. Αυτό το καταθέτω με το πνεύμα της ομαδικότητας και της συνεργασίας».
Η κ. Αλμπάνη υπογραμμίζει ότι δεν συμφωνεί με τις ποσοστώσεις για την ανάδειξη μιας γυναίκας σε μία θέση ή σε έναν χώρο, καθώς όπως τονίζει «αυτό μας κατατάσσει στις μειονότητες. Πρέπει να δίνονται ίσες ευκαιρίες και ίσες δυνατότητες σε άνδρες και γυναίκες και όχι ποσοστώσεις που δείχνουν ότι είμαστε αδύναμες και ανεπαρκείς».
ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΓΑ
Η Μαρία Κάργα υπηρετεί τη λευκή ρόμπα της νοσηλεύτριας για αρκετά χρόνια. Σήμερα είναι προϊσταμένη στην Α’ Ορθοπαιδική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών και ανάμεσα στις επτάδες των υποψηφίων για τη θέση του διοικητή σε νοσοκομεία της περιοχής μας.
«Ολοι θέλουμε η αξιοκρατία και η δικαιοσύνη να εφαρμόζεται ανεξαρτήτου φύλου. Δυστυχώς όμως δεν τα καταφέρνουμε ως κοινωνία. Ειδικότερα στον χώρο της υγείας το επάγγελμά μας συνδεόταν και συνδέεται κυρίως με τη γυναίκα καθώς έχει να κάνει με τη φροντίδα. Αυτό που βλέπουμε όμως είναι ότι δεν υπάρχει ανάλογη ευαισθησία και φροντίδα σε έναν κλάδο που είναι υψηλών απαιτήσεων με κυκλικά ωράρια έτσι ώστε όσοι τον υπηρετούν να μπορούν να είναι και σωστοί απέναντι στις υποχρεώσεις τους. Μία επαγγελματίας νοσηλεύτρια η οποία είναι και μητέρα δυσκολεύεται πάρα πολύ να εργαστεί απόγευμα και βράδυ».
Αν και στη νοσηλευτική οι πόρτες που ανοίγουν για έναν άνδρα και μία γυναίκα είναι ίδιες δεν παύουν να υψώνονται εμπόδια όταν μία γυναίκα νοσηλεύτρια επιχειρήσει να εξελιχτεί σε διοικητικές θέσεις, καθώς βρίσκει τρομερές αντιστάσεις.
Στο ερώτημα εάν έχει βρεθεί μπροστά σε ορθωμένα εμπόδια όταν επιχείρησε να κάνει ένα βήμα παραπάνω η κ. Κάργα απαντά: «Συνεχώς και καθημερινώς. Και δυστυχώς είναι πολλά τα μέτωπα. Εχει ειπωθεί ότι ο νοσηλευτής είναι ανάμεσα σε δύο συμπληγάδες πέτρες. Η μία είναι η ιατρική και η άλλη η διοικητική. Οσο κι αν ακούγεται περίεργο αποτελεί δυστυχώς πραγματικότητα».
Η κ. Κάργα τονίζει ότι «δεν είναι τυχαίο που τα περισσότερα βίαια περιστατικά τα οποία συμβαίνουν στο νοσοκομείο είναι στους νοσηλευτές, διότι ο κλάδος έχει περισσότερες γυναίκες και επομένως αντιμετωπιζόμαστε ως τον αδύναμο κρίκο του συστήματος και το εύκολο θύμα. Συχνά ακούμε ”έλα μωρέ θα μου πει αυτή…”. Αυτό για να αλλάξει θέλει πολύ δουλειά».
ΜΗΝΥΜΑΤΑ
– Η τοπική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «Προφανώς όλα αυτά τα χρόνια έχουν σημειωθεί βήματα προόδου που βελτίωσαν την εικόνα της γυναίκας στην κοινωνία. Τα τελευταία όμως χρόνια, με την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη και τον κόσμο, έχουμε αντί για βήματα προόδου βήματα οπισθοχώρησης, με επιθέσεις στα δικαιώματα των γυναικών».
– Ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Πάτρας «χαιρετίζει τις χιλιάδες γυναίκες απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας μας, που έδωσαν μαχητικό “παρών” με τους συναδέλφους τους, με τις οικογένειές και τα παιδιά τους στις συγκλονιστικές απεργιακές συγκεντρώσεις της 28ης Φλεβάρη».
Διαβάστε επίσης
Πάτρα: Άνδρας εντοπίστηκε αιμόφυρτος στον δρόμο, τι εξετάζει η Αστυνομία
Ανασχηματισμός στο προσκήνιο: Οι κινήσεις Μητσοτάκη μετά την ψήφο εμπιστοσύνης
Εφετείο Πάτρας: «Ποινές ρουτίνας δυσανάλογες του δυστυχήματος»
Μια τελευταία βόλτα, μια ανείπωτη τραγωδία: Το τροχαίο που στέρησε τη ζωή σε τρεις φίλους στη Σπάρτη
Καιρός: Ανοιξιάτικο σκηνικό με θερμοκρασίες που θα φτάσουν τους 20 βαθμούς Κελσίου
Το μοναχικό τέλος του Τζιν Χάκμαν: Μια τραγωδία σιωπής στη σκιά του Χόλιγουντ
Διεγράφη ο Δημήτρης Κυριαζίδης από τη ΝΔ μετά τη σεξιστική επίθεση στη Ζωή Κωνσταντοπούλου
Αχαΐα: Αλλαγή σκυτάλης στους αστυνομικούς – Στην «Π» ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Ένωσης
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News