«Παγώνουν» για έξι μήνες οι αγωγές της Κτηματικής στην Αχαΐα – Οι αντιδικίες μπαίνουν σε ρύθμιση
Από συστάσεως του ελληνικού κράτους γενιές και γενιές ιδιοκτητών βρέθηκαν να είναι… συνιδιοκτήτες με το Δημόσιο, που διεκδικεί χωράφια και κατοικίες, εγείροντας ιδιοκτησιακές αξιώσεις ακόμα και μετά από 150 χρόνια!

Καμάρες Αιγιάλειας, Τερψιθέα και Παραλία Πατρών είναι μερικές μόνο περιοχές όπου το ελληνικό Δημόσιο έχει εγείρει δικαστικές και άλλες αξιώσεις έναντι εκατοντάδων ιδιοκτητών ακινήτων, ισχυριζόμενο ότι έχουν καταπατήσει δημόσια κτήματα.
Οι διαμάχες αυτές ανατρέχουν πίσω στο 1885 ή και παλαιότερα! Από συστάσεως του ελληνικού κράτους γενιές και γενιές ιδιοκτητών βρέθηκαν να είναι… συνιδιοκτήτες με το Δημόσιο, που διεκδικεί χωράφια και κατοικίες, εγείροντας ιδιοκτησιακές αξιώσεις ακόμα και μετά από 150 χρόνια!
Σε παρόχθιες περιοχές κοντά σε ποτάμια όπου περιορίζονται τα νερά και διαμορφώνουν νέες όχθες, σε παραθαλάσσιες περιοχές όπου η διάβρωση των ακτών έχει φέρει κατοικίες πιο κοντά στο κύμα, δημιουργούνται αντιδικίες με το Δημόσιο, καθώς ιδιώτες εμφανίζονται να έχουν επεκτείνει ή καταλάβει τον έλεγχο αυτών των εκτάσεων.
Στην Αχαΐα, η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο οικισμός στην Μπούκα Καμαρών, όπου το υπουργείο Οικονομικών, μέσω της Κτηματικής Υπηρεσίας Αχαΐας, έχει χαρακτηρίσει δημόσιο κτήμα μια έκταση 833 στρεμμάτων από τον ποταμό Φοίνικα μέχρι το Λαμπίρι με 316 οικόπεδα με κατοικίες.
Το Δημόσιο θεωρεί ως παρόχθια του ποταμού Φοίνικα την περιοχή, αλλά οι θιγόμενοι επικαλούνται νόμιμους τίτλους εδώ και δεκαετίες, αλλά και οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν από δημοτικές και κρατικές υπηρεσίες, με την υπόθεση να έχει μπλέξει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και αυτή την περίοδο να βρίσκεται στην αρμόδια επιτροπή ενστάσεων του Κτηματολογίου, όπου οι ιδιοκτήτες έχουν κερδίσει στον πρώτο βαθμό.
Το ελληνικό Δημόσιο δεν τα βάζει όμως μόνο με ιδιώτες. Πριν από μερικά χρόνια, η Κτηματική Υπηρεσία είχε πάει στα δικαστήρια τη δημοτική αρχή της Πάτρας και τον δήμαρχο Κώστα Πελετίδη, για το παραθαλάσσιο πάρκο που έφτιαξε ο Δήμος στον Κόκκινο Μύλο, μεταμορφώνοντας μια περιοχή-χαβούζα 15 στεμμάτων, γεμάτη μπάζα, σκουπίδια και ποντίκια, σε πάρκο με παιδική χαρά και γήπεδο μπάσκετ.
Η κυβέρνηση έρχεται τώρα να βάλει «πάγο» σε αυτές τις αντιδικίες του κράτους με ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας σταμάτησε τις δικαστικές διενέξεις και αγωγές και αναμένεται μέχρι τον Σεπτέμβριο να καταθέσει ρύθμιση-ανάσα που θα απελευθερώσει χιλιάδες πολίτες από τα δικαστήρια.
Στη Δυτική Ελλάδα η εικόνα των φερόμενων ως καταπατημένων εκτάσεων αφορά κατά βάση παραλιακές ζώνες και δεν είναι ξεκάθαρη, αφού δεν έχει γίνει συνολική και ακριβής καταμέτρηση για πολλά χρόνια.
Η τελευταία καταγραφή που είχε υποβληθεί στη Βουλή πριν από μερικά χρόνια, ανέφερε πως τα καταγεγραμμένα Δημόσια Ακίνητα του Ελληνικού Δημοσίου στην Αχαΐα ήταν 1.706 και το μεγαλύτερο μέρος αυτών φέροντο να είναι καταπατημένα, η Δημόσια Αστική Περιουσία σε ποσοστό 47% και η Αγροτική Περιουσία σε ποσοστό 64%.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τροχαίο στον Βόλο: Πέθανε και ο πατέρας του 32χρονου
Πάτρα: Οι απολογίες μαθητών για το «ύποπτο» ποτό σε πενθήμερη εκδρομή
Υπόθεση Πισπιρίγκου: Τι απαντά ο Οθωνας Παπαδόπουλος για ανάληψη της υπεράσπισής της
Πάτρα: Μαζικός πλειστηριασμός ακινήτων της «5Ε», πως σώθηκε από «πλιάτσικο»
Αντιστροφή μέτρηση για τον ανασχηματισμό-Ποια ονόματα ακούγονται
Φόρος μεταβίβασης: Πρώτη κατοικία και φοροαπαλλαγή, όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Πάτρα: Το τρένο παρέσυρε αυτοκίνητο που είχε παρκάρει σχεδόν πάνω στις γραμμές
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News