Τζορτζ Τσούνης: Η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο

Στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, η στρατηγική της Ανατολικής Μεσογείου και οι ρευστές ισορροπίες Ελλάδας, Τουρκίας και ΗΠΑ βρέθηκαν στο επίκεντρο. Ο πρώην πρέσβης Τζορτζ Τσούνης και ο καθηγητής Henri Barkey ανέλυσαν τον νέο αμερικανικό ρόλο και τις γεωπολιτικές προκλήσεις της περιοχής.

Τσούνης

Η σημασία της Ανατολικής Μεσογείου και ο ρόλος που προτίθεται να διαδραματίσει η νέα αμερικανική διοίκηση αποτέλεσαν τον πυρήνα της συζήτησης στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, με τη συμμετοχή του Τζορτζ Τσούνη, πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, και του Henri J. Barkey, ομότιμου καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Lehigh.

Ο κ. Τσούνης στάθηκε στη δυναμική των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα πυλώνα σταθερότητας και αξιόπιστο εταίρο σε μια περιοχή που, όπως τόνισε, διψά για σταθερότητα. Υπενθύμισε ότι οι διμερείς σχέσεις ενισχύθηκαν ήδη από την πρώτη προεδρική θητεία Τραμπ, με πρέσβη τον Τζέφρι Πάιατ, ενώ επισήμανε τη γεωστρατηγική αξία της Ελλάδας, η οποία είναι η πρώτη χώρα που συναντούν πλοία μετά τη διώρυγα του Σουέζ. Με αυτό το πλεονέκτημα, μπορεί να αναδειχθεί σε κόμβο logistics, ενεργειακής διασύνδεσης και εναλλακτική της Gazprom για την ευρωπαϊκή αγορά. Παράλληλα, αναφέρθηκε σε αποχωρήσεις των ΗΠΑ από περιοχές στρατηγικού ενδιαφέροντος, αφήνοντας χώρο για ανταγωνιστές.

Ο κ. Barkey, από την πλευρά του, υπογράμμισε την αβεβαιότητα γύρω από την αμερικανική στρατηγική στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας πως η περιοχή περιλαμβάνει πολύ περισσότερα από την ελληνοτουρκική αντιπαράθεση ή τη Γάζα – με ζητήματα όπως η Συρία και η απειλή του ISIS να παραμένουν ανοιχτά. Επισήμανε επίσης τη μεγάλη αμερικανική στρατιωτική παρουσία γύρω από την Υεμένη λόγω των Χούθι, η οποία στέλνει σαφές μήνυμα στο Ιράν, παρά τις δηλώσεις Τραμπ ότι αποφεύγει τους πολέμους.

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Τσούνης δήλωσε πως, παρότι δεν έχουν επιλυθεί όλα τα θέματα, οι δύο πλευρές έχουν εστιάσει σε θετική ατζέντα, γεγονός που μόνο οι ίδιοι οι λαοί έχουν να κερδίσουν. Μίλησε για σημαντική πρόοδο στην προσέγγιση Αθήνας – Άγκυρας.

Στην ερώτηση της δημοσιογράφου Λένας Αργύρη για τις σχέσεις Τραμπ – Ερντογάν, ο πρώην πρέσβης παραδέχθηκε ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ έχει εκφράσει σαφείς προτιμήσεις σε ηγέτες, ενώ ο κ. Barkey εξήγησε ότι ο λόγος που ο Τραμπ φάνηκε πιο ανεκτικός με τον Ερντογάν, σχετίζεται κυρίως με την εχθρική σχέση που είχε με τον Τζο Μπάιντεν.

Ο Barkey συμπλήρωσε πως η στάση του Τραμπ εξαρτάται από τη συγκυρία, αναφέροντας ως παράδειγμα την αντίδρασή του για την καταδίκη της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία, σε αντίθεση με την υπόθεση Ιμάμογλου στην Τουρκία, για την οποία δεν υπήρξε δημόσιο σχόλιο.

Ο κ. Τσούνης αναφέρθηκε και στην πορεία των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, οι οποίες –όπως είπε– γνωρίζουν περίοδο αναθέρμανσης, αφού η Τουρκία παραμένει στρατηγικά τοποθετημένη και διαθέτει ισχυρή οικονομία. Υπενθύμισε, ωστόσο, ότι η Άγκυρα εξακολουθεί να διατηρεί μια εξωτερική πολιτική δύο ταχυτήτων, πατώντας ταυτόχρονα σε Ανατολή και Δύση.

Σχετικά με τα μαχητικά F-35, σημείωσε ότι η Τουρκία έχει αποκλειστεί από το πρόγραμμα λόγω της προμήθειας των S-400. Αν επιθυμεί επανένταξη και άρση των κυρώσεων CAATSA, θα πρέπει να καταστρέψει τα ρωσικά συστήματα. Εξήγησε, μάλιστα, ότι η Τουρκία έχει ήδη καταβάλει 2,5 δισ. δολάρια ως προκαταβολή, για έξι αεροσκάφη που παραμένουν υπό αμερικανική κατοχή, αλλά θα μπορούσε να τα παραλάβει άμεσα, εφόσον αρθούν οι κυρώσεις. «Θέλω η Τουρκία να είναι πάροχος ασφάλειας, αλλά κάποιες ενέργειές της με προβληματίζουν», σχολίασε.

Τέλος, ο πρώην πρέσβης αναφέρθηκε στη νέα εμπορική πρωτοβουλία IMEC, που φιλοδοξεί να δημιουργήσει διαδρόμους εμπορίου με την Ασία και μπορεί να λειτουργήσει ως αντίβαρο στην Κίνα. Τόνισε τον στρατηγικό ρόλο που μπορούν να παίξουν Ελλάδα και Κύπρος ως κόμβοι συνδεσιμότητας. Ο καθηγητής Barkey, πάντως, εμφανίστηκε πιο επιφυλακτικός, τονίζοντας πως το project καθυστερεί και έχει υψηλό κόστος – πάνω από 500 δισ. δολάρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Ο θάνατος δεν δικαιώνεται»: Στην «Π» η σύζυγος του δολοφονηθέντος δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ

«Ποιος χτύπησε τη Hellenic Train;»: Τα σενάρια, οι ομοιότητες με το Υπουργείο Εργασίας και οι υποψίες της Αντιτρομοκρατικής ΒΙΝΤΕΟ

Διπλή δολοφονία στο Αίγιο: Τους σκότωσε με πόδι σιδερένιου τραπεζιού

Καιρός: Από τον ψυχρό αέρα στη λιακάδα του Πάσχα – Άνοδος θερμοκρασίας, με λίγες μπόρες, η πρόγνωση για την Πάτρα

Ο Τραμπ περικυκλώνει την Κίνα, αλλά απομονώνει τις ΗΠΑ: Παγκόσμιο μέτωπο με ρωγμές

Πίσω από τις κλειστές πόρτες της Αγίας Πετρούπολης: Ποιες περιοχές της Ουκρανίας “προσφέρθηκαν” για τερματισμό του πολέμου

Πάσχα 2025: Ανοιχτά τα καταστήματα την Κυριακή των Βαΐων – Σε πλήρη ισχύ το εορταστικό ωράριο