Ο Τεμπονέρας «αποκαλύπτει» το εργασιακό νομοσχέδιο που θα φέρει η Κυβέρνηση στη Βουλή

«Μισθοί Βουλγαρίας, ωράρια Κίνας, τιμές Ελβετίας, συγκροτούν το μέλλον που επιφυλάσσει η κυβέρνηση για τους εργαζόμενους της χώρας», καταγγέλλει ο αχαιός δικηγόρος, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ

 

Τεμπονέρας

«Μάντης» κακών ειδήσεων για τα εργασιακά ο δικηγόρος-εργατολόγος και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Τεμπονέρας! Αποκαλύπτει το εργασιακό νομοσχέδιο που, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, θα έρθει για ψήφιση στη Βουλή!

Με αφορμή την αυριανή Πρωτομαγιά, ο κ. Τεμπονέρας σημειώνει:

Όχι άλλα Τέμπη στη ζωή και στη δουλειά. Να πέσει η κυβέρνηση των πολιτικών κανίβαλων.

Πώς θα γιορτάσει τα 139 χρόνια από την εργατική Πρωτομαγιά και την «κατάκτηση» του 8ώρου, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας;

– Δουλειά 24 ώρες το 24ωρο σε συνεχή ετοιμότητα και μάλιστα χωρίς πληρωμή

– Πρόσληψη χωρίς έγγραφη σύμβαση με τους ελάχιστους δυνατούς όρους(ενημέρωση) χάριν της ταχύτητας – εξυπηρέτησης του εργοδότη

– Διευκόλυνση της «απόλυσης» χωρίς αποζημίωση αν απουσιάσει κανείς για λίγες μέρες από την εργασία του.

– Ωράριο λάστιχο που αλλάζει ακόμα και από εβδομάδα σε εβδομάδα, ανάλογα με τις ανάγκες του εργοδότη

– Αύξηση των φτηνών υπερωριών από τις 150 σε 200, δηλαδή επιπλέον 1-2 ώρες φτηνή υπερωρία την ημέρα

Συγκεκριμένα, έρχεται στη βουλή εργασιακό νομοσχέδιο που:

1. Θα προβλέπει τις συμβάσεις κατά παραγγελία ή συμβάσεις μηδενικών ωρών πιθανότητα χωρίς και τις ελάχιστες προϋποθέσεις που θέτει ακόμα και ο αντεργατικός νόμος 5053/2023.

Οι συμβάσεις κατά παραγγελία έχουν την ιδιαιτερότητα, ότι δεν προβλέπουν ελάχιστη διάρκεια εγγυημένης ημερήσιας και εβδομαδιαίας απασχόλησης. Στο πλαίσιο τέτοιων συμβάσεων, ο εργαζόμενος τελεί ουσιαστικά σε μία διαρκή κατάσταση διαθεσιμότητας προς εργασία. Τα προβλήματα ανακύπτουν λόγω της έλλειψης δυνατότητας πρόβλεψης σταθερής αμοιβής, καθώς δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί με ακρίβεια το ωράριο απασχόλησης των εργαζομένων αυτών.

Αξίζει να επισημανθεί ότι, στην πιο ακραία μορφή των συμβάσεων αυτών, κύριο χαρακτηριστικό τους αποτελεί η απουσία εγγύησης οποιουδήποτε εισοδήματος για τον εργαζόμενο. Με άλλα λόγια, αν ο εργαζόμενος δεν κληθεί να παράσχει εργασία, δε θα δικαιούται και αμοιβή για την κατάσταση ετοιμότητας στην οποία τελούσε.

2. Θα προβλέπει την πρόσληψη μέσω κινητού τηλεφώνου. Προφανώς στο σχετικό «sms πρόσληψης» δεν θα περιγράφονται όλοι οι όροι της συμβάσης εργασίας αλλά μόνο οι …απολύτως απαραίτητοι. «Μηδενικός» ή ελάχιστος έγγραφος τύπος σημαίνει μηδενικά δικαιώματα σε άδειες, επιδόματα, προστασία στην εργασία, ΣΣΕ κλπ. Η «ψηφιακή» εποχή στην υπηρεσία της εργοδοτικής εκμετάλλευσης.

3. Θα προβλέπει μείωση των ημερών απουσίας του εργαζομένου ώστε να μπορεί κάποιος να απολυθεί χωρίς αποζημίωση απόλυσης. Σήμερα απαιτούνται συνολικά δέκα (10) μέρες κατ’ ελάχιστον για τη δήλωση της αυθαίρετης αποχής του εργαζομένου στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη ΙΙ.

4. Θα προβλέπει την δυνατότητα διευθέτησης του χρόνου εργασίας ακόμα σε εβδομαδιαία βάση με «συναίνεση» και του εργαζομένου. Την μια εβδομάδα δουλεύεις 12ωρα, την άλλη 4ωρο και τουμπαλιν όπως θέλει και βολεύεται ο εργοδότης, αφού το ..συμφωνήσεις «στα ίσα» μαζί του. Τώρα το ποιος θα πάρει το παιδί από το σχολείο και πως θα προγραμματίσει μια οικογένεια τις υποχρεώσεις της ελάχιστα ενδιαφέρει όσους δήθεν κόπτονται για το δημογραφικό πρόβλημα. Λάστιχο ο μισθός, λάστιχο και η ζωή κυρίως των νέων ανθρώπων…

5. Θα προβλέπει αύξηση των επιτρεπόμενων υπερωριών στις 200 ετησίως, αντί για 150 που είναι έως σήμερα. Συγκεκριμένα, εξετάζεται να αυξηθούν οι επιτρεπόμενες, φτηνές υπερωρίες κατά 1- 2 ώρες σε ημερήσια βάση. Τι και αν οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα δουλεύουν τις περισσότερες ώρες σε εβδομαδιαία βάση από όλους τους εργαζόμενους στην Ευρώπη;

Τι και αν θρηνούμε καθημερινά νεκρούς από εργατικά ατυχήματα από την κόπωση; Μισθοί Βουλγαρίας, ωράρια Κίνας, τιμές Ελβετίας, πακέτο με ένα φρεσκοσκαλισμένο φέρετρο, συγκροτούν το μέλλον που επιφυλάσσει η κυβέρνηση της ΝΔ για τους εργαζόμενους της χώρας.

Να μην πέσουμε από τα σύννεφα όταν ο κοινωνικός κανιβαλισμός χτυπήσει και τη δική μας πόρτα. Όχι άλλα «Τέμπη» στη ζωή και στη δουλειά.
Να διεκδικήσουμε το μέλλον που μας αξίζει στο δρόμο του συλλογικού αγώνα».