Α. Παναγιωτόπουλος: Αγροτικοί γιατροί βαφτίστηκαν εν μια νυκτί «προσωπικοί ιατροί» ελέω Γεωργιάδη
Τι είπε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ σε εκδήλωση στα ΚΑΠΗ Αγίου Δημητρίου στην Αθήνα

Στο 4ο ΚΑΠΗ Αγίου Δημητρίου στην Αθήνα, βρέθηκε την Τετάρτη (7/5) το βράδυ ο αχαιός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, σε εκδήλωση – συζήτηση που διοργάνωσε η ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ της περιοχής με θέμα “Προτεραιότητα η πρόσβαση στη δημόσια υγεία – να μείνουν ανοιχτές οι ΤΟΜΥ”.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος έκανε αναφορές
-στο θεσμό των ΤΟΜΥ που συνεστήθησαν και λειτούργησαν βάσει του ν. 4486/2017 για τη μεταρρύθμιση της ΠΦΥ., αλλά και τον θεσμό του οικογενειακού ιατρού και της ομάδας υγείας περί αυτόν και στην προοπτική που τότε ήταν να λειτουργήσουν σταδιακά 239 ΤΟΜΥ.
– στην κυβερνητική επιλογή κατάργησης του θεσμού του οικογενειακού ιατρού και της ομάδας υγείας περί αυτόν και στην επιλογή της για τον προσωπικό ιατρό και την παρωχημένη πια έννοια του «σόλο πράκτις», γυρνώντας μας 50 χρόνια πίσω.
Και αυτό παρά το γεγονός ότι οι ΤΟΜΥ έχουν αξιολογηθεί θετικότατα και από εξωτερικούς παράγοντες αλλά κυρίως από τους ίδιους τους λήπτες των υπηρεσιών που αυτές παρέχουν.
– στη μεταρρύθμιση του 2017 που ήταν μια αλλαγή παραδείγματος, καθώς στόχος της ήταν να δημιουργηθούν διεπιστημονικές ομάδες υγείας με κεντρικό πυλώνα τον οικογενειακό ιατρό.
Αυτές οι ομάδες θα είχαν στην ευθύνη τους τον εγγεγραμμένο σε αυτές πληθυσμό και θα αναλάμβαναν δράσεις στην κοινότητα, θα είχαν δηλαδή ενεργό και εξωστρεφή ρόλο. Δεν θα ήταν δηλαδή καθηλωμένες σε ένα ιατρείο με μοναδικό σκοπό τη συνταγογράφηση, το μοντέλο στο οποίο μας γύρισε η κυβερνώσα παράταξη της ΝΔ με τις νεοδεξιές και νεοφιλελεύθερες αγκυλώσεις της.
«Το σχέδιο της ΝΔ είναι να διαλύσει τις ΤΟΜΥ εντάσσοντας το προσωπικό τους στα Κέντρα Υγείας. Σήμερα πανηγυρίζουν για τον προσωπικό ιατρό και για το γεγονός ότι δήθεν βρέθηκαν αίφνης περισσότεροι στο ΕΣΥ: μα όλοι αυτοί είναι αγροτικοί γιατροί που βαφτίστηκαν εν μία νυκτί «προσωπικοί ιατροί» ελέω Γεωργιάδη.
Το μόνο που θα κάνουν είναι αυτό που θα έκαναν ούτως ή άλλως: θα γράφουν φάρμακα και παραπεμπτικά. Όχι ότι αυτό είναι κάτι αμελητέο – αντιθέτως – αλλά δεν περιορίζεται σε αυτό ο πραγματικός ρόλος του οικογενειακού ιατρού», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Και πρόσθεσε:
– Η ΠΦΥ, και μαζί με αυτή ένα εθνικό σχέδιο πρόληψης της νόσου και προαγωγής της υγείας, πρέπει να είναι στο επίκεντρο κάθε αληθινής προσπάθειας για ανάταξη του ΕΣΥ.
– Δίχως σύγχρονη, αποτελεσματική και κοινοτικά προσανατολισμένη ΠΦΥ δεν μπορεί να λειτουργήσει ένα νέο ΕΣΥ.
– Η μεταρρύθμιση των ΤΟΜΥ είναι προς αυτήν την κατεύθυνση, πρέπει να συνεχιστεί, να ενισχυθεί και να καλύψει ολόκληρη την Ελλάδα, ώστε όλοι και όλες ανεξαιρέτως στην χώρα να διαθέτουν οικογενειακό ιατρό.
– Πρέπει να λειτουργήσουν τουλάχιστον 360 ΤΟΜΥ με στόχο την σταδιακή κάλυψη όλων των ανθρώπων της χώρας από οικογενειακό ιατρό.
– Πρέπει να επέλθει αλλαγή παραδείγματος στην ΠΦΥ του ΕΣΥ, να επιστρέψει ο θεσμός του οικογενειακού ιατρού και της διεπιστημονικής ομάδας υγείας, ο κοινοτικός και εξωστρεφής προσανατολισμός και γενικότερα η παρέμβαση στη γειτονιά με άξονες την πρόληψη και την προαγωγή της υγεία, πάντα σε διασύνδεση με τις σχετικές δομές των ΟΤΑ σε ένα πλαίσιο ολιστικής προσέγγισης.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News