«Εργοστάσιο ψευδαισθήσεων»: Διαλύθηκε το μεγαλύτερο δίκτυο πλαστών εγγράφων και μεταφοράς μεταναστών στην Ελλάδα
Μεθοδικά στημένο, άρτια εξοπλισμένο και αόρατο μέχρι πρότινος: ένα πολυπλόκαμο δίκτυο πλαστογραφίας και παράνομης διακίνησης μεταναστών ξηλώθηκε από τις αρχές, ύστερα από μεγάλη επιχείρηση σε Αθήνα και Πειραιά. Η υπόθεση αποκαλύπτει εύρος δράσης που ξεπερνά τα σύνορα, ξεγυμνώνοντας μια εγκληματική μηχανή με έσοδα εκατομμυρίων.

Σε μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις αποδόμησης εγκληματικής οργάνωσης των τελευταίων ετών προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ., εξαρθρώνοντας ένα δίκτυο που δρούσε με χειρουργική ακρίβεια στο πεδίο της πλαστογραφίας και της παράνομης μετακίνησης μεταναστών εντός κι εκτός Ελλάδας.
Η οργάνωση είχε σαφή ιεραρχική δομή, πολυεπίπεδη δράση και διεθνή διασύνδεση. Η συντονισμένη επιχείρηση έγινε προχθές, με τη συμμετοχή του Τμήματος Δημόσιας Ασφάλειας, της ΟΠΚΕ και ειδικού στελέχους της Europol. Έλαβε χώρα σε Αθήνα και Πειραιά, οδηγώντας στη σύλληψη 23 μελών, μεταξύ των οποίων και ο αρχηγός – ένας 46χρονος με ηγετικό ρόλο και επιχειρησιακή ευθύνη.
Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για βαρύτατα αδικήματα, από συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης και πλαστογραφία, μέχρι ξέπλυμα χρημάτων, απείθεια, παραβίαση διαμονής και εμπλοκή σε ναρκωτικά και οπλοκατοχή. Αναζητούνται ακόμη 26 άτομα.
Η έρευνα αποκάλυψε ότι η εγκληματική δομή λειτουργούσε τουλάχιστον από τις αρχές του 2024, με σκοπό την παράνομη μετακίνηση αλλοδαπών έναντι αμοιβής, παρέχοντας πλαστά έγγραφα υψηλής ποιότητας, αλλά και «νομιμοποιητικά» έγγραφα διαμονής, διπλώματα οδήγησης και άδειες εργασίας.
Ο εξοπλισμός τους περιλάμβανε πλήρη εργαστήρια με εκτυπωτές laser, πλαστικοποιητές, ηλεκτρονικά μέσα και εξειδικευμένα εργαλεία, μέσω των οποίων δημιουργούσαν πλαστά έγγραφα που διανέμονταν μετά από «δοκιμαστικό έλεγχο» για τυχόν σφάλματα. Παράλληλα, αξιοποιούσαν και τη μέθοδο look-alike, βρίσκοντας έγγραφα ατόμων με φυσιογνωμικές ομοιότητες με τους πελάτες τους.
Οι μεταφορές γίνονταν κυρίως αεροπορικώς, με πλήρη υποστήριξη: έκδοση εισιτηρίων, δημιουργία boarding pass, συνοδεία στο αεροδρόμιο, εκπαίδευση σε στάση και συμπεριφορά, και επιβεβαίωση της άφιξης μέσω φωτογραφιών – για την ενεργοποίηση πληρωμών μέσω του παράλληλου δικτύου HAWALA. Το ίδιο ίσχυε και για είσοδο στην Ελλάδα, μέσω πλαστών εγγράφων που αποστέλλονταν από το εξωτερικό.
Οι τιμές των «υπηρεσιών» ποικίλλαν ανάλογα με τον προορισμό και τον τρόπο μεταφοράς:
- Από 3.000 έως 6.000 ευρώ για έξοδο από τη χώρα
- Από 3.500 έως 8.000 ευρώ για είσοδο
- Από 1.500 έως 1.800 ευρώ για μεταφορά μέσω ξηράς
- Από 600 έως 700 ευρώ για ακτοπλοϊκές διαδρομές
- 15 ευρώ ημερησίως για παροχή καταλύματος
Η οργάνωση λάμβανε αυστηρά μέτρα αντιπαρακολούθησης: ghost numbers, προσωρινά μηνύματα, επικοινωνία με κωδικούς («τετράδιο» για διαβατήριο, «πτώματα» για πελάτες) και πλήρη αποφυγή αναφορών σε ευαίσθητες λέξεις. Τα μέλη χρησιμοποιούσαν διαδοχικές ταυτότητες, νέα κινητά και συνεχώς εναλλασσόμενα σημεία επαφής.
Κατά την επιχείρηση εντοπίστηκαν:
- 6 καταστήματα–βιτρίνες με ρόλο εγγυητηρίων χρημάτων
- 4 καταστήματα όπου γινόταν παράδοση πλαστών εγγράφων
- 2 τουριστικά γραφεία για έκδοση εισιτηρίων
- 4 πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια με τεχνολογίες τελευταίας γενιάς
Κατασχέθηκαν επίσης:
- 4.831 πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα
- 68.060 ευρώ
- 4 οχήματα
- 56 κινητά τηλέφωνα
Εξαρτήματα πλαστογράφησης
Η μέχρι τώρα έρευνα έχει συνδέσει την οργάνωση με 558 μεταφορές μεταναστών και 3.703 πλαστογραφήσεις εγγράφων. Ο οικονομικός τζίρος μέσω HAWALA ξεπερνά τις 329.750 ευρώ, ενώ το συνολικό παράνομο κέρδος υπολογίζεται σε περισσότερα από 4,8 εκατομμύρια ευρώ.
Οι συλληφθέντες, οι περισσότεροι εκ των οποίων είχαν απασχολήσει επανειλημμένα τις αρχές, οδηγήθηκαν στις εισαγγελικές αρχές. Η επιχείρηση εντάσσεται στο Εθνικό Σχέδιο Επιχειρήσεων και στις δράσεις EMPACT της Ε.Ε., ενώ το σύνολο των κατασχεθέντων εγγράφων έχει σταλεί για περαιτέρω εξέταση στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News