Παρέμβαση στο Υπουργείο Παιδείας από τη Σία Αναγνωστοπούλου για το Λύκειο της Ερυμάνθειας

Σύμφωνα με την επιστολή, ενημερώθηκε ο Δήμος ότι αποφασίστηκε «η μετατροπή, από το σχολικό έτος 2025-2026, του Ημερήσιου Γενικού Λυκείου Ερυμάνθειας σε Λυκειακές Τάξεις προσαρτημένες στο Ημερήσιο Γυμνάσιο Ερυμάνθειας»

Παρέμβαση στο Υπουργείο Παιδείας από τη Σία Αναγνωστοπούλου για το Λύκειο της Ερυμάνθειας

Η ανακοίνωση της βουλεύτριας Αχαΐας της Νέας Αριστεράς Σίας Αναγνωστοπούλου αναφέρει:

Κοινοβουλευτική αναφορά προς τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κατέθεσε  η βουλευτής  Αχαΐας Σία Αναγνωστοπούλου σχετικά με την επιστολή  του Δημάρχου Ερυμάνθου , μέσω της οποίας ζητά να διατηρηθεί ως έχει το Γενικό Λύκειο Ερυμάνθειας, λειτουργώντας ως αυτόνομη σχολική μονάδα και μεταφέρει την έντονη διαμαρτυρία και την κάθετη αντίθεση της τοπικής μας κοινωνίας στην προωθούμενη υποβάθμιση της εκπαιδευτικής λειτουργίας του Λυκείου Ερυμάνθειας, η οποία θα επιφέρει αλυσιδωτές επιπτώσεις τόσο στους μαθητές και στις οικογένειές τους, όσο και στην περιοχή, η οποία τα τελευταία χρόνια κινδυνεύει από την ερημοποίηση.

Σύμφωνα με την επιστολή, ενημερώθηκε ο Δήμος ότι με το υπ’ αριθμ. ΦΕΚ 3309/29-6-25 αποφασίστηκε «η μετατροπή, από το σχολικό έτος 2025-2026, του Ημερήσιου Γενικού Λυκείου Ερυμάνθειας (κωδ. Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. 0655010) σε Λυκειακές Τάξεις προσαρτημένες στο Ημερήσιο Γυμνάσιο Ερυμάνθειας», παρά και τη σύσσωμη αρνητική γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Ερυμάνθου από τις 29/11/2024. Από τις 29 Νοεμβρίου 2024 το Δημοτικό Συμβούλιο ΟΜΟΦΩΝΑ απέρριψε οποιαδήποτε μεταβολή ή υποβάθμιση σχολικής μονάδας στον Δήμο, πιστεύοντας ακράδαντα πως ο ρόλος των σχολείων στην ελληνική περιφέρεια είναι βαθύτατα κοινωνικός, πολιτισμικός και αναπτυξιακός και δεν περιορίζεται στην παροχή γνώσης, αλλά συνδέεται με την ύπαρξη, τη συνοχή και την προοπτική ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ερυμάνθου έχει αποφασίσει πως:

  • Η λειτουργία του ΓΕΛ Ερυμάνθειας είναι απολύτως απαραίτητη για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών των μαθητών της περιοχής.
  • Η κατάργησή του θα δημιουργήσει σοβαρά κοινωνικά, οικονομικά και παιδαγωγικά προβλήματα σε μια ήδη υποβαθμισμένη και γεωγραφικά απομονωμένη περιοχή.