ΙΝΕ/ΓΣΕΕ: Η ποιότητα της εργασίας στο μικροσκόπιο – Χαμηλές προσδοκίες, αναξιοποίητες δεξιότητες
Έρευνα του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ αναδεικνύει την επισφάλεια, την έλλειψη διά βίου μάθησης και την αδυναμία της αγοράς να αξιοποιήσει το εκπαιδευτικό κεφάλαιο

Το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ) παρουσίασε το τρίτο κείμενο πολιτικής στο πλαίσιο νέας σειράς ερευνών για την ποιότητα της εργασίας στην Ελλάδα, βασισμένο σε εμπειρικά δεδομένα από την πρώτη δημοσκοπική του μελέτη.
Η έρευνα εστιάζει σε σημαντικές πτυχές της εργασιακής εμπειρίας στον ιδιωτικό τομέα, όπως:
- Το κοινωνικό περιβάλλον στους χώρους εργασίας (με έμφαση στη σεξουαλική παρενόχληση και τον εκφοβισμό),
- Την ένταση και το βάρος των εργασιακών καθηκόντων,
- Τις ευκαιρίες ανάπτυξης δεξιοτήτων, επαγγελματικής ανέλιξης και την αναντιστοιχία προσόντων και θέσεων εργασίας.
Σύμφωνα με τα βασικά συμπεράσματα, η ελληνική αγορά εργασίας εμφανίζει βαθιές διαρθρωτικές αδυναμίες. Η οικονομία παραμένει προσανατολισμένη σε χαμηλής γνώσης και καινοτομίας μοντέλα παραγωγής, ενώ κυριαρχούν οι βραχυπρόθεσμες πρακτικές, ιδίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
«Η εκπαίδευση εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται ως κόστος και όχι ως επένδυση», τονίζει το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, υπογραμμίζοντας την απουσία κουλτούρας διά βίου μάθησης και στρατηγικών ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού.
Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το εύρημα ότι πολλοί εργαζόμενοι θεωρούν πως τα προσόντα τους υπερβαίνουν τις απαιτήσεις των θέσεών τους. Αυτό υποδηλώνει όχι μόνο έλλειψη κατάλληλων θέσεων, αλλά και ανεπαρκή αξιοποίηση του εκπαιδευτικού κεφαλαίου της χώρας.
Σε τομείς όπως ο τουρισμός, η εστίαση και το λιανεμπόριο –που απορροφούν μεγάλο μέρος της απασχόλησης– η παραγωγικότητα ταυτίζεται περισσότερο με τη φυσική παρουσία και τις βασικές λειτουργίες, παρά με τη γνώση ή την καινοτομία.
Η απουσία ενός ισχυρού μεταποιητικού και τεχνολογικά εξελιγμένου τομέα επιδεινώνει την κατάσταση, οδηγώντας πολλούς εργαζομένους σε αίσθημα απαξίωσης και επαγγελματικής στασιμότητας. Αυτή η εμπειρία, σύμφωνα με το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, δεν έχει μόνο οικονομικές συνέπειες, αλλά και ψυχοκοινωνικές, καθώς ενισχύει την ανασφάλεια, μειώνει τα κίνητρα και προκαλεί σκέψεις αποχώρησης ή ακόμα και μετανάστευσης.
Η λύση, όπως επισημαίνει το Ινστιτούτο, απαιτεί έναν ριζικό μετασχηματισμό του αναπτυξιακού υποδείγματος της χώρας, επενδύσεις σε καινοτομία και θέσεις εργασίας υψηλής προστιθέμενης αξίας, καθώς και ενίσχυση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που μπορούν να προωθήσουν την εκπαίδευση, την επαγγελματική κατάρτιση και, τελικά, τη βελτίωση της ποιότητας της εργασίας.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News