Ιδεοληψίες δεν θα φρενάρουν την πρόοδο του τόπου: Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στην «Π»
Μιλάει για τα μεγάλα έργα, για το σχέδιο ανασυγκρότησης της Αχαϊας, για τις κυβερνητικές κρίσεις και τις προκλήσεις στην Αν. Μεσόγειο

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης μιλάει στην «Π» και τονίζει την πρόοδο σημαντικών έργων υποδομής στη Δυτική Ελλάδα, όπως ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα–Πύργος, που παραδίδεται εν μέρει τον Ιούλιο και ολοκληρώνεται τον Σεπτέμβριο, καθώς και τη στήριξη της κυβέρνησης για την πλήρη υπογειοποίηση του σιδηροδρόμου στην Πάτρα.
Υπογραμμίζει τη στρατηγική αξιοποίησης του λιμανιού με νέα μαρίνα και κρουαζιέρα, ενώ επικρίνει τη δημοτική αρχή Πάτρας για ιδεολογικές αντιστάσεις. Παρουσιάζει το νέο Τοπικό Σχέδιο Ανάπτυξης Αχαΐας ως εργαλείο για την αντιμετώπιση κοινωνικοοικονομικών ανισοτήτων.
Αναφέρεται επίσης στη διαχείριση των κυβερνητικών κρίσεων, όπως η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, αποκλείοντας το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και επισημαίνει τη θωράκιση της χώρας σε αμυντικό και διπλωματικό επίπεδο, απορρίπτοντας το τουρκολιβυκό μνημόνιο.
-Ως κυβερνητικός εκπρόσωπος και ως Αχαιός, πώς νιώθετε που επιτέλους μετά από τόσες περιπέτειες παραδίδεται ο οδικός άξονας Πάτρα – Πύργος;
Επιτέλους, παραδίδεται ένα έργο-σταθμός για τη Δυτική Ελλάδα. Ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα–Πύργος, αποτελεί ένα έργο που καθυστέρησε αδικαιολόγητα τα προηγούμενα χρόνια, εξαιτίας της ολιγωρίας παλιότερων κυβερνήσεων και δυστυχώς θρηνήσαμε πολλά θύματα μέχρι σήμερα που φτάνει η ώρα για την παράδοση ενός ασφαλέστερου, σύγχρονου οδικού άξονα. Η σημερινή κυβέρνηση, με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έβγαλε απ’ το «συρτάρι» και ξεμπλόκαρε ένα έργο ζωτικής σημασίας. Δεν μιλάμε απλώς για έναν δρόμο. Μιλάμε για μια γραμμή ζωής που θα ενώνει περιοχές, θα μειώσει τα τροχαία, θα διευκολύνει τη μετακίνηση ανθρώπων και αγαθών και θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της Ηλείας και της Αχαΐας. Στις 31 Ιουλίου παραδίδονται 65 χιλιόμετρα του Πύργος- Πάτρα ενώ τα τελευταία 10 χιλιόμετρα θα παραδοθούν τον Σεπτέμβριο κι αυτό δεν είναι πλέον ανέκδοτο, είναι ακόμα ένα έργο πνοής, μια δέσμευση που, όπως το μετρό της Θεσσαλονίκης επί των ημερών αυτής της κυβέρνησης γίνεται πράξη.
ΤΟ ΤΡΕΝΟ
-Τι έπεται στη συνέχεια για την Αχαΐα σε επίπεδο υποδομών; Η υπογειοποίηση του σιδηρόδρομου παραμένει στόχος ή αναζητούνται εναλλακτικές;
Η κυβέρνηση στήριζε ανέκαθεν τη λύση της πλήρους υπογειοποίησης του σιδηροδρόμου από το Ρίο έως το νέο λιμάνι της Πάτρας. Η θέση μας είναι σταθερή και είναι μια θέση που υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, την αισθητική και τη βιώσιμη ανάπτυξη της πόλης. Γνωρίζουμε πως υπάρχουν τεχνικές δυσκολίες και αυξημένη πίεση από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ό,τι αφορά την κοστολόγηση και τη σκοπιμότητα του έργου. Ωστόσο, βρισκόμαστε σε συνεχή διαπραγμάτευση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και ταυτόχρονα εργαζόμαστε για την εξασφάλιση εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης. Η Πάτρα μπορεί και πρέπει να έχει έναν σύγχρονο σιδηρόδρομο που να σέβεται την πόλη και τους ανθρώπους της.
ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ
– Το λιμάνι της Πάτρας παραμένει σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητο. Πιστεύετε ότι η προσπάθεια του ΟΛΠΑ για μαρίνα και ο διαγωνισμός του Υπερταμείου για την κρουαζιέρα θα προχωρήσουν;
Το λιμάνι της Πάτρας είναι μια πύλη προς τη Δύση και την ευρωπαϊκή ενδοχώρα και δυστυχώς για πολλά χρόνια υπήρξε ένα αναξιοποίητο πλεονέκτημα. Η δική μας κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δεν αφήνει τα αναπτυξιακά εργαλεία να σκουριάζουν. Ο ΟΛΠΑ και το Υπερταμείο ήδη κινούνται με σαφές σχέδιο προς την αξιοποίηση της θαλάσσιας μετωπικής περιοχής και ειδικά προς την κατεύθυνση της τουριστικής αναβάθμισης. Η νέα μαρίνα, όπως και η υποδομή για την κρουαζιέρα, δεν είναι απλώς έργα υποδομής· είναι εργαλεία τόνωσης της τοπικής οικονομίας, δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και τοποθέτησης της Πάτρας στον διεθνή τουριστικό χάρτη. Ηδη, βρισκόμαστε στη φάση της αξιολόγησης των υποβληθέντων φακέλων και αναμένεται το Προεδρικό Διάταγμα για την έγκριση του master plan του λιμένα που περιλαμβάνει και τη χωροθέτηση της κρουαζιέρας.
– Πόσο σας προβληματίζουν οι ισχυρές αντιστάσεις που προβάλλει η αημοτική αρχή της Πάτρας στα θέματα λιμανιού και τρένου; Πώς θα τις διαχειριστείτε;
Ο διάλογος, ειδικά για τόσο κρίσιμα ζητήματα που θα συμβάλουν στην ανάταξη μιας τόσο κομβικής πόλης όπως η Πάτρα, πρέπει να γίνεται με ρεαλισμό και όχι με παλαιοκομματικές παρωπίδες. Η δημοτική αρχή της Πάτρας, δυστυχώς, επιλέγει συχνά μια ιδεολογικά φορτισμένη αντίληψη για τα δημόσια έργα. Δεν είναι αυτό που χρειάζονται οι Πατρινοί. Εμείς, ως κυβέρνηση, είμαστε εδώ για να συζητήσουμε τις λογικές αγωνίες των τοπικών κοινωνιών, αλλά δεν θα επιτρέψουμε τις ιδεοληψίες να φρενάρουν την πρόοδο του τόπου.
ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
– Η Αχαΐα όπως και όλη η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, πετυχαίνουν τα τελευταία χρόνια θετικά αποτελέσματα (π.χ. καταπολέμηση ανεργίας, κ.ά.). Ωστόσο παραμένει μια περιοχή με αδύναμη θέση όσον αφορά στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ και στις επενδυτικές ροές, ενώ έχει και υψηλά ποσοστά φτώχειας και κοινωνικών ανισοτήτων. Πρόσφατα η κυβέρνηση παρέλαβε τις προτάσεις των φορέων της Αχαΐας για το σχέδιο αναπτυξιακής ανασυγκρότησης του νομού. Τι σκοπεύετε να κάνετε για την οικονομική κοινωνική ανάταξη της περιοχής;
Η Αχαΐα, και ευρύτερα η Δυτική Ελλάδα, είναι ένας τόπος με τεράστια αποθέματα ανθρώπινου δυναμικού, επιστημονικής γνώσης, φυσικού πλούτου και πολιτισμικής ταυτότητας. Η περιφερειακή ανισότητα είναι ένα διαχρονικό και πολυεπίπεδο φαινόμενο. Ελλάδα, όμως, χωρίς βιώσιμη και ζωντανή περιφέρεια, δεν μπορεί να υπάρξει. Εχουμε υποχρέωση να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε κάθε πολίτης, εφόσον το επιθυμεί, να μπορεί να παραμείνει, να δημιουργήσει και αναπτυχθεί στον τόπο που γεννήθηκε και μεγάλωσε. Για αυτόν τον λόγο, από τον Οκτώβριο του 2024 εκπονούμε την Εθνική Στρατηγική για την Τοπική και Περιφερειακή Ανάπτυξη. Πρόκειται για μια συνολική προσπάθεια με στόχο τη σύγκλιση και την ενίσχυση της αποκέντρωσης και της κοινωνικής συνοχής.
Η στρατηγική μας βασίζεται αφενός σε ανάλυση επίσημων δεδομένων για κάθε Περιφερειακή Ενότητα και Δήμο και αφετέρου σε εκτενή διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες.
Εχουμε συστήσει ομάδα εργασίας με εκπροσώπους της Προεδρίας της Κυβέρνησης, της περιφέρειας, των δήμων, των βουλευτών, των επιμελητηρίων, των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας, αλλά και των επιστημονικών οργάνων της κυβέρνησης, η οποία θα αξιοποιήσει τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί και τα αποτελέσματα της διαβούλευσης που έχει προηγηθεί για τον σχεδιασμό και την επικαιροποίηση του τοπικού σχεδίου ανάπτυξης.
Το Τοπικό Σχέδιο Ανάπτυξης της Αχαΐας θα περιλαμβάνει τα αναπτυξιακά δεδομένα και τους δείκτες επιδόσεων της περιφερειακής ενότητας σε συνεργασία με τη ΜΕΚΥ, το ΣΟΕ και τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, τα εμμένοντα προβλήματα και ελλείψεις, το επίπεδο βασικών υποδομών και υπηρεσιών, τις τρέχουσες εθνικές πολιτικές και έργα σε εξέλιξη, την αξιολόγηση και προτεραιοποίηση νέων έργων και δράσεων και τον οδικό χάρτη υλοποίησης και επικαιροποίησης του σχεδίου. Αυτό αποτελεί την αφετηρία της κοινής δουλειάς μας και θα τεθεί υπόψη των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών για διαβούλευση.

5.200 φυσικά πρόσωπα συν κάποια νομικά πρόσωπα, ελέγχονται για περιπτώσεις από το 2019 μέχρι σήμερα
ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΩΡΗ ΚΑΛΠΗ
– Η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί κρίσεις, όπως η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Τι φταίει;
Δεν κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Κάθε οργανισμός, κάθε κρατικός φορέας, οφείλει να λειτουργεί με διαφάνεια, αποτελεσματικότητα και ευθύνη απέναντι στους πολίτες. Η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ένα απόστημα που πρέπει να σπάσει όπως έγινε με τόσα άλλα από το 2019 μέχρι σήμερα: κυκλώματα σε εφορίες, φυλακές, τελωνεία, δημοτικές υπηρεσίες, παράνομες συνταγογραφήσεις κ.λπ. Δεν κρύψαμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί, όπως γινόταν για δεκαετίες και επιδιώξαμε την αντιμετώπισή του. Και όχι τώρα με την παρέμβαση της ευρωπαϊκής εισαγγελίας, όπως σκόπιμα διατυμπανίζει η αντιπολίτευση. Η κυβέρνηση αυτή, με ξεκάθαρη εντολή του πρωθυπουργού, είναι η πρώτη η οποία προέβη σε σοβαρούς διασταυρωτικούς ελέγχους, έχοντας μπλοκάρει σειρά πληρωμών με συγκεκριμένα ΑΦΜ. Μεταφέραμε τον ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ για να κόψουμε αυτή τη νοσηρή κατάσταση. Είναι πολύ δύσκολη η άσκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, γιατί πρέπει από τη μία να καθαρίσει ένα «βρόμικο» τοπίο, 30 ετών που η χώρα μας έχει πληρώσει 2,7 δισεκατομμύρια πρόστιμα και από την άλλη, υπάρχει και η ανάγκη να πληρωθεί η μεγάλη πλειοψηφία των δικαιούχων που δεν φταίει σε τίποτα.
5.200 φυσικά πρόσωπα συν κάποια νομικά πρόσωπα, ελέγχονται για περιπτώσεις από το 2019 μέχρι σήμερα, πριν παρέμβει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία με πρωτοβουλίες επί των ημερών μας, κάποιες εκ των υποθέσεων έχουν ξεκινήσει από τους ίδιους τους υπουργούς. Κέντρο Υποδοχής Δηλώσεων είναι υπόλογο διά των φυσικών του προσώπων στη Δικαιοσύνη. Και το ξαναλέω. Η ξεκάθαρη βούληση της κυβέρνησης είναι -έχει γίνει ήδη σύσκεψη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με όλους τους συναρμόδιους- να αναζητηθούν τα χρήματα που πάρθηκαν ευρώ- ευρώ ξεκινώντας από εκείνους που πήραν τα περισσότερα.
– Πιστεύετε ότι μπορεί να έχουμε εξελίξεις και να οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές;
Η χώρα έχει ανάγκη από πολιτική σταθερότητα και αυτό είναι κάτι που το έχει κερδίσει με κόπο. Ούτε ο πρωθυπουργός, ούτε κανένα κυβερνητικό στέλεχος έχει αφήσει ανοικτό τέτοιο ενδεχόμενο. Εκλογές θα γίνουν το 2027. Και τότε οι πολίτες θα συγκρίνουν το πρόγραμμά μας με τα πεπραγμένα μας. Όσα κάναμε και όσα δεν λειτούργησαν τόσο σωστά. Θα ζυγίσουν την αξιοπιστία της κυβέρνησης και τη θέση της χώρας από το 2019 μέχρι το 2027.
ΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΗ ΕΛΛΑΔΑ
– Με την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, θεωρείτε πως η χώρα είναι επαρκώς θωρακισμένη;
Η Ελλάδα είναι σήμερα πιο ισχυρή από ποτέ σε αμυντικό και διπλωματικό επίπεδο. Οι συμμαχίες μας έχουν ενισχυθεί, έχουμε κάνει κινήσεις που δεν είχαν γίνει για δεκαετίες, όπως η επέκταση από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, η ΑΟΖ με την Αίγυπτο και την Ιταλία, ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός και υλοποιούμε το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα των τελευταίων δεκαετιών. Η χώρα μας αποτελεί έναν ισχυρό σύμμαχο, έναν πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, από κει που ήταν το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης..
-Η επαναφορά του τουρκολιβυκού μνημονίου και οι έρευνες νότια της Κρήτης φέρνουν νέες προκλήσεις. Πώς τις διαχειρίζεστε;
Η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκάθαρη και σταθερή θέση: το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι παράνομο και ανυπόστατο. Δεν παράγει έννομα αποτελέσματα, αφού Τουρκία και Λιβύη δεν έχουν αντικείμενες ακτές, ούτε αναγνωρίζεται από κανέναν διεθνή παράγοντα. Η καλύτερη απάντηση στους «καθ’ έξιν ανησυχούντες» εντός συνόρων, είναι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που δικαίωσε τις ελληνικές θέσεις, σχετικά με το παράνομο και ανυπόστατο τουρκολιβυκό Μνημόνιο- αλλά και η παρέμβαση της Αιγύπτου στην Ουάσιγκτον. Από εκεί και πέρα, δεδομένου του γεγονός ότι με την Λιβύη έχουμε και αντικείμενες ακτές, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου πρέπει να προχωρήσουν και οι υπόλοιπες συζητήσεις. Ηδη χθες ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης επισκέφτηκε την Βεγγάζη, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα επισκεφτεί την Τρίπολη της Λιβύης.
-Αν και έλκετε την καταγωγή σας από την Πάτρα, θα είστε υποψήφιος στον βόρειο τομέα της Αθήνας. Μπορεί η Αχαΐα να προσβλέπει σε εσάς;
Η καταγωγή μου είναι κομμάτι της ταυτότητάς μου, της οικογενειακής μου διαδρομής και της πολιτικής μου συγκρότησης. Η καρδιά μου είναι πάντα εκεί, στην Πάτρα και στην Αχαΐα. Εντούτοις, εδώ και 20 χρόνια ζω εκτός της πόλης που γεννήθηκα, πρώτα με τις σπουδές μου στη Νομική Κομοτηνής και στη συνέχεια ως δικηγόρος Αθηνών. Είναι μεγάλη τιμή για μένα, μετά την απόφαση του πρωθυπουργού, να διεκδικήσω την ψήφο των πολιτών στον Βόρειο Τομέα Αθηνών και θέλω να δουλέψω σκληρά για να μπορέσω να ανταποκριθώ στις προσδοκίες τους και να τις δικαιώσω εφόσον με τιμήσουν με την ψήφο τους.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News