Λουκέτο στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πατρών – Στέλνουν στο Ναύπλιο υπαλλήλους και κόσμο

Οι 9 διοικητικοί υπάλληλοι της υπηρεσίας και ο μοναδικός εν ενεργεία ιατροδικαστής Ανδρέας Γκότσης έλαβαν χθες γραπτή εντολή να παρουσιαστούν από Δευτέρα στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πελοποννήσου στο Ναύπλιο για να αναλάβουν «προσωρινή» υπηρεσία.

Λουκέτο στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πατρών - Στέλνουν στο Ναύπλιο υπαλλήλους και κόσμο

Σκηνικό έντονης αναστάτωσης επικρατεί στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πατρών, μετά το αιφνιδιαστικό «λουκέτο» που επέβαλε το υπουργείο Δικαιοσύνης στη σκιά της υπόθεσης της Ειρήνης Μουρτζούκου, με πρόσχημα την αναμονή διορισμού νέου ιατροδικαστή. Μια υπηρεσία ζωτικής σημασίας, που εξυπηρετεί ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα και νησιά του Ιονίου, σταματάει αιφνιδιαστικά να λειτουργεί. Επισήμως, «προσωρινά», ανεπισήμως, κανείς δεν ξέρει για πόσο.

Κι ενώ το υπουργείο υπόσχεται γρήγορες διαδικασίες για την πρόσληψη νέου ιατροδικαστή και κάνει λόγο για επαναλειτουργία ακόμα και την επόμενη εβδομάδα, οι πράξεις μαρτυρούν το αντίθετο: οι 9 διοικητικοί υπάλληλοι της υπηρεσίας και ο μοναδικός εν ενεργεία ιατροδικαστής Ανδρέας Γκότσης έλαβαν χθες γραπτή εντολή να παρουσιαστούν από Δευτέρα στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πελοποννήσου στο Ναύπλιο για να αναλάβουν «προσωρινή» υπηρεσία.

Οι εργαζόμενοι καλούνται να ξεσπιτωθούν μέσα στο κατακαλόκαιρο και να μετακομίσουν προσωρινά (;) σε μία τουριστική περιοχή όπου αυτή την εποχή η εύρεση στέγης είναι σχεδόν αδύνατη και, κυρίως, πανάκριβη. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για χαμηλόμισθους υπαλλήλους που καλούνται να καλύψουν ένα κόστος διαβίωσης που δεν είχαν προβλέψει και δεν μπορούν να αντέξουν. Ποιος θα καλύψει το ενοίκιο, τη μετακίνηση, τα έξοδα καθημερινής επιβίωσης; Καμία διευκρίνιση από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ολα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που η υπόθεση της Ειρήνης Μουρτούκου -και τα ερωτήματα που έχουν ανακύψει γύρω από ιατροδικαστικές εκθέσεις και πιθανές παραλείψεις- φέρνει στο φως νέες πτυχές της λειτουργίας της υπηρεσίας. Ενα κλείσιμο που δείχνει να έγινε μάλλον ως πολιτική διαχείριση κρίσης.

Η αδικία όμως αφορά και το κοινωνικό σύνολο, γιατί οι πολίτες της Αχαΐας, της Αιτωλοακαρνανίας, της Ηλείας, αλλά και των νησιών Ζακύνθου, Κεφαλονιάς, Ιθάκης και Λευκάδας θα πρέπει να ταξιδεύουν μέχρι το Ναύπλιο για μια αυτοψία, ενώ οι νεκροψίες θα γίνονται μόνο στην Κόρινθο. Ποιος θα πληρώσει το κόστος της μεταφοράς σορού, που αγγίζει τα 1.000 ευρώ, όπως αναφέρουν τα γραφεία τελετών; Και το πιο κρίσιμο: Πόσες υποθέσεις θα καθυστερήσουν ή θα μείνουν στον αέρα λόγω της αναστολής αυτής;

Την ίδια ώρα, στην Πάτρα παραμένει μόνο ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας, κ. Φούντος, χωρίς αρμοδιότητα να διενεργεί αυτοψίες ή νεκροψίες. Και αυτό σε μια περιοχή με 2-3 περιστατικά ημερησίως, και πάνω από 1.000 νεκροψίες τον χρόνο.

Αν πραγματικά το κλείσιμο είναι προσωρινό και η επαναλειτουργία θέμα ημερών, τότε γιατί η επιλογή δεν ήταν η χορήγηση καλοκαιρινών αδειών στο προσωπικό, αντί για μια ξαφνική και πολυδάπανη μετακόμιση στο Ναύπλιο;