Αντιηλιακό: Κάθε πότε πρέπει να εφαρμόζετε σύμφωνα με τους δερματολόγους

Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη σωστή χρήση αντιηλιακού.

Αντιηλιακό: Κάθε πότε πρέπει να εφαρμόζετε σύμφωνα με τους δερματολόγους

Τη βασική γραμμή άμυνας απέναντι στον ήλιο, αποτελεί το αντιηλικακό, προστατεύοντας το δέρμα από εγκαύματα, πρόωρη γήρανση και σοβαρούς κινδύνους, όπως ο καρκίνος του δέρματος.

Όμως, η αποτελεσματικότητά του εξαρτάται όχι μόνο από το SPF, αλλά και από το πότε και πώς το χρησιμοποιούμε. Δερματολόγοι ξεκαθαρίζουν στο Very Well Health ξεκαθαρίζουν: η σωστή και τακτική εφαρμογή κάνει όλη τη διαφορά.

Πότε να το εφαρμόζουμε και κάθε πότε πρέπει να το ανανεώνουμε

-Πριν βγούμε έξω κατά τη διάρκεια της ημέρας, ακόμα κι αν έχει συννεφιά, πρέπει να βάζουμε αντιηλιακό σε όλα τα σημεία του σώματος που μπορεί να εκτεθούν στον ήλιο.

-Περιμένουμε 15 λεπτά αφού το απλώσουμε πριν εκτεθούμε στον ήλιο.

-Ανανεώνουμε κάθε δύο ώρες όταν βρισκόμαστε έξω, ανεξάρτητα από τον δείκτη προστασίας του προϊόντος. Αν δεν το ανανεώσουμε, χάνεται η προστασία.

-Μετά το μπάνιο ή το κολύμπι, πρέπει να ξαναβάζουμε. Κανένα αντιηλιακό δεν είναι εντελώς αδιάβροχο.

-Μετά από έντονη εφίδρωση, πάλι χρειάζεται επανάληψη.

 

Η ανανέωση κάθε δύο ώρες είναι απαραίτητη επειδή:

-Μπορεί να απομακρυνθεί με την επαφή με ρούχα ή πετσέτα.

-Μπορεί να αλλοιώνεται από το νερό ή τον ιδρώτα.

-Αποδομείται από την ηλιακή ακτινοβολία και με το χρόνο γίνεται λιγότερο αποτελεσματικό.

Γιατί είναι τόσο σημαντικό το αντιηλιακό

Ο ήλιος εκπέμπει υπεριώδη (UV) ακτινοβολία, η οποία μπορεί να βλάψει το δέρμα ακόμα και όταν έχει συννεφιά. Υπάρχουν δύο βασικά είδη UV ακτίνων:

-UVA: Προκαλούν γήρανση του δέρματος (ρυτίδες, κηλίδες) και καταστρέφουν βαθύτερες δομές του δέρματος, όπως το κολλαγόνο.

-UVB: Προκαλούν ηλιακά εγκαύματα και συμβάλλουν στην εμφάνιση καρκίνου του δέρματος.

Το αντιηλιακό μπλοκάρει αυτές τις ακτίνες — αλλά όχι για πάντα. Γι’ αυτό η ανανέωση είναι εξίσου σημαντική με την αρχική εφαρμογή.

Πόσο αντιηλιακό χρειάζεται το σώμα;

Για πλήρη κάλυψη σώματος, χρειάζονται περίπου 30 ml, όσο δηλαδή ένα σφηνάκι. Επίσης, μην ξεχνάτε τα σημεία που συχνά παραλείπονται:

-Αυτιά

-Πίσω μέρος του λαιμού

-Πάνω μέρος των ποδιών

-Πίσω μέρος των χεριών

-Χείλη 

-Το τριχωτό της κεφαλής αν υπάρχει αραίωση

Τι δείκτη προστασίας να επιλέξουμε;

Ο δείκτης προστασίας (SPF) δείχνει πόσο καλά προστατεύει ένα προϊόν από τις UVB ακτίνες. Ένα SPF 30 μπλοκάρει περίπου το 97% των UVB ακτίνων και είναι ο χαμηλότερος δείκτης που συστήνουν οι δερματολόγοι. Σημειώνεται πως ένα αντιηλιακό με υψηλότερο SPF δεν σημαίνει ότι κρατάει και περισσότερο. Η συχνότητα επανάληψης παραμένει ίδια, δηλαδή κάθε δύο ώρες.

Επίσης, φροντίστε να επιλέγετε αντιηλιακό ευρέος φάσματος (broad-spectrum), ώστε να προστατεύει και από UVA και από UVB ακτινοβολίες.

Πρακτικές συμβουλές για να μην ξεχνάτε την ανανέωση

-Βάλτε υπενθύμιση στο κινητό κάθε δύο ώρες, ειδικά όταν βρίσκεστε στη θάλασσα ή στην πισίνα.

-Έχετε αντιηλιακό πάντα μαζί σας (τσάντα, σακίδιο, αυτοκίνητο κ.α.).

-Διαλέξτε προϊόντα που σας αρέσουν και είναι εύχρηστα — το καλύτερο αντιηλιακό είναι αυτό που θα χρησιμοποιήσετε σταθερά.

Η προστασία από τον ήλιο δεν είναι θέμα αισθητικής, αλλά υγείας. Το σωστό αντιηλιακό, η σωστή ποσότητα και —το πιο κρίσιμο— η τακτική ανανέωση, είναι όσα χρειάζονται για να κρατήσουμε το δέρμα μας ασφαλές. Μην αφήνετε τον ήλιο να σας βρει απροετοίμαστους. Κάντε τη φροντίδα του δέρματός σας καθημερινή συνήθεια.

Πηγή: newsbeast.gr