Η πανδημία των κακοκαιρικών φαινομένων

Το κύριο άρθρο της «Π»

ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ θεομηνία- σαν μην έφτανε η πανδημία- μια ακόμα εκτεταμένη καταστροφή. Που συνοδεύεται από εύλογες και αναμενόμενες αιτήσεις για κήρυξη περιοχών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκες, οι οποίες θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό, εφόσον ικανοποιηθούν.

ΕΑΝ η πύκνωση των φαινομένων δεν είναι συμπτωματική αλλά συνδέεται με την κλιματική αλλαγή, θα έχουμε συστηματική επανάληψη του σκηνικού αυτού σε κάθε κακοκαιρικό κύμα.

ΕΙΝΑΙ αναγκαία χάραξη μιας άλλης στρατηγικής. Που θα συνίσταται αφενός στην ενίσχυση των δημόσιων υποδομών, που δεν θα πρέπει να μετατρέπονται σε καρυδότσουφλα με την κάθε νεροποντή. Και αφετέρου στη διόρθωση ιδιωτικών παρεμβάσεων και κατασκευών που αποτελούν πολεοδομικές και οικιστικές ανωμαλίες. Ανθεί το φαινόμενο στην ύπαιθρο. Πολύ συχνά με πρωταγωνιστές και υπαιτίους εκείνους που φωνάζουν πρώτοι σε κάθε καιρική διαταραχή που προκαλεί συνέπειες.

ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ να αναθεωρήσουμε σε βάθος τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα. Ο καιρός της κάθε φορά αποζημίωσης σε κάθε ανωμαλία, θα εκλείψει. Για να μη μένουμε επομένως με την ανωμαλία, θα πρέπει να την προλαβαίνουμε.

Ο ΚΟΣΜΟΣ της υπαίθρου ξέρει πολύ καλά για ποιό πράγμα μιλάμε. Οσοι αυθαιρετούν και επιβάλλουν στους άλλους και την πολιτεία τις επιπτώσεις των αυθαιρεσιών τους, θα πρέπει να ξεχάσουν αυτά τα οποία έμαθαν ως «παραδόσεις» που δεν πειράζει κανείς.

 

Η ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΔΥΟ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ

ΣΥΜΦΩΝΑ με έρευνα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, το 61% των Ελλήνων, θεώρησε ότι η πανδημία είναι διαχειρίσιμη, πειθαρχώντας στις κατευθύνσεις των γιατρών και της πολιτείας.

ΑΛΛΑ πόσοι από αυτούς πειθαρχούν στις κατευθύνσεις αυτές πράγματι; Μήπως υποτιμάμε την περίσταση, και απλά περιμένουμε να περάσει με χαλαρή τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων;

ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΠΟΔΑ, ένα 39% που απαισιοδοξεί. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν εμπιστεύεται τους ειδικούς ή ότι περιφρονεί τις κατευθύνσεις και τις διατάξεις. Ομως, η απαισιοδοξία επιβαρύνει το κοινωνικό κλίμα και παράγει αποτελέσματα που ταλαιπωρούν την αγορά.

ΜΠΡΟΣ γκρεμός και πίσω ρέμα.