Να φύγει το κομματικό χρώμα από τα Νοσοκομεία

Όσοι, τις προηγούμενες μέρες, αντέδρασαν στη θορυβώδη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα, μάλλον επέλεξαν να κρυφθούν πίσω από το δάχτυλό τους.

Γιατί, δεν μάς είπαν άλλα στοιχεία από αυτά που ξέραμε όλοι. Ότι οι ΜΕΘ στα περισσότερα περιφερειακά Νοσοκομεία της χώρας δεν είναι στο ίδιο επίπεδο με αυτές Νοσοκομείων της Αττικής και ολίγων μεγάλων πόλεων.

Δεν ήταν μυστικό, αλλά μάλλον δεν αρέσουν τα άσχημα νέα και προτιμούν να κρύβουν το ζήτημα κάτω από το χαλί.

Παλιότερα, το λάθος κυβερνητικών ήταν ότι προέβαλαν τη μεγάλη αύξηση των κλινών ΜΕΘ, με τη συνδρομή ιδρυμάτων και ιδιωτών, μέσα από πράγματι πολύ σημαντικές δωρεές. Πόσο πραγματική ήταν όμως η «θεραπεία»;

Άλλο πράγμα, κάποια κρεβάτια με συσκευές κι άλλο να στήσεις ΜΕΘ με το απαραίτητο προσωπικό, σε μία Ελλάδα χωρίς αναισθησιολόγους.

Και το ερώτημα επανήλθε. Μήπως να φύγουν τα κόμματα από τις διοικήσεις των νοσοκομείων και οι βουλευτές από τη λήψη αποφάσεων για το πού πρέπει να υπάρχει ΜΕΘ;

Μάνατζμεντ χρειάζεται, γιατί οι διοικητές σπανίως επιλέγονται με βάση τις γνώσεις τους στη διαχείριση.

Οι παθογένειες έχουν συσσωρευθεί επί δεκαετίες και οι πολιτικοί ξεκινούσαν, πάντα, να εξορθολογίσουν το δίκτυο των περιφερειακών Νοσοκομείων, αλλά έπεφταν πάνω στο «καταραμένο» πολιτικό κόστος.

Τώρα με την πανδημία, έχουμε μία υποχρέωση και μία ευκαιρία. Να ξαναφτιάξουμε το ΕΣΥ, με βασική προϋπόθεση, να φύγει το κομματικό χρώμα από τα Νοσοκομεία.

Οι πολιτικοί δεν είναι αναγκαίο να έχουν άποψη για το πού πρέπει να υπάρχει ΜΕΘ ή ακόμα και Νοσοκομείο.
Ποια Κυβέρνηση θα το αντέξει άραγε και θα το κάνει κάποια στιγμή πράξη;